|
|
- kulaklarınızdan çınnnnnn çınn diye ince ve rahatsız edici ses gelmesi olayı.
- iki madeni para alınıp,birini işaret parmağının üstüne koyup,diğerini de bu paraya 3 saniyelik periyotlarla yandan vurarak yapabileceğiniz,karşınızdakini deli edebilecek eylem
- çok mastürbasyon yapıldığında meydana gelebilecek bi durum (bkz. mastürbasyonun zararları)
- esnendiğinde geçebilen durum...
- (bkz: sağ kulağın çınlaması)
(bkz: sol kulağın çınlaması)
- nadirde olsa dışardan duyulabilecek bir hadise olduğunu an itibari ile öğrenip dumur olmamla birlikte, ortaokul yıllarında "bak kulağım çınlıyor kulağını yaklaştırda dinle duyuluyor lan " diyen arkadaşımı "hastir ordan palavracı" diyip bütün sınıfa rezil edip alay etmemi hatırlatan ve şimdi bu yaptığımdan dolayı utandıran, kulağın içinde inleyen ince tiz nameler topluluğu.
- birinin arkanızdan attığına delalet eden durum.
- durduk yerde çınlıyorsa sebebi iç kulağa ait işitme kaybı, hipertansiyon, hipotansiyon veya ortakulak iltihabı olabilir. işitme kaybı yüzünden olanların kesin bir tedavisi yoktur. doktora gittiğinizde önünüze bir sürü yasaklar listesi koyar, bunlara uyarsan belki geçebilir der. tansiyon kaynaklı olanlar ise tansiyon normale döndüğünde düzelir. genelde konserlerden, gece eğlencelerinden sonra ortaya çıkan, insana hala müzik çalıyormuş hissi verenler geçicidir. ertesi güne kendiliğinden geçer. ama en güzeli kulak çınladığında ' a yine benden bahsediyorlar' deyip hiç kafaya takmamaktır.
- göz kararması,halsizlik ve üşüme ile beraber görüldüğünde demir eksikliği anemisi teşhisi konulmasına yardımcı olan hastalık belirtisi.
- iç kulağınızda yer alan binlerce işitme hücresi, elektriksel yük taşımaktadır. bu hücrelerin mikroskobik kılları sağlıklı olduğu zaman, ses dalgalarının basıncına uygun hareketler yapmaktadır. bu hareketler hücreleri tetikleyecek işitme hücresi aracılığıyla elektrik yükü boşalmasını sağlamaktadır. beyniniz işte bu sinyalleri ses olarak yorumlamaktadır.
eğer iç kulağınızın içindeki bu ince kıllar bükülür ya da koparsa hareketlilik süreklilik arz etmeye ve rastgele olmaya başlar. işitme hücreleriniz, beyninize rastgele elektrik etkilerini gürültü şeklinde sızdırmaya başlar.
engellemek için şunları yapmakta fayda var:
tuz alımınızı azaltın
kan basıncınızı izleyin, yüksekse tedavi olun
kolesterol, kan şekeri yüksekliği gibi sorunlarınızı tedavi ettirin
yüksek sesli müziğe maruz kalmamaya dikkat edin, aşırı gürültüden uzak durun
kahve ve sigara tüketimini bırakın
stres yönetiminizi gözden geçirin
- genel adıyla tinnitus olan kafa içi seslerinin, kulaklarda yankılanan ince ya da kalın, sürekli ya da kesik bir takım seslere dönüşmesi olayıdır. basit bir kulak kirinden meydana gelebileceği gibi, enfeksiyon, kulak zarında delinme, orta kulakta sıvı birikmesi ve orta kulakta ki kemiklerin eklem yerlerinin sertleşmesi ya da işitme sinirlerinin uçlarında oluşmuş hasarlar nedeniyle de meydana gelebilir, sebebi ne olursa olsun, çınlama süresiyle insanın çıldırma süresi doğru orantılıdır, özellikle uykudan uyandırdığı durumlarda tv ya da müzik açıp kafayı takmamaya çalışmak, çıldırmamak adına yapılacak en doğru eylemdir.
- "birisi beni anıyor!" şeklinde kısa sürenleri değil de, günler boyunca geçmeyen çınlamalar delirticidir. önce sol kulağımdaydı bu çınlama, sonra kulağımdaki cırcır böceği olacak zevzek yerini mi beğenmedi nedir, sağ tarafa geçti. çınlamayı duymayım diye kulaklıklarınızı takıp müzik dinlersiniz ama o, müziğin sesini de bastırır.
onlarca cırcır böceği, yüzlerce cırcır böceği, milyonlarca cırcır böceği sağ kulağımda.
şimdi sinirimden kendime tokat atıcam ama! kulaklarımı yırtarcasına müzik dinlediğim günlerle hesaplaşma vakti geldi. bir 'aman ya boş ver parti üyesi' olarak doktora gitmemem de ayrı bir mallık durumudur.
- * ev arkadaşımın hiç nedensiz küfretmeye başlamasının nedeni olan şey.
aynen yaşanan bir diyalog şöyledir:
(durup dururken)
+ben de senin amına koyayım, ben de senin ananı.. piç, itolu it vs.
-(şaşkınlıkla) ne oluyooo lan manyak mısın sen?
+sol kulağım çınlıyor kesin biri bana küfür ediyor ben de ona sövüyorum amına koyayım ne var.
-mavi ekran
- beni anıyorlar diye düşünmeyi tercih ettiğim birşeydir kulak çınlaması. üstelik abartırım biraz, sağ kulaksa çınlayan iyi konuşuyorlar demektir yok solsa kötü konuşulduğum anlamına gelir.
not: yok yok bütün hurafelere inanmam sadece olumlu düşünmek istiyorum
- aspirin yüksek dozda alındığında meydana gelebilecek durum.
- günlerdir varlığından müzdarip olduğum rahatsızlığım. beynimin içinde metaforik söylemler bir yana tam anlamıyla susmuyor. gittiğim doktor sabahtan gelseydin diyor. hayatın tam gaz devam ediyor. hala kulağım uğulduyor, çınlıyor.
- doktora "galiba beynime cırcır böceği kaçtı." gibi şikayetlerle gidebilmenizi olası kılan rahatsızlıktır.doktorun size "evet kaçmış ama beyin meyin bırakmamış,hepsini yemiş." gibi bi tepki vermesi normaldir.böyle bi şikayetle giderseniz,bu tip tepkilere hazır olunuz.özellikle de doktor tanıdığınızsa!..
- rivayet odur ki birisi hakkınızda konuştuğunda iyiyse sağ kötüyse sol kulağınız çınlar
(ziyaa, 05.07.2008 11:01)
- belli bir yaştan sonra birçok insanda görülebilen kalıcı bir rahatsızlık.çalışma ortamı ile de alakalıdır.örneğin çok gürültülü veya sürekli telefonla konuşmanız gereken bir işiniz-iş ortamınız varsa ilerde sizi bekleyen bir hastalıktır.maalesef henüz kesin tedavisi yoktur.ancak damar açıcı,kan dolaşımını düzenleyici birtakım ilaçlarla-en çok da doğal bir ürün olan gingko biloba ile-durum hafiflese de tam olarak bir iyileşme söz konusu olmuyor.çünkü kulağa giden kılcal damarlar çok çok ince olduğu için ilacın buralardan geçmesi ve etki yerine ulaşması çok zor.sanırım bu yüzden tam iyileşme sağlanamıyor.
benim bir diğer teorim ise tam iyileşme sağlayacak ilacın bulunması için yeterli deney yapılamaması.çünkü fareler üzerinde böyle bir deney yapılması mümkün değildir.zira farenin kulak çınlamasının geçip geçmediğini anlayamazsınız!
- birinin hakkınızda konuştuğuna dalalettir derler ki eğer bu doğruysa an itibariyle birileri hakkımda feci şekilde konuşuyor.
ayrıca bir şeyler yemediyseniz veya yiyemediyseniz bayılma belirtisi de olabilir.
|