|
|
- tekirdağ'ın bir ilçesi mi beldesi mi bilemedim yerleşim bölgesi.
- efendim bu şirin yerimiz şu anda pek bilinmese de tarihi olarak çok önemli olagelmiştir. niye?
- zamanında oldukça yıkıcı bir depremin merkez üssü olmuştur.
- yine zamanında köklü mübadele olaylarına sahne olmuş, burdaki rumlar (ki ilçenin ismi bile rumca mryofto'dan gelir) yunanistan dolaylarına gönderilip türkler buradaki memleketin en verimli üzüm bağlarına konmuşlardır.
- bu üzüm olaylarından kelli mürefte şarapseverler için bir cennettir, şeker gibi bir mekandır.
- mürefte'ye ulaşmak için bir çok yol vardır.
- tekirdağ'dan gelen macera sever niteliğe sahip olmayan insanlar ve gelibolu tarafından gelen insanlar için optimum yol şarköy - eriklice - mürefte güzergahıdır. şarköy'den sonra yol dümdüz olup yer yer pırpır tabir edilen kıçına kasa takılmış el traktörlerine denk gelebilir, alışık değilseniz arkadan bunlara gömçürme tehlikesiyle karşılaşabilirsiniz. (alışık olmama rağmen bu tehlikeyi geçirmedim değil)
- adventure sever okurlarımız mürefte'ye erişmek için tekirdağ'dan sonra kumbağ - barbaros - adı konulmamış kan ve pislik dolu bir yol - gaziköy - hoşköy - mürefte güzergahını izleyebilirler. bu yolu kullananlar için barbaros - gaziköy arasının tek araba geçmelik, patika, bir yanı dağ bir yanı uçurum rezil rüsva bir yol olduğunu hatırlatmak isterim. zira zamanında yazarınız bisikletle bile zor gitmiştir bu yolda. (ne işi varsa) bu güzergahın doğal güzellikler açısından muhteşem olduğu ve marmara'nın en temiz kıyılarından biri olduğunu da eklemek isterim. ayrıca eğer ulaşmayı becerirseniz uçmakdere'de muhteşem bir mekanda oturup şarap neyim içebilirsiniz.
- mürefte'den bir akdeniz tatil yöresi tadı beklemeyin. buradaki yerliler kışın büyük oranda kapalı olan yolları olan, elektrikleri en ufak fırtınada kesilen bir atmosferin çocuklarıdır. devlet memurları, balıkçılar ve her ilçede olması şart meslek grupları dışında herkes şarapçıdır. şarapçı olmayanların bile evlerinin altında zevk için mahzen bulundurması da şaşılacak bir durum değildir.
konaklama imkanları mürefte'de çok zayıftır diyebiliriz. zira burda genelde yazlık sitelerinde oturan 50 yaş üstü amcalar ikamet eder, günü birlik konaklamak için pansiyon, otel vs. bulmanız zor değil imkansıza yakındır. fakat ille de böyle bir durumunuz varsa 20 küsür km. ilerideki şarköy'de bol bol bunlardan bulabilirsiniz. (hatta sezon içi olmadığı zamanlar burda pansiyonlar ucuzdur, sahipleri de hep babacan insanlardır)
mürefte'de konaklama imkanı zayıf olduğu kadar gece hayatı diye bir şey de yoktur. mürefte'nin genç güruhu ilk kez geçen sene bir mekana kavuşmuş, bu yıl bir yenisinin daha eklenmesiyle total olarak 2 (yazıyla iki) eğlence mekanına kavuşmuştur. ben bu iki mekana da sizler için gittim. tipik yazlık kasaba mekanları olup, çılgınca eğlence beklemeyin. ama biraya su katmıyorlar, orası iyi.
peki mürefte insanı bu iki mekan dışında ne yapabilir derseniz bir adet araç bulup (toplu taşıma kullanmanız belli saatten sonra bunların son bulması sebebiyle zor olur) benzinini atıp yine şarköy'e gidebilir efendim. şarköy, eğlence mekanı vs. açısından tüm trakya kıyılarının paris'i konumunda, hatta tekirdağ'dan bile iyi durumdadır. yine hıyar mekanlar olsa da o yazı veya o geceyi geçirmenize aracı olabilir. (güllü geliyor bakın bu gece mesela)
mürefte'nin denizi şarköy'e göre daha temiz fakat kum olayından uzak şekildedir. mürefte'de kumsal bulunmaz, her yer cayır cayır yanan taşlarla doludur. yine şarköy'e göre denizi daha derindir. ama totale vurursak kanalizasyon akmaması durumunu da ekleyip şarköy'ün denizine basar diyebiliriz. ama çılgın plaj aktiviteleri için yine şarköy'e gidebilirsiniz. hatta gidin (gözümüz gönlümüz açılsın)
- mürefte'de türkiye'nin en baba şarap fabrikalarını bulabilmeniz mümkündür. ama şarap severlere tavsiyem böyle ciks, gay i$i şaraplardan ziyade bir de evlerin altında yapılan şaraplardan tatmalarıdır. bu ev yapımı şarapların en büyük özelliği kozmetik kaygılardan uzak, damacana su şişelerine doldurulmuş ve etiketi bile olmadan satılmalarıdır. "ayy hiç hijyenik değildir" demeyiniz, hepsi de tertemiz ortamlarda üretilen nev-i şişesine münhasır ürünlerdir. içiniz, ama adama fena çarpar bu uyarıyı da ekleyelim.
bu ev yapımı şaraplar kaldı ki yıllanmaya müsait olmayan hemen tüketilmesi gereken sofralık şaraplardır.
yine mürefte'de türkiye'de bulabileceğiniz en iyi üzümü yiyebilir, zevkten dört köşe biçimde bu ufak haftasonu tatilinizi sonlandırabilirsiniz.
afiyet olsun.
- bünyesinde;
1 otel
4 meyhane
7 balıkçı
7 lokanta
1 internet kafe
4 çay bahçesi
bulunan şarabın başkenti.
(referans zamanı - ekim 2006)(kane, 10.09.2007 23:42 ~ 23:45)
- dünyada orucun şarapla açıldığı tek yer.
- her yaz tatilimin bir kısmını geçirdiğim yer. böyle bir şey yapmamın sebebi de babaannemin, zamanında buraya yerleştirilen ailelerden birinin küçük göçmen kızı oluşudur. zamanla alıştığım ve artık kalmaktan da zevk aldığım suyu temiz,huzurlu şarap mekanıdır. güzel yerdir,şahsen şarköy'den daha çok severim.
- hey gidi doğduğum, büyüdüğüm yakınında olmama rağmen hiç bir zaman vazgeçemediğim memleketim..insanları sıcak kanlı ve şeytan tüylüdür, kızları çok güzel, erkekleri yakışıklıdır..doğal güzelliklerine rağmen bir emekli tatil yeri olmaktan başka maalesef ileri gidememiştir..ancak yinede sosyal ve kültürel faaliyetlerde her zaman öncülük yapar..gençler iş için genelde istanbula gittiğinden devamlı göç verir..kışın ölü bir kasabadır.ama yinede geleni kendine hayran bırakan ve yine gelme isteği yaratan şeytani bir yanı vardır..şarabından falan bahsetmiyorum zaten türkiyede içkinin bir kültür olduğu, ben içkiyi usturubuyla güzel içerim diyebilecek çoğu gustoyu bile kendine hayran bırakacak rumlardan kalan bir şarap kültürü yerleşmiştir..mürefteli olupta; tanıdıklarına, arkadaşlarına, komutanına, doktoruna,patronuna şarap ve zeytin hediye götürmeyen kimse yoktur..doluca şarapçılığın merkezi buradadır..meralarında 1001 çeşit çiçek kokuları baharda denize doğru rüzgarla salınır..zaten myrefto rumca binbir çiçek demektir..ahhh ah aşka geldim..yazları yazlıkçı gençleri önce dövüp sonra kanki olan gençleri vardır. ama saygıda kusur etmezler.. istanbuldan 230km. mesafededir..malkara karıştıran sapağından sonra şarköye kadar 38km lik yol yazlıkçıları canından bezdirir.çünkü orası sarhoş katırcının 50 sene önce gittiği yoldur..
eğer tekirdağdan sonra kumbağ yoluna girerseniz barboros,naip, yeniköy, uçmakdere köyleri üzerinden dağ yolundan gelindiğinde yol baya kısalır..manzara süperdir..bu yıl uçmakderede yamaç paraşütü olayı başladı..bağlı olduğu ilçe şarköyle garip bir rekabeti vardır..sebebide heralde müreftelilerin daha canayakın,açıksözlü,uyanık,eğlence ve sosyal faaliyetlere düşkün olmasıdır diye tahmin ediyorum..
|