|
|
- kan kanseri.bir çok insanın genç yaşta ölümüne neden olmuş,genellikle çocuklukta ortaya çıkan, ama ileri yaşlarda da körülen bela hastalık.hiç bir zaman tam bir iyileşme söz konusu değildir.iyileşti diye taburcu edilen bir arkadaş*,eve gittiğinin sabahında, yatağında ölü bulunmuştu
- kan yapıcı dokularını etkileyen ve kandaki akyuvarların aşırı derecede artmasına neden olan kötü huylu bir hastalık, kan kanseri..
- lösemi belitileri:
- çocuklarda kansızlık
- iştahsızlık
- zayıflama
- bacaklarda kemik ağrıları
- cilt altında kanamalar (kırmızı noktalar veya morarmalar)
- burun ve diş eti kanamaları
- ateş
yayıldığı organlara ait belirtiler, örneğin baş ağrısı, karın ağrısı, görme bozuklukları önem taşıyabilir.
- kemik iliğinde kan yapmakla görevli hücrelerin olgunlaşması bozulur ve bu öncü hücreler çoğalarak kemik iliğini doldurur, zamanla kemikten dışarı çıkar ve kanda da bu öncü hücreler görülmeye başlanır. bu duruma lösemi denir. kanda hücre miktarı aşırı artmış olabileceği gibi çok azalmış da olabilir*, önemli olan "blast" denen öncü hücrelerin kanda varolmasıdır; teşhis de bu şekilde konur (kemik iliğinin bu hücrelerle dolması ve kanda görülmesi). kemik ağrılarının sebebi, hücrelerin kemik iliğinden taşması, kemiğin içine dolması ve burda basınç yapmasıdır.
kll *, all*, kml*, aml* gibi tipleri vardır. farklı tipler farklı yaşlarda daha sık görülür ve seyirleri hastanın özelliklerine (yaş, cinsiyet, genetik faktörler, milliyet, yaşanan bölge..) değişir. kronik olanları daha yavaş gelişir, ileride akut forma dönme riskleri vardır.
kan hücreleri düzgün yapılamadığı için infeksiyona yatkınlık (akyuvarlar azalmış), kanamaya yatkınlık (trombositler azalmış) ve kansızlık (alyuvarlar azalmış) görülür; buna rağmen tek belirti halsizlik, çabuk yorulma gibi genel şeyler de olabilir. tedaviyle hastalığın gerilemesi, bütün semptomlarının yok olması; tam iyileşme sağlanabilir
- çocuklarda olduğu kadar ergenlerde de baş gösterebilir. 18 yaşa kadar lösemi riski yüksektir.halsizlik, iştahsızlık, solukluk, düşmeyen ateş, deride morluklar veya küçük kırmızı kanama odakları, burun ve diş etlerinden kanama-özellikle buraya dikkat-, karında şişlik, lenf bezlerinde büyüme, kol ve bacak ağrıları. bunlar ; belirtileri arasında sayılabilir. tedavi olsanız da ölüm tehlikesi ile her zaman karşı karşıyasınızdır. ani ölümler bazen kaçınılmazdır.
hastalığın tedavisinde, son yıllarda oldukça önemli adımlar atılmışsa da sebepler bilinemediği için sebebe yönelik tedavi yapılamamaktadır.
yirmi dört ülkede yapılan bir araştırmaya göre kan kanserinden ölüm oranı 100.000 de 6 dır. lakin o 6 kişiden biri olma düşüncesi sizi yiyip bitirebilir.
- türk filmlerinin klişesiydi bu, gerçi hala klişeymiş (annem söyledi, yabancı damat'ta falan işlemişler yakın zamanda)..
çocukken falan izlerdik bu yeşilçam filmlerini. ama o çocuk aklımla bile, tek tahlil sonucuna bakarak "siz kan kanserisiniz" diyen gaddar doktorların tıp ilmini yalayıp yuttuklarından derinlemesine kuşkulanır, inanmazdım. "türk filmi abi işte, on dakkada kanser olduğu anlaşılır mı insanın?" derdim, hatta bunu benden yaşça büyük insanlara anlatıp "ahah ne zeki çocuk" dedirtirdim kendime.
haklıydım, ulan bir kere adı üstünde, kan kanseri bu, boru değil. öyle şipşak tanı koymak istiyorsan grip var, ne bileyim zatürre var, ishal var, var oğlu var. niye illa kan kanseri? ha, amaç öldürmekse ve illa lösemiyi kullanacaksan en azından 10 dakika değil de film icabı 1 gün dolaşsın hastanede..
..
şuraya kadar yazdıklarımı uzun yıllar ciddi ciddi savundum, hatta aynen yukarıda yazdığım gibi savundum.
ama işin aslı öyle değil.
evet, tek bir tam kan sonucundan insanın lösemi olduğu anlaşılabilmektedir. hatta bu benim dahiliye finalinde sözlü sorularımdan biridir ve elime tutuşturulan tam kan kağıdına iliştirilmiş "bu kağıtta ne görüyorsun evladım?" sorusunun cevapları arasında lösemi yer almaktadır.
yeri gelmişken yılların çemkirişi sebebiyle yeşilçam'dan özür diler, illa türk yapımı diye her boku eleştiren insanlara örnek teşkil etmesini umarım.
|