low level format   

adana çık aradan

1. hard diski fabrika çıkış haline getirdiği söylenen format tipi. eski bioslarda bulunurdu. şu an raid kontrolcülerin bioslarında hala mevcut. bunun dışında 3.parti uygulamalarla da atılabilir bu low level format. bozuk kabloya bağlı bir diski uçtu diye (kablonun sorunlu olduğunu çok sonra anladım) defalarca low level format atmıştım, bişi olmadı.
    (ufkabakan81, 20.02.2005 23:38)
  2. donanım düzeyinde, yani en alt düzeyde, diskin tüm birimleri yeniden yaratılır. track ve sektörel bazda. yani partisyonla ilgisi olmayan bir şeydir. llf için ancak diskin "tanrım beni baştan yarat" demesi lazım, yoksa gereği anlamı yok. vendorun sağladığı yazılımla yapılır. scsilerde ise bios üzerinde çakıldığını hatırlarım, ama genel bi şey mi bu bilmem. llfnin anlamı, gereği, bir türlü ve ısrarla adam olmayan disklere, diyelim bad sector dolmuş, diyelim bir türlü format yemeyen, diyelim diag utillerde ısrarla yamulan disklere çözüm getirebilmesidir, en azında son umut kapısıdır. çözüm de olur, disk bir süre düzgün gider en azından. ama bende, ilk ayın sonunda elektrik kesintisi ile yine yamulmuştu.
    (unruly, 21.02.2005 00:04)
  3. bi de tek yöntem yok elbet bunun yapmak için. hem diskin tamamnını değil de belli bir kısmını da ll formatlamak isteyebiliriz. işte bunun için debug routine ler kullanılır.
    (unruly, 21.02.2005 00:05)