kum saati   

adana çık aradan

1. bir nevi kronometre hizmeti gören alet
    (lethe, 14.08.2004 15:18)
  2. ahmet altan'ın aktüel dergisindeki köşesinin adı
    (lethe, 14.08.2004 15:19)
  3. genellikle camdan imal edilen, iki eşit haznesi olan ve bir taraftaki kumların öbür tarafa akması ile çalışan biblomsu saat. binlerce yıl önce mısır'da icat edildiği söylenir.
    (aqua, 14.08.2004 16:17)
  4. insanların birbirlerine alabileceği en belli başlı ve klasik hediyedir.
    (amorph, 14.08.2004 21:00 ~ 16.08.2004 18:17)
  5. zamanın nasıl geçtiğini bize göstererek anlatan obje. görsel eğitimin her zaman daha iyi olduğu savunulur; alın size kum saati, anlayın zamanın değerini..
    (bambuk, 01.05.2006 21:56 ~ 12.05.2006 09:03)
  6. sadece klasikleşmiş edebi eserleri yayınlayan bir yayınevi.
    (kuklaların yaşamından, 18.07.2007 21:44)
  7. bilgisayar kullanırken çok karşılaştığımız nesne. ancak canlı olanlar daha güzel oluyor.
    (zogo, 08.08.2007 12:36)
  8. okul zamanı doğum günlerinde veya kura ile hediye alınacak arkadaşın belirlendiği yılbaşı gibi özel günlerde hediye almak için 'öeh ne alsam ki şimdi ben buna' diye düşünmeye bile gerek duymadan alınan,ekürisi fotoğraf çerçevesi veya dandik masa saati olan hediyelerden birisi.
    (pis mındar, 08.08.2007 12:52)
  9. asmalımescit sofyalı sokak'ta yer alan kafenin adı.. uzundur gitmedim aslında hala aynı ad ile mi hizmet veriyor emin değilim lakin tek başına oturup bir kahve içip saatlerce kitap okumak için çok keyifli bir yer. özellikle bahar aylarında sokağın gölgesinde serinliği de hissederek hayattan bir nebze kopup kitapların içine dalmak için ilk tercih edilen yerlerden biri olabilir.
    (12monkeys, 08.08.2007 13:08 ~ 13:17)
  10. tabu oyununun vazgeçilmez öğesidir.
    (inecek var, 08.10.2007 15:23)
  11. hayali kurulan kadın vücudu şekli.
    (universalmind, 08.10.2007 15:25)
  12. tehlikeli bir saattir. dikkat etmek lazımdır. her defasında kumdan bir yalnızlık tepesi oluşur saatin altında, tozlanabilir hayaller.
    (deniz büyücüsü, 08.12.2007 11:59 ~ 12:10)
  13. "zamanın akıp gitmesi" durumunu en iyi özetleyen ve gösteren alettir kanımca.okumayı bilmediğim zamanlarda da,şimdi bir üniversiteli iken de, ileride yaşlandığımda da beğendiğim/beğeneceğim ve gözlerimi ondan alamadığım/alamayacağım bir aygıttır.kumlar yavaş yavaş alt kısımda birikir, siz de o kumların içinde kaybolursunuz.

ayrıca güçlü bir büyücünün gözlerine de çok yakışır.ona, baktığı herşeyin zaman karşısında yenilgisini gösteren,baktığı herşeyin yavaş yavaş öldüğünü gösteren kum saati gözler... *
    (laughing madcap, 08.12.2007 12:09 ~ 12:10)
  14. (bkz: 90 60 90)
    (chat noir chat blanc, 10.07.2008 19:32)
  15. bana saatten çok daha fazla şeyi çağrıştıran nesne.

günlerin hızla bitmesi istendiğinde kumların çabuk çabuk akmasının istenmesi durumu. gözyaşları ne kadar çok akıyorsa onunla eş zamanlı, kum saatinin kumlarının da hızla akması, günlerin gecelere kavuşması istenir. günler hep gecedir artık, güneşin doğması diye bir kavram yoktur, güneşiniz gitmiştir. alırsınız kum saatini önünüze, izlersiniz, sabırla beklersiniz kumların bitmesini, dibe vurmasını sizin gibi, zannedersiniz ki, kumlar bitince sizin de ömrünüz bitecek ve acı son bulacak... korkmadan, heyecanlanmadan tam tersi ürküten bir sukunet eşliğinde izlersiniz kum saatini, ömrün sonlanma arzusunu...

o kişi gitmiştir, evet. yanında çok şey götürmüştür sizden. üzülürsünüz, üzülmelere alışırsınız. dostlar gelir yanınıza teker teker tam bu boşlukta, bazısı size sizden daha çok üzülür. siz üzülmeye alışkınsınızdır ve kendinize değil onların üzülmesine üzülürsünüz. çırpınırlar sizin için, kum saatini siz bitirmek için uğraşırken son bir gayret onlar saati ters çevirir, biraz daha zaman... böyle bir talebiniz olmadığı halde, bir şeyleri değişmeye çalışırlar, kum saatini çevirmekle işe başlarlar, zaman kazanmak için. siz hiç olmadığınız kadar susarsınız, o ürkütücü sessizlik kaplar her yanınızı, "es!"ler bile o sessizlikte bir çığlık olur, yankılanır. izlersiniz kum tanelerini aynı sessizlikle...

kum tanelerinin hızla akıp bitmesini değil, tam da olması gerektiği gibi normal seyrinde akmasını bekler oldum, bekliyorum, hala onları izliyorum...
    (ayka, 24.07.2008 13:12)
  16. ahmet altan'ın taraf'taki başköşesi.
    her yazısında meydan okuyor. cevap vereni/verebileni yok.
    (tatlı kavanozu, 27.07.2008 01:44)