akdeniz'in yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlı formatında bir iklime ve maki denen bitki örtüsüne sahip olduğu. bunu öğrenmeden önce yoldaki ağaçlara bakıp bakıp "bunlar ne ki ola" diyordum, sonradan, coğrafya sağolsun, maki olduklarını öğrendim.
almanya fransa arasında belli mevsimlerde esen ılık-sıcak rüzgar tipine föhn denir, saç kurutma makinesine de sıcak üflediği için fön makinesi de denir.
yüce coğrafya hocamız bizlerin yaz mevsiminin hangi aralıklar arası cereyan ettiğini bildiğimizden olsa gerek, detaylandırıp "21 haziran - 21eylül" yerine kullandığı tabir..
-çocuklar kuzey yarımküre'de yazın yaz mevsimi yaşanır
+ahahah.. hocam ya kışın?
-ehhmm.. yani 21 haziran'da başlar..
"her ilde irili ufaklı un ve çimento fabrikaları mevcuttur"
-akdeniz bölgesi'nde hatay'da un fabrikası, demir-çelik sanayi, çimento fabrikası, antalya'da otomotiv sanayi, çimento fabrikası, un fabrikası, mersin'de petrol rafinerisi, un fabrikası, çimento fabrikası
+hocam dilerseniz kafadan her yere yazalım un ve çimento fabrikalarını?
-evet çocuklar.. sadece akdeniz bölgesi'nde değil, hemen her ilde çimento ve un fabrikaları mevcuttur..
"karadenizde dağlar denize paralel uzanır" türkiyedeki tüm olumlu ve olumsuz bütün koşulların sebebi işte bu gerçektir fakat hep göz ardı edilmiştir. hatırlanması rica olunur ki memleket kurtulsun.
türkiye'nin yedi bölgesi,21 tanede bölümünün olduğu, kızılırmak'ın en uzun ırmak, van gölünün en büyük göl olduğu, dört mevsimin yaşandığı, hangi bölgede ne yetiştiği gibi bir solukta aklıma gelen bilgileri edindiğim dersin ben de bıraktıklarıdır...tüm sınıfta tek benim 5 aldığım derstir kendisi. hoca biraz acaipti. benim defterdeki kitap gibi özetleri (şekillere varana kadar kitap yeniden benim deftere yazılmış gibi idi)görünce benim manyak olduğumu anladı ona istinadan verdi 5'i. (tabi o zamanlar gençlik yaptık böyle cahillikler... şimdiki aklım olsa bırak çizmeyi o kadar sayfayı okumazdım herhalde)
e.c.h- şöyle bir soru çıksa gelse sorsa deseki, ege bölgesindeki kıyılar neden karadeniz bölgesindeki kıyılara göre daha çok girintili ve çıkıntılıdır???
not: hocamız hemen hemen her derste aynı soru tarzıyla böyle sorular sorardı. ayrıca cevabıda hatırlayamadım bir nevi dumur yaşıyorum kendi başıma.
ığdır platosu'nda mikroklima nedeniyle pamuk yetiştirilebilir. üzüm en çok kilis'te yetişir, izmir'de değil. türkiye'nin batıdaki en uç noktası gökçeada avlaka burnu olmakla birlikte, kuzeydeki en uç noktası sinop inceburun olmaktadır. güneydeki hatay beysun köyü, doğudaki en uç ise iran nahcivan hattının kesiştiği yerdir. ayrıca taşeli platosu tektonik hareketler sonucu oluşmuştur.