görseller
lohusa şerbeti 

belki ilginizi çeker
  1. · kaynar
gündem
  1. · disko kralı
  2. · demokratik sol halk partisi
  3. · apertura 2009
  4. · 250 milyarlık cip kullanan türbanlı
  5. · kedi keserek internette yayınlayan kız
  6. · sevgilinin 5 gün aramayıp naber diye mesaj çekmesi
  7. · annelerin yakışıklı anlayışı
  8. · askerden dönmek
  9. · itü nün yaz okulunu antalya da yapması

lohusa şerbeti  

1. kırmızı renkli, bol şekerli ve karanfil aromalı, türk icadı bir içecek. bazı yörelerde doğumdan sonra dağıtıldığı gibi, nişan, söz vs. merasimlerde de millete gazlanır.
    (cif, 14.04.2005 20:52)
  2. üzerinde hindistan cevizi serpilip kısık ateşte pişirilerek sıcak serviste yapılabilir.
    (hansvoralberg, 14.04.2005 20:53)
  3. ege yöresindeki adıyla bahar
    (ozzmosis, 15.04.2005 00:40)
  4. iç anadolu'da kaynar, karadeniz'de loğusa şerbeti olarak anılan sıcak ve soğuk servis edilebilen bademli yapıldığında pek güzel olan içecek. aşurenin içilebilen hali gibidir. lahusa şekerinden yapılır, lohusa şekeri tarçınlı akide şekeri gibi bir şeydir. pek leziz pek güzel olur.
    (kurutulmus kelebek, 10.11.2007 11:36)
  5. doğu illerimizde böyle bir gelenek yoktur. yani lohusa şerbeti dağıtılmaz. hatta taze annenin başına kırmızı kurdele de takılmaz. aslında ikisi de güzel gelenekler. doğuya da sirayet etmesi, uygulanması, kültürlerin kaynaşması gerek. tazecik anneye kurdele, gelen misafire de şerbet pek yakışıyor.

edit: biyolojiksaat der ki, adıyaman ve gaziantep'te bu gelenekler var. ben hiç denk gelmediğim için genelleme hatalı olmuş. demek kültürler kaynaşmış da haberimiz yokmuş. düzeltmeye vesile olduğu için yazara teşekkürü borç bilirim.
    (eksiksizuyum, 10.11.2007 12:22 ~ 12:30)
  6. kime sorduysam yapılış nedenini öğrenedim. gelenek deyip geçiştiriyorlar. tamam gelenek de "nerden gelmiş? nasıl ortaya çıkmış?" diyorum, tık yok. azar işitiyorum bi de "her şeyi merak etme" diye.
    lohusa kelimesinin iticiliğinden mi yoksa benim takıntılı olmamdan mı kaynaklanıyor bilmiyorum ama görünce midem bulanıyor. çok acayip olaylar canlanıyor kafamda rengini falan görünce. hani ölmüş biri için dağıtılan helvayı, lokmayı yiyememek gibi.
    (gitana, 09.09.2009 01:33)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil