belki ilginizi çeker
  1. · laiklik
  2. · türkiye de laiklik demokrasiden daha önemlidir
gündem
  1. · peygamberle dalga geçerken ölen sırp spiker
  2. · erkekte ses tonu
  3. · insanın hayatına sıçan şeyler
  4. · her şey iyi giderken ayrılalım diyen sevgili
  5. · dünyanın en güçlü 500 müslümanı
  6. · rasim ozan kütahyalı
  7. · tunceli alevileri dinsizdir
  8. · gaflet ve dalalet ve hatta hıyanet
  9. · in praise of idleness

laiklik adam olmaktır  

1. çok az bir süre düşününce (yaklaşık 12 milisaniye) doğru olduğuna kanaat getirilebilecek söz. düşünme payı, her önermede olduğu gibi bu önermeye de bir tez, bir de antitez bulma süresidir. tezi buldum sanırım, antitez bulamadığım için bu önerme aniden aksiyom kategorisine yükselmiştir.

işte tezimiz:

(bkz: şair bu dörtlükte x e sesleniyor)

x = (r+t+e)/3
    (misuf, 13.11.2006 00:56 ~ 00:57)
  2. mustafa kemal atatürk'ün saygısızlık boyutunda "laf sokmak" olarak adlandırılan, ahmet necdet sezer tarafından mesajı alması gereken kişilere kısa ve öz olarak söylenen, adam olanın zaten kolaylıkla anlayabileceği güzel sözü.
    (songoku, 13.11.2006 19:48 ~ 20:17)
  3. (bkz: baba ben adam oldum)
    (galliani, 13.11.2006 20:23)
  4. laiklik-adamlık konusunda vicdani retçi olanların isteklerinin mutlaka kabul göreceğinden eminim.

teokratik zihniyeti devlet işlerinde amaç edip, zaten yalapşap olan demokrasimizi temelli bağnazlaştıracak anti-laik düşünce sistemlerini 21. yüzyıl itibariyle savunan "adam"dan ben de şüphe ederim.

bize adam lazım zaten.
    (lefteyenine, 13.11.2006 21:23 ~ 21:26)
  5. her adam olan laiktir dersek bir sorun çıkmaz gibi. ama her laik adamdır dersek sanırım yanlış bir önerme öne sürmüş oluruz. zaten önermelerin tanımladığı elemanlar içinde bir yanlış olması bile o önermeyi geçersiz kılar. ki bizimde elimizde bolca aykırı örnek olduğunu düşünmketeyim.

ayrıca nenden sanki koca memeleketin bekasını sadece laik olup olmaması belirleyecekmiş gibi gündemin büyük kısmını işgal ediyorki bu konu. eğitim sistemi, ekonomi, işsizlik... vb bir çok konu laikliğin gölgesi altında. bu da aklıma şöyle bir şüphe getiriyor: acaba laiklik gitti gidiyor diye söyleyenlerden bazıları istedikleri hedefe varmak için koz olarak kullanacakları daha sağlam başka bir şey yokmu.
    (enkilman, 13.11.2006 22:13)
  6. ans'nin tarihe geçmiş sözü.inceden geçilen alay evlere şenlik.hukukçu ve okumuş'adam'kişiliğinden mütevellit tam da yerine oturmuş 'cuk' sesi kulaklarda kalan önerme
    (gelmir tasartir, 05.12.2006 14:02)
  7. sarf edilen bir sözü doğru yorumlamak için o zamanın şartları göz önüne alınmalıdır ki sağlıklı yorum yapılsın. bu yüzden ans'nin bu sözüne katılmayıp basitçe genelleştirme yapmak, sözün kime niçin gittiğini, hedef alınan kişinin geçmişini, hedeflerini ve hayallerini göz ardı etmek içi boş bir şekilde muhalefet yapmaktan, karşı çıkmanın verdiği kendini tatminin esiri olmaktan öteye gitmiyor benim gözümde. ans doğru zamanda lafı gediğine oturtan doğru bir söz söylemiştir.

kaldı ki bu cümleyi yorumlamak için dönemin şartlarına ve kişinin özelliklerine bakmaya bile gerek yoktur. evet laiklik her zaman için adam olmaktır. adam olan herkes bilir ki, din, inanç gibi allah ile kişi arasındaki başka kimsenin haddine düşmeyen bir ilşkiyi siyasete katmak yobazlıktır. insanların duygularını, inançlarını kendi çıkarları için sömürmekten, insanları kullanıp kolayca kontrol altına almaktan başka birşey değildir.

bazı değerlere sahip çıkmayı "kendi fikrinde olmayana hakaret etme, kabullenememe" gibi görenler de oruç tutmadığı, namaz kılmadığı için dayak yiyecekleri günler gelmeden bu yorumlardan vaz geçerler umarım.
    (sechoe, 05.12.2006 14:37 ~ 14:38)
  8. türkiye laikliğinin tüm entelektüel birikimini özetleyen laiklik tanımıdır.

eng: laicism is being a man.

google sonuçlarına bakalım.

ara: laicism
    bunu mu demek istediniz? racism en iyi 2 sonuç gösterildi
    (atlantis, 22.06.2009 19:44)
  9. türkiye'de laik olmak iran'da ahmedi necdet sezer gibi statükocu olmaktan başka bişi değildir. birbirimizi kandırmayalım.
    hadi gidin de başka fantaziler bulun kendinize.
    (voiceofloneliness, 22.06.2009 20:33)
  10. seksist bir yaklaşımdır ayrıca. laiklik kadın olmak da olabilir belki.

adam olmadığımızdan olsa gerek anlayamıyoruz azîzim.

doğuştan adam olanlar daha iyi anlar.
    (atlantis, 22.06.2009 20:36)
  11. (bkz: ben sana laik olamazsın demedim)
    (voiceofloneliness, 22.06.2009 20:41 ~ 29.06.2009 17:34)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil