sosisler,söğüşlenmiş tavuklar,kırmızı ve yeşil biberler,kaşarlar,beşamel soslar eşliğinde fırınlanarak enfes bir ziyafete dönüştürülmeşleri de vardır ki,"sormayın gitsin!!" diyesi gelir insanın...
içine nutella ve ceviz koyduğunuzda çok leziz olan yiyecek. fazlası zarar tabi, aman diyim. waffel gibi hazırlanabilir krep. hamurları farklı ama benzer bir tat olacaktır. ayrıca içine tuzluları da koyabilirsiniz. peynir, kızarmış sosis, vs.
tarifini verelim de tam olsun..
2 yumurta, 1 çay bardağı su, bir çay bardağı süt, 2 su bardağı un, bir paket kabartma tozu, birazcık tuz.
krep hamurunun da tatlı olması isteniyorsa yarım su bardağı şeker katılabilir. teflon tavamızda azıcık yağla birlikte kızartılır. daha sonra istenilen malzemelerle afiyetle yenilir..
şöyle eğer waffle seven bir bünyeye sahipseniz krep hamuruna nutella çilek kivi muz desteğiyle aynı tadı waffle makinası olmadan da yakalayabilirsiniz.
bunun dışında bir de şöyle bir tarif verebilirim ki bu benim favorimdir. soğanları kavurup içine kıyma ve salça atıp kavurarak elde ettiğiniz bir iç malzemesi olsun elinizde. krep hamurunu yaptınız, içine bu karışımdan bir sıra koydunuz, ince dilimlenmiş domatesler eklediniz, yıkanmış ve limonlan ve tuz ile tatlandırılmış maydonoz eklediniz. şimdi krepinizi sarınız. bunun yanında da şöyle bir salata önerilir. ince uzun beyaz turp alınır dış kabuğu soyulur ve ince ince halkalar halinde doğranır, bir tabağın ortasına bunlardan bir küme oluşturulur. etrafına doğranılan domatesler serpilir, domateslerin üstünden kekik gezdirilir ve saatanın tamamı limon tuz ve zeytinyağı ile tatlandırılır
hamuruna yağ katıldığında kusturabilen yiyecek.
ayrıca tavaya dökülen hamurun az olması gerekir ki içi çiğ kalmasın (o da kusturabiliyor).
(bkz: ben bugün bunu gördüm)
yarım kilo orta yağlı kıymayı soğan,ceviz,karabiber ve biraz da kimyonla kavurur güzel bir iç malzeme hazırlarsınız. daha sonra önceden hazırladığınız kreplerin içine bu harçtan koyup dürüm yapar kürdan marifetiyle tutturursunuz üzerine biraz taze kaşar serpip fırında 10 dakika ısıtırsınız. sıcak çıkardığımız kerp dolmalarımızı isteğe göre üzerine yoğurt ve kırmızı biber serperek servis yaparız. en taşaklı misafiri dahi memnun edecek kadar şahane ve de basit bir yemek size işte. hadi bakalım dağılın. bu kıyağımı da unutmayın.
malzemesinde yağ kullanılmadan yapılır ve teflon tavada çok az yağ ile ince yapılırsa başarılıdır. öğrenci evlerinin haftasonu kahvaltısına ayrı renk katar. midesi kuvvetli olanlar için arasında (buz dolabının zenginliğine göre);
bazı evlerde(en azından bizimkinde) akıtma olarak da bilinen yiyecek. yapılışının basit olmasına rağmen lezzeti vazgeçilmezdir. arasına yerleştirilen beyaz peynir veya içine sürülen çilek reçeli ile hoş bir tada ulaşır. afiyet olsun.
bunun yanında peynir ve çay olduğunda, bütün dünyaya meydan okuyabilirsiniz. "heyt lan benim yanımda peynir, krep, çay üçlüsü var, amına koymuşum dünyanın" diyebilirsiniz. o derece.
fransa'nın brötanya bölgesine has bir çeşit gözlemedir. hamurun tadı hemen hemen nötrdür. arasına şeker, çikolata/fındık kremeası, reçel veya bal konularak tatlı niyetine, peynir konularak da bildiğiniz yemek niyetine yenilebilir.