leonardo da vinci tarafından çizilen tasviri için anlatılan anekdot, "her insanın içinde kötülük de vardır iyilik de. siz hangisini vurgularsanız ortaya onu çıkarırsınız. yeter ki şeytanla işbirliği içine girmeyin; o zaman sadece kötülüğe izin verilir." diyen
paulo coelho'nun "
şeytan ve genç kadın" ından alıntıyla:
"... bu tabloyu yapmayı düşündüğünde da vinci büyük bir güçlükle karşılaştı:
iyi' yi isa'nın bedeninde,
kötü' yü de isa'nın arkadaşı olan, o son akşam yemeğinde ona ihanet etmeye karar veren
yahuda' nın bedeninde tasvir etmek zorundaydı. tabloyu yarım bırakarak bu iki kişiye model olacak yüzler aramaya başladı. bir gün bir koronun konserinde bir yüz gördü, atölyesine davet etti. sayısız eskiz ve karalamadan sonra o yüzü isa'nın yüzü olarak çizdi... aradan üç yıl geçti. hala yahuda için birini bulamayan leonardo kendisi için çalıştığı kilisenin kardinali tarafından resmi bitirmesi için sıkıştırılmaya başlandı... günlerce aradıktan sonra vaktinden önce yaşlanmış, paçavralar içinde bir genç adam buldu. sarhoşun yüzündeki inançsızlığı, bencilliği tabloya geçirdi. çizim bittiğinde ayılmakta olan sarhoş, gözlerini hayretle tabloya dikip şöyle söyledi: 'üç yıl önce, elimde avucumda olanı kaybetmeden önce ben, bir koroda şarkı söylüyordum. pek çok hayalim vardı. bir ressam beni isa'nın yüzü için modellik yapmak üzere davet etmişti..' " (can yayınları- syf. 47- 48)