28 ocak 2007 itibariyle sözlük admininin uzun bir ayrılığa çıktığı sözlük. ayrılık gerekçesi olarak da sözlükte hala tamamlanmamış olan bazı noktaların olması gösterilmiş ve sözlük, alanında türkiye'nin en iyi coder'lerinden biri olan ferro nickli kişiye devredilmiştir. bu olay sözlük tarihindeki en sıkıntılı gün olmuş ve bir çok yazar ayrılmak istediğini belirtmiştir. akabinde, sözlüğün fikir bahçesi olan açıkfikir.org'da yapılan tartışmalarla sorun tatlıya bağlanmıştır. admin bünyesi ise fikirlerinde hala ısrarlıdır.
bir şekilde okuyanın yüzünde gülümseme oluşturmaya kasan açıklamaları ile yazarlarının ekşi sözlük'e yaptıkları dokundurmalarla tiksindirmiş bir sözlük klonudur. sözlük formatından bihaber bir çoğunluğa sahip olan sözlük klonlarından uzun menzilli olarak atılan boklara örnek teşkil eder. teknik yönüne ise bir şey dememekle birlikte, arılar hakkında daha çok şey girmeleri temennimizdir.
geçen sene açılan ve gerçekten de türkiye'nin en iyi coder'larından biri olan ferro tarafından tasarlanıp programlanmış bir sözlüktür.içerideki ortam rahattır,yazarların yarısı çok zeki olmakla beraber diğer yarısı sadece yazmış olmak için yazmaktadır (en azından ben öyle görüyorum).git gide büyümektedir ve büyümeye devam edecektir diye düşünmekteyim.ferro'nun siteye daha çok şeyler eklemesini diliyorum.
tema konusunda oldukça fakir, yazar çeşitliliği açısından zengin, arada saçmalasa da sözlük dünyasında kalıcı olmayı amaç edinmiş, "klon" olmamak için biraz fazla kastıklarından klasik sözlük kullanıcısının alışması zor sözlük.
yayın hayatına bir süre önce ara vermiş sözlük. kendine özgü yapısı ve kafadan çatlak yazarlarıyla girip görüp kalınası bir yerdir. en kısa zamanda aktif sözlükler arasına tekrar katılması, çeşitçilik ve alternatif kaynak açısından beklenen bir temennidir.
her sözlüğün kendince bir karakteri vardır ve bu onu diğerlerinden ayırır. örneğin itü sözlük türkçe karakteri destekliyor oluşuyla beğeni kazanır. sırf bu bile itü sözlüğe fanatik bir türkçeci kitle kazandırır. diğer sözlükler değerlendirilirken hep bu konu gündeme getirilir.
lafmacun söz konusu olduğunda ise en çok klasik sözlük görünümünde olmayışı dikkat çekiyor. bu hem büyük bir artı, hem de klasik sözlükçülerin pek aşina olmadığı bir yazılıma sahip olması dolayısıyla kötü bir özellik. ama kendi kitlesi tıpkı itü sözlükçülerin türkçe karakterle gurur duymaları gibi; gurur duyuyor bununla. buraya kadar her şey normal. ama anormal olan şeyse; burada lafmacun'u eleştirirken "türkçe karakter yoksunluğu"ndan bahsetmek; lafmacun'da da itü sözlüğü eleştirirken "klasik klon" diye damgalamak. sanırım bulunulan yeri sahiplenmeyle ilgili bir konu bu. konuyu daha da derinleştirip psikolojik tahliller yapacak değilim ama demem o ki; komşunun çamaşırlarının kirinden bahsetmeden önce camları temizlemek gerek önce.
geçen gece hackledim, hala açamamışlar siteyi. sahibiyle tanışık olmama binaen yazıyorum ki,
sözlük artık aç kapa aç kapa artema tadı vermeye başladı. ortada kaldık lan! hadi ben itü'de yazıyorum da başımı sokacak bir sözlüğüm var. ya diğerleri... sanırım 1 ay kadar bakıma girdi ve tasarımı tamamen farklılaşarak ve yine özgün yapısıyla sözlükler alemine geri dönüş yapacak. o değilde pazar günü izmir'de zirve yapacaktık. sözlüğü olmayan zirve gibi garip hallere girdik valla. hadi bakalım !
yazar alımlarını tekrar açmış sözlük. gerçi yazar alımı biraz da sözlüğün yapım aşamasında olduğu için kapatılmış idi ama olsun site içersinde yaptıkları yeniliklerle beraber yazar alımlarını da açmışlardır.
açmışlar evet. anlaştık mı hacım ?
o bu değil de biraz kendilerinden bahsetmek gerekirse, sanırım sözlükler arasındaki rekabette ekşisözlük , itüsözlük'ten sonra 3. plandalar. bu sıralama da ziyaretçi sayısına , google da çıkan sonuçlara ve yazarlarının kalitelerine göre derecelendirilmiştir. her sözlüğün iyi yazar sayısı kadar iyi yazar , her sözlüğün kötü yazar sayısı kadar da kötü yazar vardır . yazar kalitesi diğer sözlüklerle orantılı yani.
brukerizm olayını kaldırdıkları için '' saçını uzatan erkekte gizli eşcinsellik vardır '' benzeri başlıklara pek rastlanmıyor. olumsuzlukları ise yazarlarının gündemi pek takip edememeleri ve yazarlarının kendi gündemleri , kendi kargaşalarıyla haddiden çok ilgilenmeleri .