the virgin blue *  

adana çık aradan

1. inci küpeli kız 'ın yazarı olan tracy chevalier'in bir kitabı. kitabın ilk sayfasındaki paragraf daha kitabı elinize alır almaz bitirmenize sebep olabilecek bir türdendir.

''...ne siyahtı ne de beyaz; maviydi. rüyam maviydi. rüzgara kapılmış bir çarşaf gibi dalgalanıyor, yaklaşıp çekiliyordu. üzerime çullanmaya başladı; taş değil de su gibiydi. bir ses duyuyordum ilahi okuyan. işittiğimi tekrarlıyordum; sözcükler gayri ihtiyari dökülüyordu dudaklarımdan. başka bir ses feryat figan...bu kez hıçkırığa boğulmuş, ağlıyordum. nefesim sönünceye dek ağladım. dört bir yanımdan kuşatıyordu mavi.''
    (soldier in the army, 15.01.2007 21:12)

2. "ısabelle ellerini yüzünden çektiğinde etienne önünde dikiliyordu. muzafferane bir tavırla kahkaha attıktan sonra aniden uzanıp ısabelle'in göğüslerini avuçladı ve karıştığı kalabalıkla beraber mavi nişe pislik savurmaya koyuldu. bir daha böyle bir renk göremeyeceğim diye düşündü ısabelle."

"... ne siyahtı ne de beyaz; maviydi. rüyam maviydi. rüzgâra kapılmış bir çarşaf gibi dalgalanıyor, yaklaşıp çekiliyordu.
    üzerime çullanmaya başladı; taş değil de su gibiydi.
    bir ses duyuyordum ilahi okuyan, işittiğimi tekrarlıyordum; sözcükler gayri ihtiyarî dökülüyordu dudaklarımdan. başka bir ses feryat figan...
    bu kez hıçkırığa boğulmuş, ağlıyordum. nefesim sönünceye dek ağladım. dört yanımdan kuşatıyordu mavi."
    iki kadın, birbiriyle şaşırtıcı benzerlikler gösteren iki yaşam ve yüzyıllar önce karanlığa gömülmüş,
    artık gün yüzüne çıkmak isteyen tüyler ürpertici bir aile sırrı...
    ve mavi...

1500'lü yılların fransa'sında yaşamış olan ısabelle'in düşlerini süsleyen mavi ondan beş asır sonra aynı topraklara yerleşenella'nın kâbusu olacaktır. büyüsüne kapıldıkları bu renk acaba>bu iki kadını nasıl bir bilinmezin içine sürükleyecektir?
    chevalier'in* bu kez birbirlerinden yüzlerce yıl arayla yaşamış iki kadının, 16. yüzyıl ve günümüz fransa'sının taşra hayatına dair ince betimlemeleriyle süsleyip büyük bir ustalıklabirleştirdiği öyküleri sarsıcı sonuyla birlikte tıpkı kitabı baştan sona saran mavi gibi zihinlerinizde çelişkili hisler bırakacak:apansız bir haz ve yürek burkan bir hüzün...
    (arka kapak)
    (yakışıklı değil ama karizmatik, 14.09.2008 15:41)