laikliğe karşı bir hareket olduğunun ve hükümetin şeriat isteğinin bir sonucu olduğunun iddia edilmesinin an meselesi olduğu reform.
çoğu lise öğrencisinin uzun vadede rahat etmesini sağlayacak durumdur.
müfredat adam edilmedikçe vakit kaybından ileri gitmeyecek olan yenilik.
olaya bir de iyi yönünden bakmak gerekirse canımıza can, hayatımıza tad katan liseli bağyanların bir yıl daha lise eteği giymesini gerektiren durumdur.
liseli vardı ya aahh o liselii
kısacık etekli dar elbiseliii
bazı dominant ailelerin ve paragöz dershane müdürlerinin össye hazırlık programlarını 3 seneye çıkartmasını sağlayabilecek olay.
(çarut, 08.06.2005 18:50)
sonucunda
bir sene boyunca ülkede liseler mezun vermeyecek
o seneki össye sadece mezunlar girecek
dolayısıyla össye giren sayısı çok düşecek
olmadık insanlar olmadık yerlere girecek
okulların taban puanları çok düşecek
eğitim sistemini değiştirmediğin sürece 10 yıla çıksa bir halta yaramayacak olay. ayrıca millet 4 senede mühendis olur, fakülte mi lan bu liseler!!
(gblack, 08.06.2005 19:59 ~ 20:00)
değişimi geçiren liselerin mezun vermediği bir senede (
heralde galiba sanırsam 2009) mezunlara değil de zaten 4+1 sene lise okutan özel okulların ve anadolu liselerinin öğrencilerine yarayacak olay.
(çarut, 08.06.2005 21:04 ~ 21:05)
okumadan para içinde yüzen örneklerin haddinden fazla olduğu bir ülkede yapılan boş bir uğraştır. eğitimin kalitesini ve vatandaşların okumaya karşı bakış açılarını değiştirmeden eğitim süresini uzatmak,okumaya niyeti olan,bu ülke için birşeyler yapmak isteyen insanların yaşamlarından bir yıl daha çalıp onları daha fazla uğraştırmaktan başka birşey değildir. ortaokula gelip adını soyadını düzgün yazamayan kişilerin bulunduğu bir memlekette liseyi 4 yıla çıkartanlara söylenecek tek bir söz vardır: "şahtı şahbaz olacak".
ayrıca liseler dört yıla çıkacaksa yanlış hesap yapmadıysam 2008 öss'nin akıbeti ne olacak dedirten olay. bir grup 3 sene bir grup 4 sene olunca mecburen arada boşluk oluşacak. 2008 senesinde öss puanlarını düşürüp uzun süredir biryere giremeyenleri sevindirecek hede.
yeteri kadar meslek lisesi olmayan, olanında işlevini görmediği memleketimde çoğu üniversiteye giremeyecek olan potansiyel vasıfsız işçileri bir yıl daha oyalamak.
2008'de fen liseleri ve özel okullardan dört nala gelen bilmemnkaçbin öğrencinin katılımıyla öss mevcudunun 800 bin civarı olacağı düşünüldüğünde aslında uzun süredir öss'ye girip bir yer kazanamayanlar için bir boka yaramayan şeydir. ayrıca işsiz gençliği oyalamak isteyen devletin yeni bir adımıdır. bununla birlikte çocuğunu ilkokula yollamak istemeyen velilerin, onları liseye hele hele 4 yıllık liseye nasıl yollayacağı sorusunu akıllara getiren hededir.
şu anda anadolu lisesi vs gibi iyi okullara giden hazırlık sınıfındaki gençliğin 2008 öss'ye girecekleri dolayısıyla iyi okulların puanlarında fazla bi değişme olmayacak ama alt bölümleri kökten sarsacak olan uygulama
hep beraber düşünelim ve sonuçlarını irdeleyelim:
liseler dört yıla çıkınca 4 senelik bölümleri olan üniversiteler "bizim eksiğimiz nedir" diyerek 5 yıla, tıp 7 yıla, tıpta uzmanlık 5 yıla çıkacaktır (ahan da buraya yazıyorum). bunun sonucunda ne olacak? 15 yaşında liseye başlayan genç 19 yaşında üniversiteye girecek ve hazırlık senesi ile beraber en erken 25 yaşında mezun olacak. erkekler için "götü toparlayayım askere gideyim sonra da artık evleneyim" süreci en erken 29-30'u bulacak. sonra "az daha götü toparlayıp çocuk olayına gireyim" derken yaş olacak 35. doktorsa durum daha beter: uzmanlıktı kıldı tüydü derken çocuk "babama baba mı yoksa dede mi desem" diye hitap ikilemine düşecek. peki ne olacak? böylece türkiye 30 yıl sonra dinamik genç nüfusu olmayan bir ülke olacak.
şimdi adamlar oturmuşlar "onu dört sene bunu beş sene anaokulu sınıfında üzümlü keke yasak" gibi bir şeyleri düşünmüşler taşınmışlar. kısa yoldan sorsalar 5 dakikada planın hatalı olduğunu ispatlardım ben onlara. koca nesli bir çırpıda yok edecekler. üzümlü keksiz olur mu hiç?
müfredatın yapılandırıcı öğrenme teorisine göre yeniden düzenlenmesi sonucu ortaya çıkan durum. yapılandırıcı öğrenme, etkinlik temelli ve öğrenciyi merkeze alan bir yaklaşım olduğundan, konuların işlenmesi için daha fazla zamana gerek vardır. öğretmen hızlıca konuyu anlatıp geçemez, bunun yerine etkinlikler kullanılarak, öğrencinin bilgiye ulaşması sağlanır. bu yüzden liselerin dört yıla çıkarılması yerinde bir karardır.
adım adım amerikan eğitim sistemine yaklaşma çabalarının bir ürünüdür.şu anda hiç bir siyasetçinin ağzından düşmeyen
öss kalkacak hikayesi de başka bir adım olacaktır.
elbette amerikan eğitim sistemine hiçbir lafım yok.lakin copy-paste değil de türkiyenin kendi dinamiklerine uygun, özgün eğitim reformları yapması daha doğru olacaktır kanaatimce.
valla ben mezun olduktan sonra yapıldığı için sorun yok ama bir eğitim reformu sayılabilir
bu yıl liselerin mezun vermemesiyle üniversite sınavına giren öğrenci sayısının azalmasına sebep olmuştur. dolayısıyla kontenjanlar artmış ve çoğu üniversitedeki çoğu bölümün puanları düşmüştür ( bazı üniversitelerdeki bazı bölümler 20-30 puan birden düşmüştür ). dolayısıyla kısa vadede, sınava girenlerin işine yaramıştır.
(bourka, 04.09.2009 04:08 ~ 04:09)
zaman kaybıdır. iyi öğrenci yetiştirmenin çok bilgi yüklemekten ibaret olduğunu düşünen zihniyet mecburen yapmıştır bunu. çünkü o kadar çok bilgi yükleniyor ki bunlar üç yılda verilemiyor. benim bu söylediğim de iyi bir okul için geçerli. öyle okullar vardır ki zaten hiçbir şey bilmeyen çocuklar bu uygulama ile bir yıl daha boş boş beklemek durumunda kalacaklardır. ki böyle çocukların sayısı da diğerlerinden fazlacadır. güzel ülkemde herkes üniversite okumak zorundaymış gibi hissettiği için de okumaması, onun yerine başka işler yapması gereken çocuklar bile 4 yıl bekleyecek, 4 yıl boyunca canı sıkılacak, canı sıkıldığı için de haytalık yapacak, öğretmenleri acınacak hale sokacaktır.
öğrencinin 1 sene boyunca ingilizce hazırlıkla boğulup öldürülmesinden daha mantıklı olan olaydır. her sene adam gibi ders görmüş olur.
ingilizcesinide öğrenir diğer derslerinide..
(bkz:
bugünde mi ingilizce)
(bkz:
hadi dersten kaçalım lan)
1 sene boyunca hazırlık okuyarak öğrenebileceği ingilizceyi 4 seneye yayarak nah öğrenir o öğrenci...
liselerin 3 yada 4 sene olması önemli değil önemli olan verilen dersin kalitesi...
herkesin neden eleştirdiğini anlamadığı bana kalırsa yapılan en güzel eğitim yenililklerinden biridir.
sormak isterim herkesin hayatının en unutamayacağı çağ değilmidir lise?
hayata adım attığın ilk yer değil midir lise?
ilk gerçek aşkını yaşayacağın yer değilmidir lise?
saysızı derecede aşık olacağın yada biriyle çıkacağın yer değil midir lise?
şımarıklıklarına asla kimsenin kızmayacağı son yer değil midir lise?
son olarak o inanılmaz stresin olacağı son senenin 1 yıl daha kaymasını sağladı yani össnin hayat uzun lise kısaydı şimdi lise de uzun
şimdi size soruyorum bu çağın 1 yıl uzun olması belki hayattan boşa giden 1 yıl ama eğlenceyi dolu dolu yaşayacağın 1 yıl değilmidir?
minibüslerde arkanın dörtlenmesi kadar da hayrı olmayan olaydır.