kral abdullah ın hediyeleri   

sayfa  / 3
adana çık aradan

1. suudi arabistan kralı'nın geçtiğimiz ay yaptığı türkiye ziyareti sırasında başbakanımız, cumhurbaşkanımız ve onların eşlerine verdiği hediyeler. bir kısım bozguncunun içine dert olan hediyeler.

takip ettiğim kadarıyla hürriyet yazarı mehmet yılmaz bu konuda bir kaç defa yazdı. kral abdullah'ın gezdiği ülkelerde paha bakımından ağır hediyeler verme adeti varmış. mehmet yılmaz'ın aktardığına göre devlet görevlilerinin hediye kabul etme konusunda takip etmeleri gereken mevzuat da oldukça detaylı. başbakanımız ve cumhurbaşkanımız bu mevzuata uydu mu uymadı mı? aldıkları hediyeleri bildirmeleri ve belli bir değeri aşıyorsa çalıştıkları kuruma vermeleri gerekiyormuş. bugün de milliyet'te yazan melih aşık konuya değinmiş. üç milletvekilinin kral'ın verdiği hediyelerin mahiyeti ile ilgili ayrı ayrı verdiği üç soru önergesi hala cevaplanmamış bekliyormuş.

izledikleri yol ve yaptıkları her ne olursa olsun siyasilerin ve cumhurbaşkanının bu konuda hassas bir tutum sergilemeleri ve zaten birilerinin sormasına veya takip etmesine gerek kalmadan mevzuat onları zorlamasa bile etik olarak örnek sayılacak davranışlarda bulunmaları gerekirdi. vaziyet ise bundan beter. davranışları (sessizlik) şu ana kadar nasıl davranılmaması gerektiği konusunda uygun bir örnek oluşturmakta.

edit: gensoru ile soru önergesini karıştıran mal editi.
    (recai pengül, 03.01.2008 09:30 ~ 18.03.2008 00:27)
  2. akıbeti hakkında hiçbir fikrimizin olmadığı hediyelerdir. alındı mı? alınmadı mı? alındıysa, bildirildi mi? bildirilmedi mi? yastık altında mı? nevresim içinde mi? hazinede mi? kasada mı? ankara'da bir sihirbaz var ama kim ki acaba?
    (penceremdeserçeler, 03.01.2008 09:44)
  3. google'da basit bir araştırma 2006'da abd'deki devlet görevlilerinin aldıkları hediyelerin listesi ile ilgili bir habere ulaştırıyor bizi. abdullah, cheney'e 55.000 dolar, rice'a 20.000 dolarlık hediyeler takdim etmiş. oradaki yasalar değeri yüksek hediyelerin bu tür listelerle halka açıklanmasını gerektiriyormuş. bizde ise üstüne gidilmedikçe ve birileri ısrarla sormadıkça bu tür hediyelerin mahiyeti hakkında açıklama yapılmaması alışkanlığı var.

http://news.yahoo.com/...

habere bakarak ben recep tayyip erdoğan ve eşi için toplamda 15.000, abdullah gül ve eşi için de toplamda 25.000 dolarlık hediyeler verildiğini tahmin ediyorum. hadi bakalım, madem alınan hediyeler açıklanmıyor ben de açıklanmadığı sürece böyle loto oynarım.
    (recai pengül, 03.01.2008 09:58 ~ 10:01)
  4. ekvador başkanı rafael correa tarafından ülkesinin sosyal programlarında kullanılmak için satılmak istenen bunun için de kral abdullah'tan izin istenen hediyeler. correa da riyad'da katıldığı opec toplantısında eşine kral abdullah tarafından verilen elmas ve taş işlemeli köpe ve gerdanlığı eşinin takamayacağını, eşinin bu hediyeleri ekvador devlet başkanının eşi olduğu için aldığını, bu yüzden hediyelerin ekvador halkına ait olduğunu söylemiş. adını bile yılda üç beş defa duyduğumuz, kime sorsak küçümseyen ifadelerle ekvador mu onlar kim olum diyebilecek insanların bulunduğu memleketimin başbakanı, cumhurbaşkanı ekvador devlet başkanı kadar olamıyorlar. o hediyelerin bulundukları makam gereği onlara verildiğini, eşlerinin boyunlarını, örtüyle kapattıkları kulaklarını, kollarını, parmaklarını süsleyemeyeceklerini küçük bir devletin büyük başkanına bakarak rahatlıkla görebilirler. "o satıyor, biz de mi satalım, fakir miyiz onlar kadar da satalım" dememeniz için, ekvador devlet başkanının suudi kraldan izin gelmemesi halinde mücevherleri başkanlık sarayında ziyaretçilerin görmesi için sergileyeceğini de hatırlatalım. indragandi olmasın aman başbakanım aman cumhurbaşkanım, milletimize verilen hediyeler onlar. sakın ha! aklından bile geçirme!

http://www.haber7.com/...
    http://www.iht.com/...
    (chixculub, 03.01.2008 10:52)
  5. erdoğan ve gül'ün gazetelerden ve televizyondan takip edebildiğim kadarıyla bugün de var olup olmadığını ve eğer varlarsa ne yaptıklarını açıklamadıkları hediyeler.
    (recai pengül, 03.01.2008 20:24)
  6. abdullah gül'ün 'öyle her sorana cevap versem olmaz ki o iş.' mealinde açıklama getirdiği hediyeler. kayseri'de müze kurunca görecekmişiz o hediyeleri. ve kendisi de bu konularda çok hassasmış. bilen bilirmiş.

http://www.hurriyet.com.tr/...
    (recai pengül, 09.01.2008 13:24 ~ 13:33)
  7. ben okumaktan sıkıldım ama mehmet yılmaz hatırlatmaktan sıkılmadı. abdullah gül'ü çok üzüyor böyle yaparak. kral abdullah'ın hediyeleri koca cumhurbaşkanını üzmeye değmez.

http://www.hurriyet.com.tr/...
    (recai pengül, 12.02.2008 04:45 ~ 04:45)
  8. diyorum ki herkes üç beş kuruş versin de şu hediyelerin nerede olduğunu bulması için özel dedektif tutalım türkiye halkı olarak, ne de olsa hediyeler bizim hediyelerimiz. değil mi? sayın başbakanımız recep tayyip erdoğan ve sayın cumhurbaşkanımız abdullah gül muhtemelen hediyeleri kaybettiler ve türk halkına rezil olmamak adına gündemde hediyeleri indiragandi yaptılar yorumlarına göğüs geriyorlar deermişim. "hadi oradan sevsinler sizi" der mi acaba recep tayyip erdoğan böyle bir girişimi tetiklesek, üstüne gitsek. zira bu baş örtüsü/türban, kuzey ırak'a harekat vs hep bu hediyelerin akıbetini bilmeyelim, unutalım diye. iddialı oldu biraz di mi? napiyim işte kuzu kuzu açıklasınlar burada hediyeler, hemen halkın ziyaretine açık bir yerinde sergilenmesi üzere şu sergiye veriyoruz desinler. oğluna gemicik al*, kızını işi almaları için uluslarası bir şirketin genel müdürüne telefon et *, hadi bunlar yalan ama sayın devlet büyüklerimiz sahiplerinden niye saklıyorsunuz hediyeleri, niye? bu da mı yalan? yarın öbür gün sizin için hırsız mı diyelim illa?
    (chixculub, 04.03.2008 03:20 ~ 07:14)
  9. kral abdullah, başka devlet başkanlarından aldığı hediyeleri kimseye açıklama zorunda değildir. bu hediyeler de sanırım bu sebepten dolayı açıklanmıyor.
    (recai pengül, 11.03.2008 12:35 ~ 12:44)
  10. bu hediyeler ile ilgili iki farklı öngörüm mevcut.

ilkine göre hediyeler gerçekten çok pahalı ve bizim kral sayın gül hediyeleri hazine'ye bağışlamak istemediğinden, konuyu unutturmaya çalışıyor ki, zaten bizim medya da fazla üstelemedi bu olayı.

ikinci teorim ise şu: suudi kralı olan abdullah bizim abdullah'a çok basit hediyeler getirdi. bizim abdullah da adaşının karizmasını çizdirmemek için gerekli açıklamayı yapmaktan kaçınıyor. bu olasılık arapların şaşalı hayatlarına bakılınca çok düşük seviyeye geliyor.

siyaset erdem, ahlak gerektirir. kimseyi ahlaksız veya erdemsiz gibi bir ithamla suçlamak istemem ama bu ülke vatandaşları hâlen bu hediyeleri unutmadılarsa ortada yanlış şeyler dönüyor demektir.
    (dünyayı kurtaran adam, 11.03.2008 16:31 ~ 16:33)
  11. bizim kral hÂlen sesimi duymadığından olsa gerek bu hediyeler konusunda bir açıklama yapmadı. insanın aklına bu konuda çeşitli teoriler gelmiyor değil. şimdi cumhurbaşkanı sayın abdullah gül'ün yetişkin erkek çocukları var, tıpkı kemal abi'nin evlatları gibi bu veletler de ileride ticarete atılacaklar. ne bileyim ekmek aslanın ağzında zaten, iş kurmak zor. bu ne olduğunu bilmediğimiz hediyecikler ileride nakite çevirilip, gemicikler boyutuna gelir mi? bekleyip göreceğim bunu, bunamazsam eğer unutmam.
    (dünyayı kurtaran adam, 13.03.2008 12:53)
  12. bugün erdoğan'ın incileri hakkında vizyonumu genişleten bir savunma hamlesi gördüm (burada zamanında sarhoş ejderha'nın recep tayyip en az üç çocuk yapın lafını eleştirenleri eleştirmek için yazdığı bir giriye bakınız vardı). aynı stratejiyi naçizâne kendim bu hediyelere de uyarlayarak soruna nihaî bir çözüm getirmeye ve hatta aslında ortada baştan beri bir sorun olmadığını göstermeye çalışacağım. çözümü göremeyenler aptaldır.

yöntem aşağı yukarı şöyle:

"bizim cumhurbaşkanı abdullah, kral abdullah'tan bir kaç hediye almış. hediyeleri kim vermiş? kral. peki kim almış? cumhurbaşkanı. peki bu hediyeler kimi bağlar? kimseyi bağlamaz. aylardır kopan fırtınaya bir allahın kulu da dur dememişti, onu da ben demiş oldum. hadi şimdi siktirin gidin."
    (recai pengül, 13.03.2008 21:49 ~ 28.06.2008 19:52)
  13. insanı kıllandıran hediyeler. hani ilk günlerde taş çatlasın bir kaç on bin dolarcık mücevherdir diyordum. haftalar geçti çıt yok. hedayelerin değeri yüz binleri mi geçiyor yoksa köşesinde sürekli bunu yazan mehmet yılmaz'a mı kıl gidiyor abdullah gül ve erdoğan anlamadım. ona kıl giderken oylarına talip oldukları ve yönettikleri halkı sürü yerine koyma ne demek oluyor onu da anlamıyorum. ama bir sözlük düşünürün yaklaşımı ile konuşacak olursak:

"hediyeyi veren kral,
    alan da onlar.
    bu iş sadece onları bağlar.
    size ne oluyor yavşaklar!?"
    (recai pengül, 14.03.2008 19:35)
  14. bu konuda abdullah gül ve tayyip erdoğan'ı eleştirenlerin ağzını kapatacak, aptallıklarını suratlarına vuracak ve olaya noktayı koyacak şahane bir istihza öğrendim. ama yazmaya vaktim yok ne yazık ki. bakınızı ben veriyorum, dolduran nasıl olsa olur, buyrun:

(bkz: adolf hitler'in hediyeleri)
    (recai pengül, 15.03.2008 01:03 ~ 01:04)
  15. bu kadar meraklı olmaya gerek yok.kral abdullah ın hediyeleri ve düğündenden sonra yarısının bağışlanacağı söylenen takılar güvende. takıların bağışlanmayan yarısının yanında.
    (ruhtamircisi, 15.03.2008 22:29)
  16. akp %47 oyla iktidara geldi ve cumhurbaşkanını da bu parti seçti. bu hediyelerin akıbetini sormak, milletin iradesini sorgulamaktır. 16.500.000 seçmenin kararını hiçe saymaktır. milletin iradesi ile siyasî ahlakı karşı karşıya getirmek isteyenler bu vebalin altında kalacaklardır.
    (recai pengül, 16.03.2008 22:07)
  17. bu hediyeleri milli gelirin yükselmesinden memnun olanlar merak etmemektedir.
    (recai pengül, 17.03.2008 21:22)
  18. milletin iradesine verilmiş hediyeler üzerinden siyaset yapmaya kalkanların nemalandığı hediyelerdir.
    (recai pengül, 17.03.2008 21:23)
  19. "koskoca kralsın bana bir şey getirmedin mi?" demek istiyorum bu hediyeler hakkında. bizim de satacak bir-iki devletimiz olsa bize de getirirdi. kısfmet.

(yüzeysel düşündüm, mutluyum)
    (rasmus, 17.03.2008 21:25 ~ 21:29)
  20. alanla veren arasındaki hediyelerdir. bir sorun bakalım "bir abdullah'ın bir abdullah'a ve onun eşine verdiği hediyeler neden beni gerer." diye. eminim bir gün düşünmeyi ve anlamayı başaracaksınız.
    (recai pengül, 17.03.2008 21:26 ~ 21:27)
  21. hakkında işaret fişekleri eşliğinde açıklama yapılması beklenen hediyelerdir.
    (recai pengül, 17.03.2008 21:28 ~ 21:29)
  22. tanım: pahalı hediyelerdir.

bana bir dahakine neler getirmesi gerektiğini kral abdullah'a mektup olarak yazdım. e-mail de atabilirdim ama "kral" falan deyince kadim zamanlar misali mektup yazasım geldi. kuş tüyü ve mürekkeple yazdım lan.

imza: rasmus.
    (rasmus, 17.03.2008 21:29)
  23. aşağı tükürünce sakala yukarı tükürünce bıyığa denk gelen hediyelerdir.
    (recai pengül, 17.03.2008 21:30)
  24. bildiğin hacı yağıdır. zira cemal tuzakıtan'ın kayınçosu hacı yağı işine girmiştir.
    (rasmus, 17.03.2008 21:38)
  25. kral abdullah'ın şanına leke sürülmesin diye aldığım hediyeleri açıklayamıyorum ancak chp ağzıyla konuşan kemalist elitist seçkinci cephenin baskıları bunaltıcı boyutta. bu hafta sonuna kadar dayanmayı deneyeceğim, olmazsa aldığım hediyeleri açıklayacağım. kral, yeni hediyeler göndermek isterse bu arada itü sözlük yönetimine gönderebilir. onlardan alırım.
    (recai pengül, 17.03.2008 21:43 ~ 21:43)
 sayfa  / 3