belki ilginizi çeker
  1. · laikçi
  2. · nur vergin
  3. · perihan mağden
  4. · islamcılık
gündem
  1. · ece gürsel
  2. · 24 kasım 2009 barcelona inter maçı
  3. · babaların garip huyları
  4. · çok istenip de olunamayan meslekler
  5. · kedi keserek internette yayınlayan kız
  6. · öğretmenler günü
  7. · günün tek şarkılık özeti
  8. · tercüme dersi
  9. · ybsg

laikçilik  

1. islam düşmanlığı yapmak için laiklik kavramını söylemlerinin her yerine alet etme durumu
    (bkz: tehlikenin farkında mısınız)
    (seyyah, 06.01.2007 00:33 ~ 00:34)
  2. laiklik ve laikçilik, aralarındaki ayrımı iyi yapılması gereken iki kavramdır. laikçiliğin dini çevrelerin diline pelesenk olmuş haline değil, ilk olarak nur vergin tarafından 90'lı yıllarda yazılan bir makalede tanımlanan haline bakmak gerekir. bu tanımın bir eş anlamlısı da zaten laikçiliğin anlamını daha iyi açığa vuran "militan laiklik"tir.

laikçilikle bahsedilen, laikliğin temelde önerdiği ruhani ve dünyevi işleri birbirinden izole etmenin bir adım daha önüne çıkıp, laikliği yaşamın her noktasına nüfuz ettirmek, adeta ruhani dinlere karşı dünyevi bir din yaratmaktır. benzetme ne kadar uygun olur bilemem ama, darwinizm kavramıyla laikçiliği birbirine çok benzer görürüm.

dini kesimin laikçiliğe sıkça saldırması gayet normal ve beklenen bir davranıştır. ancak laikçilik de bir nevi dine dönüştüğü için örneğin ben de laikçiliği köküyle reddetmekte beis görmem.
    (wondrous, 29.01.2007 14:58 ~ 15:00)
  3. bu kavramı diline dolayıp, laikçi sıfatını saldırı/eleştiri amaçlı kullanan insan hakkında bir çözümleme için:

(bkz: ulusalcı/@1342205)
    (recai pengül, 11.04.2007 08:39 ~ 11:20)
  4. din üzerinden siyaset yapan bir diğer taraftır.
    (azwepsa, 11.06.2007 16:35)
  5. (bkz: laiklik)
    (bkz: laikçi)
    (bkz: what is laikçilik)
    (selenge, 11.06.2007 16:50 ~ 17:12)
  6. sanıyorum kavramların kulak dolgunluğuyla telafuz edilmesinden doğan bir yanılsama olsa gerek..
    laikçilik..

halkçılık evet ama laikçillik değil laikliktir kelimenin aslı..ve anlam olarakta kabaca din ve devlet işlerinin biribirinden ayrılması manasına gelir.fakat sanıldığı gibi laiklik laik olanların dini yok sayması değil aksine bu kavram sayesinde her dine eşit uzaklıkta kalınacağı için yönetimdeki gurubun dini eğilimleri doğrultusunda yönetilmeyi değil herkese din ve vicdan özgürlüğü sağlanmasını ifade eder.
    bazı gurup yada oluşumlar şu dönemde kavramları esneterek,laf cambazlığı ve demagoji yaparak kavramlarımızı sahip olunan manaları dışında istedikleri yöne çekmeye(işlerinin geldiği)çalışmaktadırlar.en belirgin örneğini de devlet laik olur insanlar olmaz söylemiyle gördük yakın zamanda.işte bu görüşteki kişilerin ben ve benim gibi türkiyede ki bir çok laik insanın duruşuna taktıkları isim olsa gerek ''laikçilik''..
    bu oyunlara gelmeyelim.üzerine tartışılmayacak kadar kesin ifadelerle sınırları çizilmiş değerlerimizi bir gurup insanın diline pelesenk etmeyelim...diğer bir yandanda bizden gibi görünüpte bu değerlerimizi istismar edenlere karşı açık gözlü olalım..ne laiklik elden gidiyor ölsün muhafazakarlar nede din elden gidiyor kahrolsun laikçiler diyenlere prim vermeyelim...
    (pistachio, 11.06.2007 17:49 ~ 17:53)
  7. islam düşmanlıkları artık had safhaya ulaşmış kimselerin her laflarını dönüp dolaştırarak laikliğe getirmeleri sonucu laikliğin aldığı yeni isim.
    (kagan7558, 11.06.2007 19:58 ~ 22.12.2008 16:56)
  8. büyük ihtimal laikleri gocunduran sözcük. kendieri dindar insanlara dinci olarak adlandırmaları da ince bir ayrıntı gibi görünüyor.
    (lemuria, 11.06.2007 23:58)
  9. ilkokulda öğrenilen laiklik ilkesi ile ilgili bilgilerin yanlış hatırlanması, laiklik sözcüğünün hafızada laikçilik şeklinde canlanmasıyla vuku bulmuş bir sözcük gibi duruyor. zira laiklik diye bir atatürk ilkesi var ama laikçilik diye bir atatürk ilkesi yok. atatürk'ün laiklik ilkesine nazire yapanların kullandığı bir sözcük olsa gerek.

bir ön bilgi olması bakımından laikliği hatırlayalım. laiklik, devlet ve din işlerinin birbirinden ayrılmasını sağlayan, kamu görevi yürüten insanların bu ilke doğrultusunda kamu görevi sırasında yapacaklarının neler olduğunu belirleyen bir ilke. bu ilke alevisi için de, müslümanı için de, ateisti için de, hristiyanı için de aynı. laiklik devletin yönetim biçimini belirleyen bir ilke olduğu için kişiler değil devlet laiktir diyoruz.

bu laikçilik sözünü, devletin laiklik ilkesiyle yönetilmesi taraftarı olduğu için insanları "müslüman değilsin sen" diye yaftalamaya çalışanlardan duyduğum için arkasında bir art niyet aramakta beis görmüyorum.

dinci sözcüğüne gelince.

din bir kavramdır, laiklik de bir kavramdır ama "laik" sözcüğü bir sıfattır.

buradaki gariplik kavrama değil, sıfata böyle bir ekin getirilmiş olmasından kaynaklanıyor. kaldı ki bu sıfat -yani laik sıfatı- insanlara verilemiyor. çünkü ne diyorduk? kişiler değil, devletler laiktir.

dinci, din kavramını kullanıp siyasi menfaat elde etmeye yarayan kişiler için kullanılıyor çoğunlukla.

bunun tam tersinde "laiklikçilik" diye bir kavram olsaydı bile, laiklik kavramını savunanlara verilen bu sıfatın hangi siyasi ranta gelir sağlayacağını bilemiyorum. hangi görüşten olursa olsun, laiklik kavramı gereği laik bir devlet her dine, her insana eşit yaklaşmayı ön görür çünkü.

dolayısıyla laiklik ilkesini esas alan yani her dine eşit mesafede yaklaşan bir yönetim sistemini savunmakla, dini kurallara göre yönetilen ve diğer dinlerden herhangi birine inanan ya da herhangi bir dine inanmayan insanların küçük görüldüğü bir sistemi savunmak aynı kefeye konulmamalı diye düşünüyorum.

peki laiklik ilkesi tam olarak uygulanıyor mu? elbette ona da hayır.

örneğin, kamu görevi yürütmeyen, on sekiz yaşını doldurmuş olup kendi kararlarını verebilecek olan ve devletten hizmet alan üniversite öğrencilerinin başörtüsünün yasaklanması saçmadır. ya da sokakta gezen vatandaşın cübbe giymesine karışmak saçmadır. devletin diyanet işleri diye bir kurumunun olması ve bu kurumun sünni müslümanlara devlet eliyle hizmet vermesi, diğer dini inançlara (alevi, hristiyan, budist vs.) hizmet vermemesi de saçmalıktır. vesaire vesaire...

*kendi mesajlaşmalarımdan alıntıdır efem.*
    (selenge, 12.06.2007 00:21 ~ 14.10.2007 08:14)
  10. hangi dogmaları yaymak için kullanılan bir kavram olduğunu merak ettiğimdir. acaba tam tersi biçimde, kendi inanç ve görüşlerini ülkede baskın kılmasına engel olduğu için ve bir kesimin diğer görüş ve inançlar üstünde esip gürlemesine izin vermediği için, laiklik kavramına diş bileyenlerin uydurduğu bir kavram mıdır?

hımm... evet.
    (selenge, 12.06.2007 00:34)
  11. özdemir ince'nin yazmış olduğu bir yazı vardır, bu "laikçilik üzerine". laikçi sözcüğünü ilk kendisinin kullandığını söyleyen hadi uluengin ve onun gibilere kapaktır...

laikçilik üzerine: http://hurarsiv.hurriyet.com.tr/...
    (eskiunited, 14.10.2007 07:58)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil