|
|
- kosova meclisinin 17 şubat 2008 günü tek taraflı olarak kosova'nın sırbistan'dan bağımsız bir ülke olduğunu ilan etmesiyle kurulmuş ülkenin adı.
şu an itibariyle hiçbir ülke bu yeni ülkeyi tanıdığını resmen ilan etmemiş olsa da amerika birleşik devletleri ve birleşik krallık başta olmak üzere pek çok ülke yakında tanıyacak gibi görünüyor. türkiye de tanıması beklenen ülkeler arasında.
- ilelebet daim kalmasını dilediğim kardeş halkımızın yepyeni ülkeleri.umarım büyük güçler rahat bırakırlar yoksa daha çok kan dökülecek gibi.
- (bkz: @2231030)
kosova cumhuriyeti'nin tanınması uluslararası camiada adı ekşi sözlük'ün klonu olarak anılan itü sözlük için eşi bulunmaz bir fırsattır. bu cumhuriyeti ilk tanıyan sözlük olursak prestijimiz artar, elimiz güçlenir.
- kendi içinde ayrılıkçı etmenlerin olduğu tüm devletler tanımakta isteksiz davranacak ve bm'nin ilgili kurallarının işletilmesini isteyecekler.
bir yerlerde bağımsızlığı için uğraştığı yavru devletleri olan tüm devletler çok sıcak yaklaşacak ve en kısa zamanda tanıyacak.
hemen güney sınırındaki olası bağımsız kürt devleti ile, kktc gibi iki tane nazar boncuğu olan türkiye'nin ne yapması gerektiğini inanın bilemiyorum.
- ben tanıdım şahsen. türkiye tanımasa bile ben tanırım. böyle diplomatik oyunlara karnım tok. yarın öbür gün kapımı çalarlarsa görmezden gelemem. kosova dışişleri bakanı geldi mesela evime, delikten bakıp evde yok numarası yapamam. açarım, bir çay ikram ederim. "nasıl gidiyor ülke işleri" diye muhabbet ederim. birsürü adam, karar almışlar, "ülkeyiz biz" demişler, coşmuşlar, bayram yapmışlar. ne demek tanımamak. çocuk gibi. ama şimdi her "ülkeyiz biz" diyen de ülke olacaksa. o kadar da değil. ben de ülkeyim o zaman. bir sınırı olması lazım bunun. bu kadar basitse mesela, ben de ülkeysem, o zaman onlar beni tanıyor mu ona bakarım. bayrağımı da yapar giderim. onlar tanıdıysa ben de tanırım. ha beni ülke olarak görmüyorlarsa ben de onları görmem. "madem her isteyen ülke olamıyor, siz nereden ülke oluyorsunuz" derim. kimsenin tekelinde değil bu işler.
- ortaokul ve lisede tarih derslerinde şöyle bir şey öğretmişlerdi; şimdi bu yunanlılar, bulgarlar, sırplar bir bir isyan etmeye ve bağımsızlık istemeye başladıklarında, avrupalı devletlerden destek görmüşlerdir. zamanla bağımsız olup da devlet haline geldiklerinde ise, somut bir destek görmemişlerdir. bu durumda osmanlı'dan ayrıldıklarına pişman dahi olmuşlardır. madem böyle, neden bağımsızlık istiyorlar ki?
bu bilgi ışığında, ermenistan'ın bize ihanet ettiğini ve osmanlı'daki "en sevilen azınlık" olmalarına rağmen haksız yere isyan ettiklerini söyleriz sonra da. türk milleti hiçbir zaman bağımlı yaşayamaz, ancak diğer milletler yaşayabilir, gibisinden acayip bir görüşümüz vardır illa ki. bu nedenle uzun zaman komşu devletlerle aramız "eski ihanetlere" binaen bozulmuştur. araplarla ilgili nefretimiz de buradan gelir mesela.
şimdi bakıyorum, ortaokul ve lisede bize öğretilen bu acayip bilgiler, kosova'nın bağımsızlığı meselesinde pek bir işe yarıyorlar. öncelikle, müslüman olmaları cihetiyle, seviniyorum bağımsızlık kazanmalarına. ancak anti-emperyalist damarımız, abd bayrağı kullanmalarına içerliyor. ab'nin de destekliyor olması, bunun yanında kktc gibi bir açmazımızın olması, çelişkiye düşürüyor. putin'in açıklamaları zaten iyice kafamızı karıştırdı.
bir ülkenin, bağımsızlık kazanması, üstelik savaşarak değil de, sadece "açıklayarak" olması sanırım algı sınırlarımızı aşıyor. eski kabadayıların, sürekli çarpışarak hak kazandığı bir dünyada, böyle çarpışmadan hak iddia edilmesi ve dahi kazanılması, canımızı sıkıyor besbelli. kosova üzerinden zilyon tane komplo teorisi üretilecek şimdi. yugoslavya'nın dağılması, soros'un balkanlar projesi, turuncu devrimler, rusya ve avrupa arasındaki belli belirsiz savaş.
bütün bu teoriler ışığında, devletler yıkılıp devletler yapılırken, ilginç bir şekilde halkı ne yapacak acaba diye pek düşünülmeyecek olan cumhuriyettir. türkiye sahip çıkar mı? önce bir türban meselesini halletmemiz lazım sanıyorum. yoksa zor. türkiye sahip çıkmazsa, başkaları için bir piyon olur mu? avrupa ve rusya arasında bugüne kadar hep tampon bölge olan balkanların, bundan sonra da tamponlaştırılma eğiliminde olduğunu görmek lazım, geleceğe yatırım olabilir mi emin değilim.
- darısı vermontun başına dedirten taze ülke. bi kktc ve abhazya da iyi gider hani...
- beraber yaşayamama sorunu olan avrupa'nın çocuğu. ortada bırakmıştır bi de o ayrı mesele.
- aşağı yukarı şöyle bir şey:
(bkz: http://www.ntvmsnbc.com/...)
- an itibariyle afganistan, fransa ve italya nın tanımış olduğu abd,ingiltere ve ülkeminde tanıması beklenen ülke. yalnız putin in çıkışları olayın bu kadar basit kapanmayacağını söylüyor. bağımsızlığa karşı çıkanlar ilk günden sokaklarda polisle çatışmaya başladı. umarım kötü şeyler olmaz. amerika 'siz daha yenisiniz. özgürlük nedir? bilmezsiniz. bizde hazır yapılmışı var. hem nasılolsa kullanmıyoz. işimize yaramıyo. sizede getirelim.' derse işler hakkaten boka sarar.
(bkz: there will be blood)
- her fırsatta ırak'ın toprak bütünlüğünden dem vuran türkiye'deki milliyetçi, ümmetçi güruh her nedense söz konusu bütünlük sırbistan'ın toprak bütünlüğü olunca sikine takmıyor, parmaklarına takıyor(zil) ve oynamaya başlıyor. hem de bu parçalanmanın emperyalistlerin oyunu olduğunu görmezden gelerek. haydi yaşasın bağımsız kosova, kahrolsun barzani.
- ileride türkiyeyi bölmek isteyenlerin emsal göstereceği ülkecik olabilir.
- kürdistan ve kktc için emsaller oluşturabileceği için türkiye'nin nasıl bir tutum içerisine gireceğini merak ettiren cumhuriyet. konuyla alakalı erdal şafak'ın bir yazısı için:
(bkz: http://arsiv.sabah.com.tr/...)(devil, 18.02.2008 19:23)
- an itibariyle türkiye'nin de tanıma kararı aldığı devlet.
- etine buduna bakmadan bi tanıma yarışıdır gidiyor. çocuk oyuncağımı lan bu, iki bekle gelişmeleri takip et ağır ol da molla desinler. bir tarafta amerika ve ab, diğer tarafta rusya ve çin var. kazan kaynadı kaynayacak iki tarafsız kal sonra kuzey ırakta birileri çıkıp bizide tanıyın derse söyleyecek lafın olsun.(elmalarla armutları karıştırmayalım di mi hehe tabi)
- sırbistan ayrılarak abd'ye bağlanan, dumanı üstünde bir eyalet. mikro milliyetçiliğin -üstelik küreselleşme çığırtganlığının arttığı bir dönmede- yumurtladığı hede. şimdi yarın gürcistan'daki, ırak'taki ve tahmin edeceğiniz diğer bölgelerdeki ayrılıkçı hareketlere nasıl tepki verecek, bugün kosava'nın bağımsızlığına sevinenler? hariciye nazırlığının planları vardır de mi? büyükler birkaç hamle sonrasını düşünür.
bu bağımsızlığın desteklenmesi, milletçe dış politikada ne kadar miyop olduğumuzun bir diğer kanıtı olmuştur.
- sovyetler dağıldıktan sonra emperyalizm tarafından bölünerek oluşuturan, küçük, sözde bağımsız, kökten bağımlı ülkelerin şimdilik en sonuncusu. amerikan bayraklı* kutlamalarla "bağımsızlığını" ilan etti. burada bağımsızlık kelimesi yerine "çürümüşlük" de kullanılabilir. ve türkiye cumhuriyeti tanıyor bu ülkeyi. sıkıysa tanımasın. büyük patron ne der sonra?
- an itibariyle, türkiye cumhuriyeti'nin resmen tanıdığı ülke.
- bölme, bölücü, böldürme gibi kavramların milliyetçi ağızlarda kokulu sakız olmasından beri yemeklere soğanları bütün bütün atıyorum. domates, biber hakeza... lezzetli de olmuyor tabii. ev arkadaşım bu durumdan epey bir şikayetçi. fırında bari bir şeyler yap diyor.
dağlarca nın enternasyonalist dizesi geliyor aklıma bir nebze olsun rahatlıyorum...
"doğadaki ilk kirlenmedir, yeryüzünün ülkelere bölünmesi."
- işlerin boka sarmaya başlamasına sebep bir yeni ülkedir. moldova'daki gagavuz türkleri de kendi ülkelerini kursalar, malum özerk bölge onlar da. sonra, ab üyeliklerinden dolayı olmaz ya; belçika'daki flamanlar bir ülke kursalar, sonra hollanda'ya dahil olsalar, yunanistan'daki türk nüfus bir an gaza gelse? sonra sonra, pkk bu olayları baz alarak, jandarma kuvvet komutanı abd'ye de sorarak, kürdistan'ı tanımaları için ülkelere bir bir başvursa, kktc yeter ulan sikerim böyle aşkın ızdırabını deyip kendini jiletlemeye başlarsa, rusya kosova'ya hiddetinden, sırbistan'a sevgisinden eski defterleri açarsa, bulgaristan ayastefanos'u hatırlarsa?
3. dünya savaşını bilmiyorum ama dördüncüsü taş ve sopalarla yapılacak.
belki türban takarsak bizi görmezler...(kl7mu, 18.02.2008 21:38 ~ 19.02.2008 21:37)
- t.c. ce tanınmış devlettir. delikanlı putin'den kosova'nın bağımsızlık çabası öncesi çıkışlarının hakkını vererek kktc'yi tanımasını ve işbirliği içinde olduğu ülkelerinde tanımasını sağlamasını bekliyoruz. amerika'nın da buna misilleme olarak abhazya'yı tanımasını ve başkalarının da tanımasını sağlaması akıllıca olur. ikisinin birden birbirine kızıp, en sonunda kerkük ve musul da bağımsız bir türkmen devleti kurulmasını sağlamaları ve hepsinin birden tanımaları 3+1 modelinden sonra insanlığın ulaşabileceği en üst noktadır. arada bir yerlerde dost ve kardeş ülke azerbeycan'la sınırlarımızı çakıştırmayı da unutmamamız gerek tabii.
her gün bir kilo elma yiyorum, en sevdiğim yerleriyse kırmızı kabukları.
- yeni kurulmuş bir ülke olarak hakkında orda burda yüzlerce yorum yapılmaktadır. merak ettiğim şey şu ki, bu yorum yapanların kaçı konu hakkında derinlemesine bilgiye sahip.
(henderson, 18.02.2008 22:22 ~ 19.02.2008 01:40)
- yeni pazar tüm dünya güçlerine hayırlı olsun demekten başka bişey gelmiyor elden.bari bize de az da olsa bi pay düşse.
|