|
|
- (bkz: tatiller kutsaldır)
- konuşması atıp tutması güzel de tatiller kaldırılacak olsa kimsenin oralı olmayacağını düşündüren durum.başka dinlere mensup vatandaşlar için de tatil olmalı mı konusuna gelince bunun da sonu gelmeyecektir.olayı hak dinler boyutunda sınırlandıracaksak da yine laikliğe aykırı hareket ederek ateist ya da deist vatandaşları dışlamış oluruz.hangi dine mensup insanın inancıyla bağdaşan bir yaşam sürmesi gerektiğine kim neye göre karar veriyor bilinmez .herkes istediğine inanmakta ya da inanmamakta özgür ama herkes inancının gerekliliklerini yaşamakta özgür değil maalesef.dini bayramın resmi tatil olması laikliğe karşı değil belki ama sadece müslümanların dini bayramlarının tatil olması başka dinlere mensup türk vatandaşlarını incitiyor da olabilir.
edit:eksi oylardan sonra açıklama ihtiyacı duyduğum birkaç şey var;
avrupa birliği ülkelerini model göstererek onların her dediğine amenna demek ne kadar doğrudur bilmiyorum ancak şunu biliyorum ki;demokrasiye inanan birisi sadece kendi mutluluğunu ve yaşayış tarzını gözeterek inandığı kavramlara hizmet edemez.evet ben inançlarımın gereklerini yerine getirmeyi, geleneklerimi uygulamayı, değerlerime sahip çıkmayı elbette isterim ama insan bu durumda empati kurmayı da becerebilmeli.insanları inançlarına göre yargılayarak ya da kategorize ederek hangi sınıfın ne kadar özgür olabileceğini belirleyen düzene karşıydı eleştirim.(leda, 11.10.2007 22:08 ~ 23:15)
- o ülkenin tam anlamıyla laik olmadığını gösterir. hatta bu ülkede sadece islam dininin sünni inancının kutsalları kutsaldır. alevilerin inancı ve ibadet yerine gelince, yok hiç gelmeyelim. al sana laiklik.
(serdar, 11.10.2007 22:09 ~ 22:11)
- bir süre önce aklıma takılan, sözlükte görünce beni yine düşüncelere gark eden konu.
şimdi, devletin dini olmadığına göre devletin dini bayramı da olmamalı. diğer tarftan da devleti oluşturan bireylerin kutsal günlerini kutlamak için tatile ihtiyaçları var. ve bu ülkede üç semavi dinden de insanlar olduğuna göre, o zaman "noel" de "yom kippur" da bilimum diğer kutsal günler de tatil olmak zorunda ki devlet tek bir dine mensup insanları tanıyor olmasın.
tabi bu teoride mümkün ama pratik her zamanki gibi alengirli.
ya hep beraber yılın yarısını o bayram senin bu yortu benim diyip yatarak geçiricez, ya da insanlara "sen necisin arkadaşım, ona göre tatile çıkarıyoruz" diyip var olan kutuplaşmaya tuz biber ekicez.
- (bkz: atam izindeyiz)
- hemen hemen tüm ülkelerin dini tatilleri vardır. bu laiklik ile çelişki oluşturan bir uygulama değil, inançlara saygının bir gereğidir. sonuçta istisnalar dışında her ülkede inançlardan biri çoğunlukça benimsenir. insanlar da geleneklerini sürdürebilmek için bu günleri kendilerine, eşe dosta, ibadete ayırmak isterler.
ama görüyoruz ki politikasında geleceğini, halkına ve insanlığa saygıyı ön planda tutan devlet, laik olduğunu sanan; fakat ilke olarak benimsediği kavramların anlamını henüz öğrenememiş bir devletten daha makbuldür, daha ileri gider, daha çok saygı görür. ülkemizde birçok kavram gibi laiklik de yapay gündem yaratmak için kullanılan içi boşaltılmış bir "şey"e dönüşmüştür artık. sadece şey... amacı, anlamı, misyonu, vizyonu görmezden gelinir haldedir. aslında ağzı olan konuşacağına kafası olan bir şey üretse, eli kolu olan çalışsa, çoğunluğumuz dünya için bu kadar önemli olan ülkemiz için neyin faydalı olduğunu çok az da olsa fark edebilse burada olmazdık.(bohemian, 11.10.2007 23:03 ~ 09.05.2008 16:18)
- yüzde 90'ından fazlası müslüman olan bir ülkede insanların inanışlarını, adetlerini özgürce yürütebilmesi için olan tatildir. diğer dinlere mensup türkiye cumhuriyeti* vatandaşlarına giren çıkan bir şey olmadığı için laikliğe aykırı bir uygulama olduğu kesinkes söylenemez. aynı uygulama ingiltere'de de fransa'da da diğer birçok laik ülkede de vardır.
(bkz: paskalya tatili)
(bkz: noel tatili)(scorpeo, 11.10.2007 23:08 ~ 23:09)
- mümkün olduğunca yüksek sesle seslendirilmesi neticesinde olası sonuçlarının hedefim çerçevesinde olması kaydıyla sonuna kadar katılacağım bir paradokstur.
evet biz laiğiz, dolayısıyla ayrım yapmamalıyız. dünya üzerinde gelmiş, geçmiş bütün dinlerin bayramlarını, özel günlerini tatil ilan etmeliyiz. sonuna kadar katılıyorum. bu sonuç olursa, bu konuyu açan arkadaş, en asil duygunun insanıdır.
amma velakin sonuçları içinde bir günü geçtim bir dakika daha az tatil yapmak dayatmasıyla karşılaşırsam, mevzuyu açan arkadaşa,cinsel tercihimi değiştirmemek kaydıyla, seri eksi oy geçerim, otunu bokunu ispiklerim.
ben peşin peşin söyleyeyimde siz ona göre tartışıp durun.
edit: konformist miyim? evet.
- laiklik devletin dininin olmaması ve her dine karşı eşit mesafede olmasıdır ama bizim devletimiz biraz daha islamiyete doğru kaymıştır ve kaymaya devam etmektedir
ramazan ve kurban bayramlarının tatil olması yanısıra yılbaşı da bir hristiyan bayramı olmasına rağmen yurdumuzda o gündede tatil yapılmaktadır hatırlatırım
(tatili seviyoruz galiba)
- (bkz: e abartmayın amına koyayım)
- hoş bir jest bence. böyle güzellikler olmalı. moribund oblivion cami mi yaksın nedir yani? neyin peşindeyiz biz?
- her şeyi bir kenara bırakalım, bu durumun aksi durumunda milyonlarca öğrencinin halini düşünelim. öğrenciler, tatillerin bir günü haftasonuna denk geliyor diye karalar bağlarken onların elinden bu hakkı almak insafsızlık olur. yazık günah.
(misuf, 12.10.2007 03:18)
- tüm avrupa devletlerinde ve amerika'da ve hatta bu ülkelerin bağlantılı olduğu türk liselerinde hristiyanlığın her türlü özel gününün tatil olduğunu düşündüğümüzde sorgulanması durumunda "batıyor mu?" diye tepki vereceğim durumdur.
her türlü din kavramı gibi bayramlar da gelenekselleşmiş. normalde ramazan ayı'nda 30 gün boyunca oruç tutan kula ödül olarak "bol bol şeker ye, glikoz tüket" mesajıyla verilen ramazan bayramı'nı ay boyunca bir gün bile oruç tutmayanın, bayramda gidip büyüğünün elini öpmesine kızıyor muyum? hayır. hatta gidip öpmezse kızarım. niye? çünkü, ayıp olur. sonuçta inansa da inanmasa da toplumun kültürüne işlemiş bir bayram teması var. halloween'deki gibi garip yaratıklar kılığında gezmeler olmayabilir, ama şeker istemeler, kolonya tutmalar var.
bir dinden çok bir kültüre bağlı olan bir toplum olarak hem okulda, işte; hem de misafirlikte olmanın imkansızlığını göz önünde bulundurarak bayramı kutlasak da kutlamasak da tatili kutluyoruz.
(bkz: ne dedim ben)
(bkz: uykum geldi)
- laik ülkelerin kaçı dini bayramlarda tatil yapmıyor , kaç laik ülkede başörtülü öğrenci üniversite okuyamıyor , diğer laik ülkelerde laikliği dine karşı olmak şeklinde mi biliyor , bazıları ne zaman anlayacaklar bahsettikleri laiklik anlayışını ülkemizde isteyen yok denecek kadar az ; belkide anlamaları için akp nin yüzde yüzelli oranında oy alması gerekecek.
- yalnış değildir ama ayrımcılık vardır.eğer bu ülkenin başında olsaydım bütün halka özgürce 8-10 günlük kendi belirleyecekleri bir tatil hakkı verirdim.tabi yıllık izin gibi kafana estimi kullanılacak şekilde değil.işe girdiğin zaman hangi günler olacağını belirleyeceksin bi daha değişmeyecek(din değiştirenler için özel durumlar oluşabilir tabi).mis gibi laiklik işte.
(bkz: demokraside çareler tükenmez)
- (bkz: aramaya inanmamak)
- devletin resmi tatil ilan etmesinin sebebi insanların büyük çoğunluğunun bayram ziyaretlerine gidiyor olmasıdır. laiklik karıştırmayınızdır, arz talep meselesidir.
- - abi dini bayramların resmi tatil olması çok saçma bence.
+ ha evet dini bayram dedin de aklıma geldi, tatile ne kadar kaldı lan?
- az kaldı abi gelse de biraz dinlensek.
+ evet ama bu sene hafta sonuna geliyormuş iki günü galiba.
- öyleymiş ama olsun bir gün bir gündür mına koyim.
şekilde görüldüğü gibi tatillerden çok hoşlanan bir millet olarak pek de umursamamamız gereken bir durumdur.
(bkz: yeni başlayanlar için tembellik)
- yıl başında da tatil yapıldığı düşünüldüğünde sorun olmayan durumdur. ama 3 vakte kadar kedi kesme törenimiz var bize niye tatil olmuyor gibi istekler gelirse o zaman sorun olacaktır.
- benim bildiğim kadarıyla dini bayramlar "dini bayram" adı altında resmi tatil değil. sadece resmi bayramlar kanunda resmi tatil olarak geçiyor, dini bayramlarda ise olan şey devletin memurlarına idari izin vermesi. her personele yöneticisi yıllık izninden sayılmayacak şekilde kafa izni verebilir, ilgili bakanlıklar da dini tatil günlerinde bu şekilde idari izin veriyorlar, ama uygulama çok uzun zamandır ve ortak olarak yapılıyor, kimi zaman 3 gün bayrama 5 gün idari izin veriyorlar, kimi zaman vermiyorlar. oysa mesela 29 ekim kanunen tatil olduğu için o gün hiç bir devlet kurumu istese de çalıştıramaz memurları mesela. dolayısıyla dini bayramlardaki tatilin görünürdeki sebebi o günlerin dini olması değil, "o gün tesadüfen bütün memurlara tesadüfen aynı gün ortaya çıkan önemli işlerinden ötürü kafa izni verilmesi."
- (bkz: inançlara saygılı laiklik)
- (bkz: aferin çok güzel düşünmüşsün)
(abrosh, 12.10.2007 13:09 ~ 13:09)
- bunun saçmalığını şimdi bu başlığı görünce düşündüğüm olaydır.eğer tam laiksek bayramında tatil olmaması gerekiyor gerçekten ya da tüm dinlerin önemli günlerinin tatil olması gerekiyor.sonuçta insanlar bu ülkede dinleri farklı olsa da eşit olmak durumunda.
|