lcd *  

adana çık aradan

1. günlük bilgisayar başında kalkmadan kalabilme süremi 5 saatten 16 saate çıkarmış, gözleri az yoran fakat gözlerde herhangi bir acıyı hissettirmemesi sebebiyle insanı omurga sağlığından edebilecek potansiyele sahip teknoloji harikası.
    (whopper, 14.09.2004 00:11)
  2. renkleri crt'den daha parlak gösteren, bir türlü alışamadığım ve ısınamadığım sistem.
    (aqua, 01.02.2005 00:04)
  3. fotoğraf ve grafik yönetiminde kullanılmaması gereken, ama bir kere parayı vermiş olmakla mecburen kullandığım tür. bunun nedeni bakış açısına göre kontrast ve doygunluğun değişmesidir. yeni çıkan geniş açıdan görülebilme özellikli ekranlar sayesinde kullanım alanı yaygınlaşmaktadır. ayrıca güç tüketimi de çok azdır.
    (bkz: lacie)
    (comatose, 01.02.2005 00:07)
  4. açılımı liquid crystal display'dir. kutuplama için kullanılan iki tabaka ve bunlar arasındaki likit kristal çözeltiden oluşur.çözeltiden elektrik akımı geçirildiğinde , kristaller hizalanarak ışığın geçişine izin veren veya vermeyen bölgeler oluşturarak görüntünün meydana gelmesini sağlar. sıvının varlığından emin olmak için , cep telefonunuzun ekranına görüntüde dalgalanma oluşuncaya kadar hafifçe bastırın.
    » monochrome lcd , alttaki tek renk (genelde açık gri veya beyaz) ışıklandırılmış yüzey üzerinde yukardaki teknikle yine tek renk (genelde mavi veya koyu gri) görüntüyü oluşturan yöntemdir.
    » renkli lcd elde için ise iki temel yöntem vardır(mış). passive matrix ucuz bir yöntemdir. active matrix veya tft (thin film transistor) ise pahalı ama crt yöntemi kadar kaliteli (gelişmelerle ondan çok daha iyi ve sağlıklı) görüntü verebilen bir yöntemdir.

lcd'ye duyulan ihtiyaç dizüstü, cep telefonu gibi taşınabilir cihazların ortaya çıkmasıyla oluşmuştur. crt (cathode ray tube) görüntüleme bir tübün(genelde konik) bir kısmındaki elektron tabancasının diğer kısımdaki özel bir fosfor bileşiği ile kaplı tabakanın bombardımana tutması ile oluşur.her elektron tabakaya çarptığı kısımdaki fosfora enerji aktararak onun ışımasını sağlar. bu yöntem için elektronların yönlendirilebileceği bir mesafeye ihtiyaç vardır. cep telefonu ve dizüstülerdeki incecik ekranları düşünürseniz bu yöntemin taşınabilir cihazlarda kullanılmasının pratik olmadığı açıktır. düşük hacim ve hafiflik dışında lcd 'nin crt'ye göre birçok üstünlüğü vardır:
    crt'deki elektron tabancası'nın yanında çok daha masumdur ve az radyasyonludur
    metinler crt'ye oranla %22 daha hızlı görüntülenir ve daha keskindir
    düşük kontrast ve küçük karakter görüntülemesi daha hızlı ve keskindir
    göz yapısı nedeniyle lcd 'ye %9 daha hızlı odaklanır
    yanlış görme ve algılama oranı %22 daha azdır
    uzun süreli çalışmada gözü %30 daha az yorar.

yani yaşasın lcd ama pahalısın lcd.
    (redblue, 01.02.2005 16:24)
  5. temizlikci teyzelerden kesinlikle uzak tutulması gereken, teknololijisini yediğimin monitörleridir. zira 48294 kere söylenmesine rağmen teyzelerimiz hala inatla ekranı cifle, ne biliyim normal cam siler gibi silmektedirler. 48295. söyleyişte yine bir değişmemektedir.
    (creepingdeath, 09.04.2005 22:20)
  6. (bkz: tft)
    (selenge, 28.05.2005 22:20)
  7. oyunlarda problemli şık ve estetik monitör çeşidi.
    (pablo, 28.05.2005 22:32)
  8. tepkime süresinin acayip düşmesiyle birlikte oyunlarda problemli olmasına son verilen monitör çeşidi. fevkalade yararlı bir icat. elektrik tüketi crt monitörlerinin aşağı yukarı yarısı kadar bu nedenle laptop ortamlarına da akmışlardır. ayrıca laptop üzerinde lcd monitörü kapatmaya yarayan ufak tuşa basınca monitörün kapanmadığını sadece zemin ışığının söndüğünü gururla görebilirsiniz.
    (toxicalien, 28.05.2005 22:44)
  9. kalitesizi hiç çekilmeyen şey. az yer kaplasın, ince olsun, prezentabl olsun diye gidilip hıyar bir markası alınırsa göz möz kalmaz ortada, oftalmoloji müptelası olunur. aman diyeyim.
    (wondrous, 14.06.2005 16:15)
  10. (bkz: lcd klavye)
    (man on the moon, 02.08.2005 01:04)
  11. (bkz: tek ekranda çift görüntü veren lcd)
    (balta, 02.08.2005 20:16)
  12. (bkz: sıvı kristal)
    (easy company, 07.12.2005 00:04)
  13. 42" olanına oha derken 108" ile beni benden almıştır:

(bkz: http://palmmicroblog.typepad.com/...)
    (akaydo, 17.01.2007 18:44)
  14. bana ne kadar kek olduğumu tekrar kafama vurmuş monitör tipidir.
    kaç yıldır 17" emektar compaq crt monitörüm vardı, mis gibi idare ediyordu. sonra götüme birşey batmış olacakki tuttum lenovo l220x aldım.
    gözler pek tabii bir folloşlama devresine girdiler 5" farkı yüzünden. parlaklık da aşağı çeksen sik gibi görüntü orta karar ise odayı bile aydınlatmaya yetiyor. lamba açmaya gerek yok anasını satim.
    zaten büyümemin ve oyun piyasasında bana denk düşen oyun çıkmamasının verdiği isteksizlike oyun oyanamayan bir adam olduğum için de hadi lcd alayım demiştim. zaten lcd'ler oyun konusunda mafiş. ama hevesim tuttu 8 yıllık oyun olan nfs porsche unleashed oynayayım dedim. nasıl olsa 8 yıllık oyun ve bende de geforce 7 serisi hatırı sayılır kart var 1920*1200'de babalar gibi nfs oynarım diye düşündüm. "şraaak!" sesini duymam uzun sürmedi, takıla takıla bir lap attıktan sonra kapattım oturdum götümün üstüne.
    e hadi dedim ugs'de biraz fantezi yapayım, gene nah.
    dvd olmayan filmleri bile izleyemez oldum takıntıdan. o kadar para vermişiz çözünürlüğü düşürmek dokunuyor.
    yani neymiş? kahrolsun kapitalizm mwaaah!
    tüm saydığım dalgaları yapabilmek için taşaklı ekran kartı lazım. e bu ekran kartı benim anakartın çipsetle tam randıman vermez, anakartı değiştir. e psu380 watt gibi gariban bi rakam git psu'yu değiştir. upgrade babam upgrade!
    tiksindim lcd'den ve kendimden.

(bkz: biz büyüdük ve upgrade oldu dünya)
    (keyif pezevengi, 20.07.2008 02:55)
  15. günümüzde geçmişten gelen önyargılardan dolayı müzdarip bir teknolojik aletimizdir. lcd teknolojisi ilk defa kulaktan kulağa yayılmaya başlandığında ki fahiş fiyatı ve kalitesiz görüntüsü bugün çok yol katedilmesine karşın hak ettiği değeri bulamamaktadır. eski crt monitörlerin ve tüplü televizyonlarımın yerini almayı çoktan hak ettiler. bize yerden kazanç sağlamanın yanında fiyat olarak da makul seviyelere geriledir. tabi ki bu gelişmeyi sağlayan lider şirketlerin sektöre harcadıkları inanılmaz paralar.
    (xacam, 09.08.2008 23:11)