görseller
leon l africain 

belki ilginizi çeker
  1. · afrikalı leo
gündem
  1. · soğuk havada kısa etekle dolaşan kızlar
  2. · aşk ı memnu
  3. · prison brake
  4. · colin kazım richards
  5. · ibrahim üzülmez
  6. · boylumlama
  7. · itü sözlük e bir daha gelinse alınacak nickler
  8. · lukas podolski
  9. · late november

leon l africain*  

1. amin maaloufun 1986 senesinde basılan ilk romanı,afrikalı bir tüccarın* hikayesini anlatır.
    (nepenthe, 30.09.2005 02:07)
  2. afrikalı leo, gerçek bir yaşam öyküsünden çıkarılmış düşsel bir yaşam öyküsü: "bir berberin sünnet ettiği, bir papanın vaftiz ettiği hasan ibn muhammed el-vezzan ez-zeyyati alias/namıdiğer giovanni leone de medici'nin, leo africanus yani afrikalı leo'nun özyaşamöyküsü - yazmış olsaydı yazacağı gibi...

amin maalouf, bu ilk romanında - daha sonra semerkant, tanios kayası, doğunun limanları, yüzüncü ad ve öteki romanlarında da yapacağı gibi - tarihle/tarihten olağanüstü bir halı dokuyor. bir uçan halı...

(arka kapak)

çeviren: sevim raşa, yky - 1993
    (şekspirin sonesi, 13.02.2009 14:31 ~ 14:31)
  3. bununla birlikte uzunca bir süre amin maalouf arası vericem sanırım. üst üste kolay okunan bir iki kitaptan sonra yazarın ilk kitabı da elimde olunca okuyayım dedim, ama baya bi uzun sürdü bu okuma süreci.

otobiyografik bir roman denilebilir, diğer tüm maalouf kitapları gibi dönem kitabı.
    endülüs müslümanları ile başlıyor granadayı anıyor onu kaybediyor, yol bir ara osmanlı saltanatına, uzun bir ara papanın yanına, ticarete, öğretmenliğe, kadınlara, aşka ihanete, zalim yöneticelere, yavuza kanuniye uğruyor.

dört ana mekan var; granada, fas, kahire ve roma.
    bunlar ayrıca dört ana bölümü kitabın ve her bölüm kapsadığı yıllara isimler verilerek anlatılıyor. mesela çerkez sultan yılı, papalığa başkaldıranların yılı,varsıllık yılı, fırtına yılı gibi
    ben sanırım üst üste bir kaç maalouf kitabı okuduğumdan olsa gerek çok tat alamadım ancak yazarın ilk eseri olması bile başlıca bir okunma sebebidir
    bunun yanında sanıyorum maalouf bir hristiyan ancak buna karşın derin bir islami bilgi ve hatta derin islami hisler kullanarak yazmış ki bu da bir hayli ilginç
    bunun yanında anlatılan insan hikayesidir, olay örgüsü her ne kadar 1400lü yılların sonu 1500lü yılların başı olsa da insan her yerde hep aynı insan yani ruhun evrimleşmediğinin göstergelerindendir aynı zamanda.
    okunabilir ancak şiddetli bir tavsiyem zinhar yok.

adettendir (ancak aldığım satırların kitabın geneli ile ilgisi yok)
    "erdem eğer bazı kusurlarla yumuşatılmazsa sağlıksız, inanç kimi kuşkularla gölgelenmezse acımasız olur"
    "ve bütün sevdiklerim arasında ilk göçen ben olmak isterim. en son yere, yaradanın gözünde kimsenin yabancı olmadığı ülkeye doğru.."
    (khaki, 05.03.2009 02:09)
  4. okunmuş okunabilecek ve tavsiye edilmesi gereken en güzel kitaplardan biri akıcı dili ve enteresan denemebilcek kurgusuyla çok güzel bi kitap...
    (rapunzel, 21.06.2009 19:15)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil