belki ilginizi çeker
  1. · kimsenin hakkı kimseye kalmaz
  2. · kadın hakkı
  3. · korsan şarkı indirmek günahtır
  4. · kalp kırmak
  5. · reklamsız dizi izlemek
  6. · islam barış dinidir
  7. · sevgilinin memelerimi hak etmiyorsun demesi
  8. · alkol günahtır deyip sigara içen müslüman
  9. · hakkı
  10. · allah affeder ben affetmem
  11. · madde 97: bir ünlü şahsiyeti seninle mcdonald's a gitmeye ikna et (reklam)
gündem
  1. · soğuk havada kısa etekle dolaşan kızlar
  2. · 25 kasım 2009 manchester united beşiktaş maçı
  3. · 27 yaşında olduğu halde bir hayat kuramayan insan
  4. · dünyanın en güçlü 500 müslümanı
  5. · beşiktaş
  6. · gece yarısını geçtiği halde sözlükte dolaşan kız
  7. · hayatında hiç star wars izlememiş insan modeli
  8. · turkforum net
  9. · sözlükteki bursalılar

kul hakkı  

1. kimsenin hakkı kimseye kalmaz ama dikkat etmek gerekir insanların hakkına girmemeye. ince düşünmeli, ölçüp biçmeli...
    (gülümsün, 05.04.2005 21:39)
  2. (martin hayda gel, 10.05.2005 13:27)
  3. şehitlerinki bile affedilmeyen hak. ona göre.
    (easy company, 05.10.2005 02:09)
  4. (balta, 10.10.2005 05:18)
  5. öyle bir şeydir ki müslüman birisi için korkutucudur. asla ödenmeyeceğini bilmek 'acaba hakkı kaldımı üzerimde' diye delirecek derecede düşünmene yol açar.
    (serpigral, 10.10.2005 16:33)
  6. öbür tarafta sevap değişimini en çok sağlayacağına inandığım hadise*...
    (anarko, 10.10.2005 16:56)
  7. istismara açık bir konudur. misal çoğu ufak yazılımcıkta görmüştüm. 'hakkında' bölümünde de 'bu programın izinsiz çoğaltılması kul hakkını ihlaldir' diye son derece dokunaklı bir uyarı vardır. yazar * burada dini konularda hassasiyeti olanlara sesleniyor. bu yazılımları hepsi de belli ki ufak çaplı kişisel emeklerle ortaya çıkarılmış şeyler. ama adama sorarlar. senin bu kodu yazarken kullandığın program lisanslı mı? 'hayir çok yetenekliyim notepad'de yazdım' diyorsan kullandığın windows lisanslı mı? sonuçta bunun adı kul hakkı, müslüman hakkı değil. müslüman olmayanın hakkını yiyebilirsin diye bir şey yok. sen programlama dilini, işletim sistemini kopya kullan, microsoft'un, borland'ın, sun microsystems'in hakkını ye, sonra da benim programımı kopyalamak kul hakkını ihlal de.
    ha bir de kopya windows'larıni kullanarak sözlük gibi ortamlarda kul hakkı hakkında atıp tutanlar var. onlara değinmeyelim şimdilik.
    (easy company, 09.01.2006 09:25 ~ 09:27)
  8. yendiği taktirde; mahşer yerine varıldığı vakit, hesap verme işlemleri sırasında baya bi zorlanmaya neden olacak hadise..
    (teorist, 09.01.2006 11:14)
  9. allah yolunda şehid olanların tüm günahlarının bağışlanacağını müjdeleyen yaratan ancak kul hakkı istisnadır der. yani kendi yarattığı kulun hakkını ancak o bağışlarsa bağışlar aksi halde kullarının hakkına yarattığı halde müdahele etmeyecek kadar yüce allah olur.
    (kurabiye, 09.01.2006 11:37)
  10. (bkz: @779388)
    (beybabacan, 19.04.2006 10:08)
  11. (beybabacan, 19.04.2006 10:16)
  12. tanrı tarafından bile affedilmemesine rağmen
    yasalarımız tarafından çabucak affedilen
    zaman aşımına uğrayan, bidaha yapma hımmm..
    deyip geçiştirilen hadise
    (bkz: hırsızlık)
    (bkz: dolandırıcılık)
    (bkz: kapkaç)
    (bkz: gasp)
    (anakin skywalker, 19.04.2006 10:27 ~ 10:28)
  13. (bkz: kul ahmet)
    (işin esprisi, 08.07.2007 01:57)
  14. kul haklarını;

ödenecek borçlar, emanet, gasp, sirkat (çalmak), ücret ve bey’ (bunu anlamadım) sebebi ile verecekler ve dövmek, yaralamak, haksız olarak kullanmak gibi “beden hakları” ve sövmek, alay (istihza), gıybet, iftira gibi “kalp hakları”dır.

şeklinde belirtmiş hanefî alimlerinden imâm-ı birgivî’ cilâ-ül-kulûb adlı eserinde. (“tam ilmihal”de yazıyor) (kalplerin parlaklığı (faideli oldu bu çeviri di mi john))

şirk ve kul hakkı’nın dışındaki bütün günahlarını, cenab-ı hakkın, dilediği kulları için af, hatta mağfiret edeceğini işitip, mutlu olmuştuk o gün.

kul haklarının öbür dünyada ödeştirilmesi -hallü faslı- konusunda demişler ki; cenab-ı hak, kul hakkına tecavüz edenin sevaplarını, mîzan’da (+/- tartısı) kararınca alıp hakkına tecevüz edileninkilere yazabilir; mütecavizin sevabı kalmadı ise de diğerinin ölçüsünce günahını berikine sevkedebilir. muhasebeleştirme gibi.

hani yukarda geçen beden hakları az çok insanın aklında kalıyor, vicdanını tetikliyor ama kalp hakları çoğu zaman hiç farkına varılamıyor. halbuki mesela arkadan 3. kişi’yi, hoşuna gitmeyeceği şekilde anmak olan gıybetin (mesela sühandan dese ki: “sezai mi? yakışıklı değil ama sempatik” (benim hoşuma gitmez, hiç gitmez)) zina’dan daha büyük bir günah derecesine sahip olduğu belirtilmiş. ("ama öyleğe" diyip geçemiyoruz, gıyabında dahi kimse üzülmemeli)

kestirilemeyen artılar nereden geliyor, eksiler nereye gidiyor, işte mahlukatına önem veriyor yaratıcı. benim yarim çok güzel gız annem azıcık boydan gısa da diyemiyorsun, taş başka yere gidiyor endirek olarak.

bi de bazen kadir mevla, hakkı yenene dermiş ki sana cennette bir köşk versem şu kuluma hakkını helal eder misin? o da evet dermiş. ama hak yiyen zat nasıl olmuşta cenab-ı hakkı kendisine ara buluculuk yapar bulma şerefine istihkak kesilmiş? kurak bir günde kuyudan suyunu içtikten sonra, dili dışarıda kuyu çeperlerini yalayan köpek için bir kez daha eğilip ayakkabısıyla hayvancağıza su veren “kötü kadın”, cennetle nasıl olmuş da müjdelenmiş?
    el cevap: sen mevlayı sevende/ mevla seni sevmez mi / rızasını ivende / hak rızasın vermez mi / (demiş)
    (bee veil, 10.07.2007 21:25)
  15. yemesi günah olan hak
    (bkz: kul hakkı yemek)
    (fluwn, 10.07.2007 21:51)
  16. adaletini siktimin dünyasında peynir-ekmek gibi yenilen şey.
    (retrospect, 26.11.2008 20:34)
  17. (banafelsefeyapma, 08.10.2009 14:22)
  18. -adım hakkı. yalnızca iş arkadaşlarım kul hakkı derler bana.
    (cüney tarkın, 08.10.2009 14:27 ~ 14:28)
  19. kul hakkının allah tarafından affedilmeyeceği tamamen uydurmadır.kur'an'a göre allah şirk dışındaki tüm günahları affeder.bunun yöntemini elbette en iyi allah bilir.
    (kramerica, 09.10.2009 17:24)
  20. alt kattaki teyze kablosuz internet almış sanırım, şifre koymasını bilmediği için artık ağın adını "kul hakkına girme" koymak zorunda kalmış. demek ki çok günah.
    (alo ben şoşo hayatım, 09.10.2009 18:01)
  21. "şu bir gerçek ki, allah kendisine şirk koşulmasını affetmez, bunun dışında kalanı/bundan az olanı dilediği kisi için affeder.
    allah'a şirk koşan, gerçekten büyük bir günah işlemiştir."

nisa suresi 48.ayet.
    (kramerica, 14.11.2009 02:54)
  22. şu bir gerçek ki, kimse doğru düzgün iplemiyor.

bi' sakin ol önce. sana demiyorum. sen zaten cennetliksin cancağazım. benim sözüm "mislimanım" diyip, hırlığın önde gidenini yapanlar. sen değilsin kesinlikle bak... allah belamı versin ki lan.
    (albion, 14.11.2009 02:56)
  23. (ahead full, 22.11.2009 23:21)
  24. (xaary, 22.11.2009 23:25)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil