lut kavmi 

adana çık aradan

1. helak olmanın karşılığı.
    (gülümsün, 08.03.2006 15:38 ~ 15:38)

2. hz lut peygamberin gönderildiği kavim. peygambere dahi livata önerisi götürebilecek kadar azgın kavim. rivayetlere göre bu kavmin sodom kenti olduğu söylenmektedir. bu da israil-ürdün arasında bir bölgedir. (bkz: lut gölü)

hz. lut (a.s) 'un her türlü sözüne ve uyarısına rağmen sapkınlıklarına devam ettiler. (şuara suresi, 160-168), (araf suresi, 80-82), (ankebut suresi, 28-29) bunun üzerine hz. lut, yapabileceği her şeyi yaptığını belirterek allah'tan yardım istedi.

"dedi ki: "rabbim, fesat çıkaran (bu) kavme karşı bana yardım et." (ankebut suresi, 30)
    "rabbim, beni ve ailemi bunların yaptıklarından kurtar." (şuara suresi, 169)

hz. lut'un isteği üzerine allah, erkek kılığına girmiş iki melek gönderdi. hatta rivayete göre bu iki meleği hz. lut ilk başlarda tanımamış ve korkmuştur. anam, şehirde herkes birbirinden korkar olmuş zaten. kimse kimseye güvenmiyor demek ki. her neyse, konumuza dönelim. melekler, hz.lut'a ailesini de alarak geceleyin şehirden uzaklaşmasını bildirir.

olayın iyice patladığı an:
    hz. lut'a iki tane erkek geldiğini duyan kavim hz. lut'un evine kadar gelir ve onlarla da birlikte olmak isterler. (bkz: yok artık lebron james) hz. lut konuklarına mahcup olmamak ister, kavmi gönderir falan. sonrasında bir kaç kişilik bir aile eşrafıyla peygamber kenti terkeder. çünkü azap kapıdadır. (bkz: azapkapı) (bkz: ne alakaysa) sonrasında azap gelir ve bütün şehrin üstüne kayalar, taşlar yağar.

"bunun üzerine biz, karısı dışında onu ve ailesini kurtardık; o (karısı) ise (helake uğrayanlar arasında) geride kalanlardandı. ve onların üzerine bir (azab) sağanağı yağdırdık. suçlu-günahkarların uğradıkları sona bir bak işte". (araf suresi, 83-84)
    (ugokhan, 22.10.2007 16:08 ~ 16:11)