isa'nın mucizlerinden biri olarak batı kültüründe yerini alan onlarca karakterden biridir. mezarından dirilerek çıkışı incilde şöyle anlatır:
...isa beytanya'ya vardığında lazar dört gündür mezardaydı. mezar bir mağraydı, önüne de bir taş koymuşlardı. isa, "taşı kaldırın diye" buyurdu. isa gözlerini yukarı kaldırarak, "ey baba,beni işittiğin için sana şükrederim..."
...
bunları söyledikten sonra yüksek sesle bağırdı:"lazar, dışarı gel!" ölü elleri ayakları sargılarla bağlı, yüzü bezle sarılmış olarak dışarı çıktı. "yuhanna 11: 38-44"
edebiyatta canlanışı daha farklı, ruhani bir boyuttadır. ünlü şair t.s. elliot'ın "love song for alfred p." adlı şiirinde geçen "ı'm the lazarus come from death..." dizesi "ben öylesine bir cehennemdeydim ki, ölümden beterdi. ama gittim, gördüm arkadaşım." şeklinde yorumlanabilir.
aynı zamanda lazarus, tüm latince kelimelerin başına gelen kaçınılmaz kader sayesinde farklı imlalarla "lazarous, lazaros" tarzında çeşitlendirilmiştir, ki aslında birincil sözlük anlamı "cüzzamlı" demektir.
(neden? çünkü lazarus cüzzamdan ölmüştür)
"follow me down to the valley below you know moonlight is bleeding from out of your soul" sözleriyle bitiren, piyanonun çok yakıştığı porcupine tree şarkısı.
ıt's horrid to see you again
now that you're back from the dead
so bored of being you
now that you're back from the dead
so bored of being alive, alive, alive
acting like you're on some kind of cross
an emotional retard
unaware that ı may not be lost
walking around with that egg on your face
so full of apathy
ıt's hard to see you again
caught in a trap that you cannot escape
ıt's hard to see you again
gecenin ilerleyen saatlerinde dinlendiği vakit, istediğiniz yere götürüyor sizi.. siz yeter ki onu, bu güzel şarkıyı dinlemek için gayret gösterin..o piyano melodileri rüyanıza girmezse ben neyim, ne kadar da sakinleştiriyor sizi..dinlemeden yatmamanız gereken porcupine tree şarkılarından bir başka güzellikte olanı.
sanki hz isa'nın yeniden dirilişinin de metaforu olan kişi. onu ölümden döndürmekle isa, kendisinin de sembolik bir ölümsüzlüğe sahip olduğuna dair bir not düşmüştür tarihe.
eleven five ninety four, six thirty morning
woke up panicked, sweating, with a mouth full of vomit
no idea what could be wrong
blew it off as this illness is common
went back to sleep, then the phone rings
fell to the ground
as the news was haunting...haunting
lazarus ended his life, ungodly sacrifise, no reason why
eleven eight ninety four six thirty evening
the first time we're seeing lazarus unconscious
dressed in the clothes he loved
laid out with all of his favourites
the tears of so many friends
look around, and this view was haunting...haunting
never had an explanation
never had a chance to thank him
never had a chance to watch lazarus rise
never had a chance to thank him
never had an explanation
never had a chance to say goodbye
never had a chance to say goodbye
freepascal tabanlı özgür delphi klonu. linux ortamında gui tabanı bir şeyler yapmak için kullanılabilir lâkin ürettiği binaryler delphi ile karşılaştırıldığında farkedilebilir seviyede yavaştır. yavaşlığına sebep olarak temelde vcl'in kullandığı bütün temel kütüphaneler win32 platformunu dibine kadar sömüren asm kodlarından oluşması ve delphi derleyicisinin freepascal'a nazaran çok daha optimize kod üretmesi gösterilebilir.
çok pis şifreleri var ben de. eğer bi öğrenilse, başkalarının eline geçse tüm hayatı gözlerinin önünde ericek biliyorum. kullanıcam bunları. ayrıca çokta özledim be seni.
dün gece hıçkırıklara boğuldum biliyor musun?