kurucusu linus torvalds. türkçe oluşumu gelecek linux, kaan güneş çelik ve görkem çetin tarafından yürütülmektedir. tavsiye edilen sunucularda redhat, ev kullanıcıları için ise mandrakedir.
bir çok kişinin işletim sistemi olduğunu sandığı çekirdek(kernel). bu çekirdeği kullanan işletim sistemlerinin de linux diye anılması bu yanılgıya sebep olmuştur
son kullanıcı için berbat,server kurmak için en iyisi olduğu söylenen * ,windows server 2003den sonra asla kullanılmayacak olan,sadece beleş olduğu içi kullanılan bir garip operating system.
windows'un tekeline open source(açık kaynak) ile rakip olabilmiş, bir ögrencinin yaz ödevi sonucu ortaya çıkan işletim sistemi. linux, divx çalabilen xine, bir winamp klonu olan xmms, çeşitli program derleyiciler ve ofis tarzı sınırsız yararlı programı içerir. ilerleyen yıllarda artan destekle (ibm vs.) windows'u tahtından edeceğine yürekten inanıyorum.
buarada linux demek yanlış gnu/linux demek doğrudur. çünkü işletim sisteminin temeli richard stallman tarafından atılmıştır. linus torvaldgnu/linux'un çekirdeğini yazmıştır.
bedava olması ve kodlarının açık olması nedeniyle güvenilir olarak algılanan fakat windows'u tahtından etmesi durumu microsoft batmadığı sürece gelecek bin yılda da gerçekleşemeyecek olan bir işletim sistemi
kapitalist sisteme inatla ve gürle çıkışa geçen, masaüstü güzel değildir diyenlere: linuxta yapabileceklerinden haberi olmadığını söyleyebileceğim, ben windows'a para vermiyorum diyenlere ilerde iş hayatına atılınca görürsün diyeceğim, (office'e 100 dolar bayılınca ne kadar küfredeceğini şimdiden kestirebiliriyorum) , yazılım sektörünü geliştiren, canlandıran, bedava işletim sistemi.
486 ile internete 'bilgisayarı göçertmeden' girmenin tek seçeneğidir.ayrıca en güvenli işletim sistemi değil kullanıcı tarafından en güvenli hale sokulabilir işletim sistemidir.
bir de bilgisayarın gücü ne ise o seviyede verimlidir , ne eksik ne fazla.
sahiplerinin "switch your washing machine system to linux!" diyerek pazarladığı, ülkemizde satışa çıksa, bir çok linux fanatiğinin tux'lerinin, fedora'larının yanında bulunduracağına inandığımız, güvendiğimiz, fosfatsız çamaşır deterjanı.
"türkiye'de olsa bunu kullanırdım" - raiser
"hanım*a bir sorayım, olur derse alacağım" - turgut uyar
her şeyden önce tıpkı c'nin ana felsefesi olan "verin compiler'ı buzdolabında bile çalışsın" mantığına uygun biçimde ot bok her dijital cihazı yönetmeye aday bir kernel kendisi. dolayısıyla linux denince bir çok insanın aklına bilinen anlamda dağıtımlar gelse de (red hat, slackware, mandrake vb.) aslında işin özünde tüm dijital aletler için ortak bir platform yaratma gayesi var. şu an ipod'lar için bile kernel derlenmiş durumda (bkz: ipodlinux) 10 yıl sonda buzdolabının lcd'sinde "kernel panic: the cake smells very good, i can't run aieeee!" gibi bir error çıkarsa da kimse şaşırmasın.
end userlara pek hitab etmeyen bir şey. yani bunlar ne isterler anlamam ki linux'ten cekin gidin windows'la unknown exception occur ettirin ve yakalayın
"linux is user friendly. it is not idiot-friendly or ignorant-friendly so we don't have anything to worry about." (alıntıdır)
biraz sert bir söylem olmasına rağmen, bahsetmek istediği şeyi daha kibarca* özetleyelim; linux dağıtımlarının windows gibi kullanıcının arkasından işler çeviren yazılımlar haline gelmemesi, her şeyin kullanıcının elinin altında olması.. kullanması maharet, bilgi, zaman gibi şeylerin yanında en önemlisi olarak heves ve öğrenme azmi ister. bu felsefe altında toplanan kişiler için bilgi saklanması gereken değil, aksine paylaşılması gereken bir şeydir.
"peki iyi de o zaman para?" diyenler için endüstriyel anlamda linux'un kullanımının yaygınlaştığını, router özellikli cihazların çoğunda linux ya da türevi işletim sistemlerinin bulunduğunu belirtmeli; yazılım alanında para kazanmanın sadece ürün satarak değil, satılan ürünün arkasında durularak ve gereken hizmeti sağlayarak gerçekleştirilebileceğini de eklemeli; açık kaynak kodlu yazılımın her zaman bedava olmak zorunda olmadığını, linux için ücretli yazılımlar da geliştirildiğini söylerek vurgulanmak istenen noktaya yaklaşmalı.. vurgulanmak istenen nokta; bu felsefenin sınır tanımadığıdır, sınırları yıkmak istemesidir.
örneğin; bir donanımınız var (ağ kartınız mesela) ve bunun gizli özelliklerini kullanmak istiyorsunuz, windows sürücüleri size avucunuzu yalamanızı tembihlerken, internet'te ufak bir araştırma sonucu, bu süper firmanın linux'a sürücü çıkartmadığını (bilerek) öğreniyorsunuz, biraz daha araştırıyorsunuz ve bir grup aşmış insanın windows sürücülerini çözümleyerek (derlenmiş sürücüler evet) linux için baştan yazdığına rastlıyorsunuz. linux'a sürücü çıkartmayan firma windows'un size tembihlediği şeyi yaparken, siz ulaştığınız hazzı size sağladığı için bu felsefeye şükredebiliyorsunuz.