belki ilginizi çeker
  1. · lev troçki
gündem
  1. · soğuk havada kısa etekle dolaşan kızlar
  2. · öğretmenler günü
  3. · dünyanın en seksi şarkısı
  4. · itü yazarlarının evlenmek istedikleri ünlüler
  5. · günün tek şarkılık özeti
  6. · 22 kasım 2009 galatasaray manisaspor maçı
  7. · 27 yaşında olduğu halde bir hayat kuramayan insan
  8. · mükemmel bir sevgiliye sahip olmak
  9. · james hetfield

lunaçarski  

1. tam adı anatoli lunaçarskidir. ekim devrimi'nden sonra kurulan ilk bolşevik hükümetin efsanevi halk eğitim komiseri(yani eğitim bakanı). politik yaşantısının yanısıra sanatçı kişiliği ile öne çıkmıştır. ağırlıklı olarak sanat eleştirileri yazmışsa da senaryo yazarlığı, felsefe gibi konularla da ilgilenmiştir. bolşeviklerin sanat politikalarını belirlemede önemli rolleri olmuştur. devrim öncesi legal-illegal bir çok parti faaliyetinde yer almıştır. devrim öncesi gericilik yıllarında bir dönem idealizme kaymış ve lenin'le ters düşmüş olsalar da sonradan bolşeviklerle tekrar birlik olmuştur.

fransa'da ölmüştür. ama lunapark ile ilgisi gerçek midir bilmiyorum. malum koca devrimci adam iç savaştan falan çıkmış bakanlık yapmış sonra çarpışan otoya falan binerken düşünemiyorum. gerçi mümkündür.

türkiye'de inter yayınları tarafından çevrilen kitapları vardır.

not: evet lunaparkı kuran insanmış. 1905 devrimi yenilgisi sonrası fransa'da sürgünken bir çocuk parkı işletmiş. bu parkın adı sonradan lunapark kalmış.
    (gelecegim, 30.04.2006 14:49 ~ 14:51)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil