belki ilginizi çeker
  1. · çakma demokrat
  2. · madde 97: bir ünlü şahsiyeti seninle mcdonald's a gitmeye ikna et (reklam)
gündem
  1. · ibrahim üzülmez
  2. · bir kadının bilmesi gerekenler
  3. · thierry henry
  4. · boylumlama
  5. · erkekte ses tonu
  6. · annelerin yakışıklı anlayışı
  7. · sevgilinin 5 gün aramayıp naber diye mesaj çekmesi
  8. · nez
  9. · kanaltürk ün livaneli den bahsetmemesi

müslüman demokrat  

1. (atlantis, 06.07.2007 10:45)
  2. müslüman demokrat nasıl olunur bir bakalım. bunun için ilk önce demokrasi ve demokratı nedir onu anlamak lazımdır. işte demokrasinin sözlük anlamlarından demetler.

1 - halkın, politik gücün kaynağı olduğu idare şekli.
    2 - çoğunluğun yönetimi.
    3 - toplum içinde bireyler arası eşitlik ve saygı ilkesine dayanan idare şekli.

ilk tanıma bakıyoruz. halkın, politik gücün kaynağı olduğu idare şekli. hz. muhammed islamı duyurduğunda o dönemde pek de alışkın olunmayan bir şey yapmıştı. din ve devlet işlerini ayırmıştı. evet yanlış okumuyorsunuz. az çok tarih bilgisi olan herkes bilir ki krallar, firavunlar, nemrutlar ya tanrı oldukları, ya da tanrı tarafından görevlendirildikleri iddiası ile hüküm sürmüştür. fakat hz. muhammed allah'ın ne din adamlarına ne de krallara yönetme yetkisi vermediğini, hiç birisinin tanrının oğlu olmadığını ilan etmiş ve krallarla tanrı arasındaki dini-politik bağı kesip atmıştır, ayrıca yönetici ruhban sınıfı kavramını da silip atmıştır. gücün odağına halkını yerleştirmiştir.

burada hemen ikinci tanıma bakıyoruz. coğunluğun yönetimi. bakınız ne buyurmuş insanların en hayırlısı "başınıza seçtiğiniz insan, saçları kıvırcık siyahi bir köle dahi olsa, onu dinleyip itaat etmek şarttır". şimdi bir soru işareti belirmesi lazım düşünen kafalarda. demokrasinin isim ve fikir kaynağı olarak antik yunan medeniyeti gösterilir. evet, demokrasi antik yunancada insanlar (çoğunluk) tarafından yönetilmek anlamına gelir. oysa ki antik yunanda, kadınların, kölelerin ve yunan da olsa başka bir şehrin vatandaşlarının yönetimde hiç, ama hiç bir söz hakkı yoktu. şimdi söyleyin bana, hz. muhammed'inki mi demokrasi, yoksa demokrasinin beşigi antik yunanınki mi?
    bir örnek daha. bedr savaşı müslümanların varoluş savaşıdır. bir ordu olarak düşmanları ile savaştıkları ilk savaştır. müslümanlar mekke'den medine'ye giderken bıraktıkları malların talan edilip kervanlarla şam'a doğru yola çıktığını öğrenince savaşıp mallarını geri almak istediklerini bildirdiler. hz. muhammed bu savaşının olmasını hiç istemiyordu. ancak çoğunluk savaşıp mallarını geri almak fikrinde işrar edince çoğunluğun kararına karşı çıkmamış, savaşa girmiştir.

gelelim bireyler arası eşitlik ve saygı ilkesine. bu konuda onlarca hadis ve olay yazılabilir. sadece veda hutbesindeki mesajı, bu konuda en cahil insanı bile aydınlatmaya yeter:
    "ey insanlar. rabbiniz birdir. babanız da birdir. hepiniz adem'in çocuklarısınız, adem ise topraktandir. arabın arap olmayana, arap olmayanın da arap üzerine üstünlüğü olmadigi gibi; kırmızı tenlinin siyah üzerine, siyahın da kırmızı tenli üzerinde bir üstünlüğü yoktur."

bazı dezinformasyon insanları müslüman olan hiç bir ülkede demokrasi rejiminin hüküm sürmediği gibi gudik savlar ortaya atmış. be vicdansızlar yüzünüz de mi kızarmıyor geçekleri böyle çarpıtırken. bakın bakalım demokrasi dediğiniz şeyin günümüzde hala olmadığı ülkelere, kaçının halkı müslüman, kaçının değil.

kanada
    avustralya
    yeni zellanda
    birleşik arap emirlikleri
    belçika krallığı
    malezya
    ispanya krallığı
    norveç krallığı
    hollanda krallığı
    danimarka krallığı
    liechtenstein krallığı
    lüksemburg grand dükalığı
    büyük britanya ve kuzey irlanda krallığı
    ürdün krallığı
    tayland krallığı
    japonya
    jamaika
    barbados
    lesoto
    bahama adaları
    bahreyn krallığı
    papua yeni gine
    kamboçya krallığı
    bhutan krallığı
    bruney sultanlığı
    kuveyt
    vatikan
    katar
    suudi arabistan
    iran
    .
    .
    .
    .
    (easy company, 06.07.2007 11:39 ~ 11:41)
  3. günde 5 vakit namaz kılan, ramazan ayında orucunu tutan ve dini vecizelerini yerine getirip aynı zamanda demokratikleşmeye ve sosyal hukuk devleti ilkelerine inanan, herkesin eşit olduğunu varsayan ve devrim olmadan da devletin kendi imkanlarını halk için seferber edebileceğini savunan kişidir. avrupa ülkelerinde başarılı bir şekilde uygulanan, sosyal devlet ve hukuk'un üstünlüğü ilkelerini baz alan sistemlerde hristiyan demokratlar olabiliyor da, müslüman ı neden olmasın??
    (nokturnal mania, 10.04.2008 04:09)
  4. (oz1c3, 10.04.2008 04:41)
  5. gereksiz vurgulamadır. hatta inadına yapılmış gibidir. nedir bu din din din çığlıkları anlamıyorum. herkes ne halt yerse yesin, ister inansın, ister inanmasın, istyer müslüman olsun, ister yahudi, ister hristiyan. bana nedir? bize nedir? devletin yönetim biçimi de rejimi de bellidir. zaten kim dini ağzında bu kadar sakız ederse bilin ki her türlü pislik ondan çıkmaktadır. müslüman demokrat ne yahu? hem sen ülkenin %99 u müslüman diye çığırt sonra bir de müslüman demokrat sıfatını uydur kıçından. bu çelişki değil de ne? beyninize işlemeye çalışıyorlar, müslümanlığı kalıplara sokup, birilerini kafir ilan etmek amaçları, böylelikle de kendi pisliklerini örtecekler. bakın herkes kendine göre tanımlıyor, kendi istediği tarafa çekiyor. yok zaten bu sıfatın tanımında ortak bir noktada buluşmanız imkansız, uğraşmayın tanımı yok bu uydurma sıfatın. müslüman demokratmış. bunların amacı başka; islam diniyle alakası yok bunun, kirletmekten zarar vermekten başka bir işe de yaramaz zaten. sen dinini biliyorsan gerçekten zaten siyasete alet edilmeyecek kadar kutsal olduğunu da bilirsin. ama bu sıfatta vurgu başka yerde, dikkat edin oynuyorlar sizinle, kafa buluyorlar. müslüman demokratmış, önceden neydi bunlar ya da sadece demokrat olarak tanımlananlar dinsiz miydi? ya bak sinirlendim yine.
    (malign, 10.04.2008 09:05)
  6. (atlantis, 29.11.2008 05:08 ~ 05:12)
  7. "müslümanım ama merak etmeyin problem çıkarmayacağım" veya "demokratım ama her an problem çıkarabilirim" gibi bir şey demek herhalde.

kim ne derse desin, görünmez koca bir ama vardır bu iki kelimenin arasında. sadece demokratım demek yetmeli aslında, ama yetmez. çünkü eğer kendini müslüman olarak tanımlıyorsa insanlar, demokrat lafının başına onu da iliştirirler ki başkalarıyla karıştırılmasınlar. demokratlardır ama müslümanlardır da. bu kelimelerin ikisi de aynı anlamı taşımıyor herhalde. eğer taşıyorlarsa gereksiz tekrar yüzünden bir anlatım bozukluğu var derdik o zaman. örneğin ak beyaz kar gibi. demokratın yanına dinini yazmak sadece demokratım demekten imtina etmektir, böyle demeyi nedense eksik bulmaktır. o zaman akla şu sorular geliyor tabi doğal olarak; sadece "demokratım" demenin neyi eksik? veya sadece "demokratım" dendiğinde neyin yanlış anlaşılacağından korkuluyor? veya başa konan o "müslüman" kelimesi neyi tamamlıyor?

ve en önemlisi, demokrasiden ne anladığınızı anlamak için hangi dine inandığınızı da mı bilmemiz gerekiyor? neden?
    (nikmikyok, 29.11.2008 10:40)
  8. (atlantis, 29.11.2008 11:49 ~ 11:51)
  9. (cayfincani, 29.11.2008 13:11)
  10. (bkz: teokratik demokrasi)
    (bkz: iran)
    (bkz: mehmet barlas)
    (bkz: oha)
    (çağrılmayan yakup, 29.11.2008 13:59)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil