görseller
lizbon 

belki ilginizi çeker
  1. · yanlış bilinen ülke başkentleri
  2. · piigs
  3. · 18 mayıs 2005 uefa kupası finali
  4. · setubal
  5. · absinthe
  6. · dünyanın en güzel şehirleri
  7. · oasis
  8. · sehrenis
  9. · almada
  10. · i am one of you
  11. · madde 98: hiç olmayacak birine dünyanın en inanılmaz konuşmasını yap (reklam)
gündem
  1. · 250 milyarlık cip kullanan türbanlı
  2. · aşk ı memnu
  3. · yaran diyaloglar
  4. · 100 opera
  5. · tadı harika olan yiyecek kombinasyonları
  6. · boylumlama
  7. · sevgilinin söylediği unutulmayan sözler
  8. · cadı
  9. · 300

lizbon  

1. portekiz'in başkenti bu şehir tajo nehrinin halici etrafına kurulmuştur. dünya'nın en güzel limanlarından birine sahiptir
    (mavio, 02.09.2004 22:36)
  2. istanbula benzer bazı yönleriyle
    istanbul gibisi yok yine de
    (hepatt, 21.08.2006 15:54)
  3. lizbon kalesi dışında gezilecek bir yer yoktur.sokaklarında adım başı ot, kokain her türlü naneyi bulabileğiniz satıcılar vardır.gece bu satıcılar müşterilerine kokain servisinin yaninda kullanımı için de yardımda bulunurlar, böylece etrafta birsürü uyuşturucu kullanan insan görebilirsiniz. duyduğuma göre legale yakınmış. fakat uyuşturucu kullanıp gecenizi gündüzünüze rezil edeceğinze, kendinizi zehirleyeceğinize, bir küsur euroya bir tren bileti alınıp "caiscais" sahiline gidilmelidir. böylece hem atlantik'te yüzmüş olursunuz hem de efsane latin güzellerini görebilir, tanışabilir, koklaşabilirsiniz..
    (emrahin annesi, 08.07.2007 15:52)
  4. 4-5 günde ancak gezilebilen biraz istanbul'a, biraz izmir'e benzeyen, gidilip görülesi şehir...

tarihi dokunun bozulmadığı ve yeni bir tek evin bulunmadığı alfama mahallesi, belém'deki tarihi yapılar, merkezindeki meydanları, rossio'daki barlar ve yanıbaşındaki muhteşem kasaba sintra'nın güzellikleri geçtiğimiz hafta içerisinde beni benden almış bulunmaktadır.

sakat memleket vesselam. özellikle geceleri 3 metrede bir size "haşiş, mariana, çaklıt kokain" diyen tipler görülüyor. yürürken çantanızın açıldığını hissedebiliyor, dönüp arkanızdaki tipsiz kapkaççıyla kavga edebiliyorsunuz. böyle enteresanlıkları var.
    (neverland, 23.11.2007 19:50 ~ 25.11.2007 20:16)
  5. güpegündüz şehir meydanında zenci bir kadının yaşlı bir adama "param nerde, paramı istiyorum!" diye bağırıp adamı dövdüğünü gördüğüm şehir. birileri müdahale etmeye çalıştı ama zenci kadın en son adamı bir apartmana sokuyordu gördüğümde. belki (bkz: allah rahmet eylesin).
    meydanda bu olayı görüp bir şey yapamamanın çaresizliğiyle şok olmuş bir halde yürümeye devam ederken de evsiz tipli bir adam esrar satmaya çalıştı. ilk izlenimlerimi bu ilginç olaylarla oluşturmuş bir şehir oldu böylece.
    (hayvanat bahçesinde kuş olsam, 23.11.2007 21:12)
  6. (bkz: lisbon)
    (maglor, 18.12.2007 01:03)
  7. fado muzik mekanlarının kesinlikle görülmesi gereken portekiz şehri. bunun için erkenden gidilip yer kapılması önerilir. keza barlar genelde ufacıktır. 3-5 kişilik barlara rastlanabilir barlar sokağında gezerken...
    (skin, 25.12.2007 05:08)
  8. portekiz'in yedi tepeli istanbulu. söylentiye göre bunun da yedi tepesi vardır.

öncelikle bu şehre gidenler için ilk tavsiyem, büyük umutlara kapılmaması yönündedir, zira interrailcilerin, erasmuscuların gizliden bilinç altına işleyen ve kendini sevdirmiş gibi duran şehirdir, ama yanılmayın. fenal değildir ama çok süper şehir olduğu söylemez.

olduğundan çok küçük ve sakindir bu şehir. yaşam belirtisi son derece azdır. herhangi bir ispanyol şehrinden (madrid, sevilla, granada...) daha cansızdır. sadece lizbonun çok küçük bir kısmında hayat vardır. meydanları güzeldir lakin küçüktür.buralarda bir kez yemek yemek fena olmaz. barlar az çok iyidir. geldiğiniz vakit metro ağını iyi öğrenin. çünkü otobüsler çok dolanır, haritanıza baktığınızda kaybolduğunuzu düşünebilirsiniz. ayrıca bir aktarım istasyonunda (telherias-oriente hattı kesiştiği yerde)inmeden sporting lizbonun stadını görebilirsiniz. inip de gidebilirsiniz elbet. yani fena olmaz, porto kadar başarılı olmasa da.

sintra'ya mutlaka gidin. gittiğinize değecektir. ve eğer vaktiniz varsa plajlarına gidin. okyanusu hissedin, koca dalgalar görün, kumlarla , çıtırlarla oynaşın. sörf yapanları görmek zevk verebilir, siz de yapabiliyorsanız ne ala.

bir de şehirde menem bir kulesi var. gündüz çıkmayın, çünkü tadı gece çıkar.

ve son not, size uyuşturucu satmaya çalışırlarsa kaçmayın. paniklediğiniz görmek onların hoşuna gider. çok ıssız yerlerde dolaşmayın, cüzdanınıza sahip çıkın. metroda dahi kompartman içindeki ilanlarda " beware of pickpockets" yazar. ona göre. sonra ben avrupa güvenli sandım ama soyuldum demeyin.
    (spaindustrial, 17.01.2008 03:04)
  9. usta şair ilhan berk'ten dinlemek lazım...

lizbon...

beyazın ve bilinçaltının kentidir lizbon. buna sessizliği de eklemeli. hem beyaz sözcüğü sessizlikle örtüşür. beyaz gibi ilkin bu sessizlik vurur. lizbon’da çok eskiden tanıdığınız biriyle karşılaşacakmışsınız gibi dolaşılır. kentin kendisi de ulaşılması olanaksız bir sevgili gibidir: önümüzden geçer, arkasından izlemeye kalktığınızda yiter. pek az kent duyurur bunu. bir sanrı görmüşsünüzdür sanki. her şey bir şiirden düşmüş gibidir. her şey lizbon’da. bu yüzden de hiçbir şey ele gelmez: bir avuç gizil, benzersiz, ‘kırık imge!’ ama bu imgeler yapar kenti. benzersizliği de burdan gelir. yalnız elegelmekle de kalmaz: usa da vurmaz. bir sanrı kent: pessoa’nın varlığıyla da özdeşleşmiştir sanki. i̇kisinin varlığı birbirine karışarak neredeyse görünmez olmuşlardır. bir yazımda mistik bir kent olduğunu söylemiştim lizbon’un. pessoa’ya, sevgili şairine ters düşmek istememesinden geliyor bu elbet. dünyada gördüğümüz, sonra da usta hiç mi hiç yer etmeyen başka kentler var mıdır bilmem. varsa lizbon bunların başında gelir. düşte gördüğümüz, uyanınca bir türlü tam gözümüzün önüne getiremediğimiz o ‘düş kent’tir, işte lizbon. varlığıyla değil, yokluğuyla vardır. bunun için şiirlerden düşmüştür dedim. bu yokluk yalnız kentin simgesi de değildir. i̇nsanlara da uzanmış, insanlar da yokluğuyla vardır. onlardan da bir şey alıp götüremezsiniz. sanki sokaklarda kimseye rastlamamışsınızdır. her şey bir imden öteye gitmez. her şey bir avuç kırık dökük hayalettir, görünür, görünmez şeylerdir. lizbon, ‘idealar’dır. daha çok böyle vardır, böyle duyulur, kavranır. bir ılgımdır. bir kadın kılığında bir ılgım. böyle anımsanır lizbon: bir dişi/kent. gizil. ve de hemen yiten.
    (seyrengiz, 05.12.2008 23:29 ~ 23:29)
  10. lizbona gidipte belem yemeden dönmek olmaz, ama bu konuyla ilgili tek tavsiyem beş taneden fazla yememeniz, yoksa mideniz için zararlı olabilir. lizbon güzel bir şehir, sakin, huzurlu. palmiylerin altında oturup okyanusu izleyebileceğiniz bir yer. eğer hayallerden sıyrılıp gerçeklere dönersek lizbonu çok sevdim çünkü havaalanından şehre giderken shuttle parası vermedim aerobus dedikleri otobüsler ile çok ucuza şehre gidebilirsiniz.
    (la fragola dolce, 11.12.2008 17:00 ~ 24.12.2008 01:02)
  11. en iyi gece kulüpleri, dockas denilen bölge de nehir kenarında yer alır, bazı yerlere girmek için şık kıyafet aranıyor, eğlence sabaha kadar sürmektedir.
    (platin24, 21.12.2008 13:50)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil