görseller
kraven 

belki ilginizi çeker
  1. · sergei kravinoff
  2. · kraven
  3. · madde 97: bir ünlü şahsiyeti seninle mcdonald's a gitmeye ikna et (reklam)
gündem
  1. · author
  2. · 18 kasım 2009 fransa irlanda cumhuriyeti maçı
  3. · ugg
  4. · sözlük yazarlarının hayalleri
  5. · colin kazım richards
  6. · beşiktaş ile fenerbahçe taraftarı arasındaki fark
  7. · banu güven
  8. · birinden defterini fotokopi için istemek
  9. · sounds of silence

kraven  

1. aristokrat bir rusun oğlu olan sergei kravinoff afrika'da avcılık tutkusu için bulunurken, bir kabilenin büyücü doktorundan aldığı egzotik orman bitkilerinden yapılmış iksirle insanüstü güçler kazanır. ben diyeyim tarzan, sen de phantom, işte öylesine yüce bir orman çılgını oluverir. üstün koku alma duyusu, gücü, hızı, vs. alt edemeyeceği hayvan da yoktur.

bacaklarına sımsıkı sıkısıkı yapışan leopar desenli seksi pantolonu, üstünde aslan başı resimli, yeleli karizmasına karizma katan yeleğimsi giysisi, sado-mazo partilerinde rastlayabileceğimiz bileklikleri ve o george michael'a bile esin kaynağı olan sakal-bıyığı ile muhteşem bir avcıdır.

spider-man ile nasıl yollarının kesiştiğine gelecek olursak, amazing spider-man #15'e (1964) uzanır hikayenin başı. chameleon adı altında tandığımız bukalemun, önceki karşılaşmalarına binaen spidey'e hoş hisler beslememekte ve kendisi için ne kadar büyük bir tehlike oluşturduğunun bilincindedir. kendi adına spider-man'e karşı savaşabilecek birini arar ve aklına (sonradan kardeşi olduğu anlaşılan) kraven gelir. bu esnada kraven'ın da orman hayvanlarından sıkılmış olduğunu ve artık avcılığının zirvesini insanoğlu ile yapmak istediğini belirtelim.

new york'a gelen kraven'ı büyük bir basın ordusu karşılar. tabii ki daily bugle'ın asil kadrosu da oradadır. kendi getirdiği hayvanlardan bir kısmı kafeslerinin düşüp parçalanması üzerine kurtulur. kraven güzelcene bu hayvancağızlara gerekli muameleyi çekerken, fotoğrafçı kimliğiyle bu müstesna geceye katılan peter parker çoktan spider-man'e dönüşmüş ama sergei'nin şovunu izlemekten öteye geçememiştir.

ilerleyen günlerde chameleon ve kraven biraderler 3-5 çapulcuyu yem atarak spidey'nin ortaya çıkmasını sağlarlar. usta avcı, avını bu şekilde iyice tanıma ve gözleme olanağı bulur. bahsi geçen serserilerin işini gördükten sonra yoluna koyulan spider-man'in karşısına kraven çıkar. centilmence mücadelenin sonunda yenemeyeceğini anlayan kraven zehirli iksir dolu dişi spidey'e geçiriverir. örümceğimiz de başına gelecekleri tahmin ederek kaçar ortamdan. sonrasında iksirin etkileri baş gösterir. bilumum uzvunun seğirmesi, başının dönmesi, vs.
    http://www.spyder-25.com/covers/asm/volume1/asm1_15.jpg

bu arada her fırsatta kadeh kadeh iksir yudumlayıp, pis pis sırıtan aristokrat bozması sergei kravinoff'taki nuri alço benzerliğine de dikkatinizi çekerim.

neyse uzatmayalım efendim bir sonraki buluşmalarına geçelim spider-man ile. güzel bir uyku sonrası dinlenmiş olan spidey, sergei'ye şu meşhur örümcek şeklindeki vericilerinden takmayı düşünür rahatça takip edebilmek için. ne var ki şehirde ağ fırlatıp süzülmeye meylettiğinde iksirin etkisinde yeniden ellerinin titrediğini, istediği gibi ağ fırlatamadığını görür. hoplaya zıplaya binaların üstünde ilerlerken kraven'ı central park'a girerken görür. (biraz hızlandırıp geçelim bu kısmı)peşinden usulca yaklaşır ama bu kraven kılığındaki chameleon'dan başkası değildir. sergei'nin kendisi ise arkasından avını takip etmektedir. muhtelif tuzaklardan, av ağlarından kurtulan spidey önce chameleon'u haklar daha sonra da kraven'ın işini görüp ikisini polise teslim eder.

aradaki diğer birkaç hikayeyi es geçelim. 1987 yılına gelelim. sagalar sarmış "house of ideas"ı*. hikayeler 4-5 ayrı seride bölük pörçük işleniyor. bütün serileri takip etmek gerekiyor. şimdi anlatacağım hikaye de ilk okuduklarımdan biri olsa gerek siyah-beyaz b-yayınlarından.

web of spider-man, amazing spider-man ve spectacular spider-man'de parça parça yayınlanan hikayede önce kraven'ın hizmetkârı spider-man için mezar hazırlarken görülür. sergei kravinoff bütün o büyülü iksirlere rağmen yaşlandığı nın farkında, son avı için hazırlıklarını tamamlamaktadır... [fast forward] spidey, new york semalarında süzülürken kraven helikopteriyle yaklaşır ve zaten dertleri nedeniyle aklı bir karış havada olan ağkafayı bir güzel şişler tüfeğinden çıkan zehirli okla.
    http://www.spyder-25.com/covers/webofsm/webofspiderman_31_cvr.jpg
    diri diri gömüp, spider-man kostümü (bu hikâyenin geçtiği dönemde spidey siyah kostüm giymektedir, hani şu alien symbiote davaları) giyer ve onun yerini alır. 2 hafta boyunca şehirdeki bütün suçluları pataklayıp, birini de öldürür.
    http://www.spyder-25.com/covers/asm/volume1/asm1_293.jpg

bu esnada daha önceden spidey ve captain america'nın birlik olup anca alt ettiği vermin yeniden piyasaya çıkar. kraven, onu da yakalayıp ve bir kafese yerleştirir. spider-man'i yenip, onun yerine geçerek kendisinden daha üstün olduğunu ispatlar, egosunu tatmin etmenin tatlı huzurunu yaşamaktadır.

2 hafta sonra ayılıp, mezarından adeta zombi gibi çıkan spidey başına nelerin geldiğini anladığında çok sinirlenir ve kraven'ın peşine düşer.
    http://www.spyder-25.com/covers/webofsm/webofspiderman_32_cvr.jpg
    nitekim bulur hemencecik. yakasına yapıştığı gibi patlatır yumruğu. rocky edâsıyla kanını tüküren kraven bu darbeye karşılık vermediği gibi klasik kötü adam gülüşü koyverir. şu kilit diyaloğa bir göz atalım:

- istersen gene vur örümcek adam. yüz kere vur! karşı koymayacağım! dövüşmenin bir anlamı yok.
    + ...
    - anlamıyor musun? sonunda kazandım. seni öldürdüm örümcek adam ve gömdüm. gömdükten sonra da yerini aldım...
    + bana ilaç verdin. öldüğümü sanmamı istedin
    - isteseydim çoktan ölmüştün, yaşamana izin verdim. seni öldürdüğümü bilesin diye kostümünü giyip yerini alarak her bakımdan üstün olduğumu kanıtladım

bu konuşma esnasında kraven'ın çok şuh pozlar sergileyerek kendi orijinal kostümüne döndüğünü bir detay olarak verelim.

sonrasında vermin'in yanına götürür spidey'i ve onu kafesinden bırakır. kostümden dolayı bu süre zarfında kendisini yakalayıp işkence edenin spider-man olduğunu düşünen vermin, kraven'ın da gazıyla acıların çocuğu webspinner'ımıza saldırır. ilk başta paşa paşa dayağını yerken, spidey'nin merhamet gafletine yakalanmasını fırsat bilip arkasından çullanır üstüne. ancak kraven çekip alır vermin'i, "de hade get azad ettim seni" der.

ağır yaralanmış spider-man'e el atıp yukarı taşır, kendisine söz verir bir daha avlanmayacağına dair ve vermin'in arkasından gitmesini, onu başıboş bırakmayacağını bildiğini söyler. sözüne inanan spidey de vermin'in peşine düşer.

sergei kravinoff ise daha önceden de belirttiğim nuri alço tiplemesine yatkınlığını yeniden ortaya koyarcasına robe de chambre içinde, ağzında sigarası, elinde aile fotoğrafı son saniyelerinin tadını çıkartmaktadır. kendisi için hazırladığı tabutun içinden avcı tüfeğini alır, ağzına dayar ve "kooom" gök gürültüsü ile artık tarih olmuştur. tek ayağı, tek eli tabutun dışına sarkmış şekilde, dumanı tüterken son panelde aile fotoğrafı gözükür.

bu 6 bölümlük hikayedeki örümcek-fare ilişkisi ve peter'ın ölüm kavramıyla yüzleşmesi de incelenmeye değer ayrı bir mevzu ama konumuz değil.

bundan sonra kraven adı altında iki adam daha karşımıza çıkar: vladimir ve alyosha kravinoff. sergei'nin meşru çocuğu vladimir kravinoff'un ömrü uzun değil spider-man çizgi roman tarihçesinde. kaine tarafından öldürülür. alyosha ise gayrı-meşru çocuğu olarak geçer sergei'nin. babasına benzemektedir hatta yeri gelir kendisini taklit eder. bu nedenle de 2. kraven olarak geçer. onu da kendi başlığında incelemek üzere esen kalın.
    (spyder, 22.12.2004 02:00 ~ 02:07)
  2. (bkz: kraven the hunter)
    (vasdeferans, 01.08.2007 03:40)
  3. (bkz: kraken)*
    (kraken, 02.06.2009 17:00)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil