|
|
- önceleri barikat olarak, ledra caddesi'nde 1967'de kurulan lokmacı barikatı, türkleri silah zoruyla dışlayan rumlardan korunmak için yapılmıştır. kıbrıs'ta yapılan ilk barikat olarak tarihe geçen lokmacı, bu yüzden adadaki bölünmüşlüğün simgesi olarak da görülmektedir.
kktc hükümeti, lefkoşa daki ledra caddesi üzerinde 40 yıldan bu yana dikili bulunan barikatı 24 kasım 2005 te yıkmaya başladı. daha sonra bölge temizlendi ve halkın kullanabileceği bir hale getirildi. üstgeçidin inşası 12 aralık 2005'te başladı ve 24 aralık'ta tamamlandı. ancak rumlar, güney lefkoşa'daki barikatı yıkmayacağını açıkladı. üstgeçit, bölgede görev yapan türk askerlerinin devriye gezerken ve nöbet değişimi sırasında, halkla karşılaşmaması için, 2005 yılı sonunda 1 milyon ytl harcanarak inşa edildi.rum yönetimi lideri tasos papadopulos, barikatla ilgili açıklamalarında, güney lefkoşa'da kalan barikatın yıkılmasını, türk tarafının "üstgeçidi yıkması" şartına bağlıyordu.
kktc cumhurbaşkanı mehmet ali talat da, hem papadopulos'un tezini çürütmek hem de başbakan recep tayyip erdoğan'ın "bir adım önde olalım" politikasına paralel olarak üstgeçidin kaldırılmasına karar verdi. talat, bu kararıyla ayrıca, yeni yılda, ab ve bm'ye de kktc'nin iyi niyetini gösteren bir mesaj göndermek istedi. bu tutum mektupla bm'ye iletildi, ab ve abd de karardan memnun kaldı. ancak rum lider papadopulos, askeri kanadın, "rumlar yeni taviz isteyecekler" tezini destekleyen yeni şartlar ortaya koydu. papadopulos'un yeni şartlarını, bölgenin mayınlardan temizlenmesi, askersizleştirilmesi, türkiye ve kktc bayrağı gibi sembollerin kaldırılmasını içeriyor.
ledra caddesi üzerindeki lokmacı üstgeçidinin kaldırılmasıyla birlikte türklerin kullandığı "arasta halk çarşısı" ile rumların kullandığı "uzun yol halk çarşısı" birleşerek ada halkının ortak kullanımına sunulacak. böylece türk ve rum tarafı esnafı maddi açıdan kazanç sağlamış olacak. (tabi bunun yanında bir sürüde taviz verilmiş olacak)
kaynak: radikal gazetesi (8 ocak 2007)
- kapıdaki üst geçit 09.01.2006 itibarı ile yıkıldı ve parçalar tamir edildikten sonra, lefkoşa okullar bölgesinde bulunan atleks sanverler ortaokulu'nun önüne üst geçit yapılacakmış.
- bilmemkaç liraya yapılan üstgeçit yıkıldığıyla kaldı öylece. evet bir adım öndeyiz, şimdi bir adım daha atmamız gerekiyor, sonra bir adım daha, bi tane daha....
(coban, 10.01.2007 02:28)
- kuzey kıbrıs türk cumhuriyeti ile kıbrıs rum kesimi arasındaki kapının kısa bir süre sonra yeniden açılması bekleniyor.
- 3 nisan 2008 tarihinde (bugün) karşılıklı yaya trafiğine açılacak.
- geçtiğimiz günlerde bi açıp kapatmışlardı. ifade edilen odur ki; ağzına kadar değil şöyle bi aralamış rumlar önce, delikten 3-5 türk karşı tarafa düşmüş. fırsattan istifade 2 rum da karşıya geçebilmişler. kapatışlar hemen tekrar, cereyan yapmasın diye.
kapıya bezirganbaşı korsan olacağı bu.
- yaklaşık yarım saat önce tüm türkiye cumhuriyeti efradı adına bu kapıyı zorladım. kktc makamlarının kapıdaki duruş biçimi, zamanında bir cips reklamından hatırladığımız ismail türüt terlemeli meksikalı pasaport polisleriyle çok benzerlik gösteriyor. "istiyorsan çıkışını yapayım ama 20 metre gidersin almaz bu rumlar seni be" şeklinde kısa bir sohbet sonrası hiç üşenmeyip, zahmet etmeyip -nasıl elde ettiklerine şaşırdığım- teknolojik bilgisayar sistemleri vasıtasıyla çıkışınızı yapıyor ve güle güle diyorlar. akabinde 30-40 metre ileride pasaport bile taşımaya tenezzül etmeyen elinde kimlik kartıyla gelen bir turco'yu gören rum polisleri beklenildiği gibi aynen sizi geri çeviriyor ve siz de geldiğiniz yere güle oynaya geri dönüyorsunuz.
bu eğlence için gerekenler:
- t.c. kimliği
- 10 dakika zaman
|