eserlerini mesleki amaçla para kazanmak için yapanlar için olumsuz, ama eserlerini para haricindeki amaçlar uğruna yapanlar için desteklenebilir bir slogan.
bir eser sahibi eserini niçin üretir? tanımlayamadığı içsel bir neden vb. soyut bir durumdan dolayı mı, yoksa somut amaçlarına araç yapma adına mı?
birinci kulvardaki bir sanatçı için önemli olan sanatını paylaşabilmek, sunmaktır hatta bazıları için belki öyle bir kaygı bile yoktur; sadece yapar ve eserine bakıp gurur duyar.
ikinci sınıftakiler de; şu kadar satarsak şu olur, bu şirketle anlaşırsak bu olur, reklamda şu öğeleri ön plana çıkarmalıyız, abuk sabuk bir şeyler yapıp aniden gündeme oturmamız lazım gibi kaygılarla çevrilidir. belki süper profesyonellikle, kaliteli eserler ortaya çıkarabilirler tabi ki.
geçenlerde (aylar önce) ntv'de (?)
okan bayülgen ile sohbet eden
göksel kendisine yöneltilen klasik "korsan sizi etkiliyor mu, korsana karşı ne düşünüyorsun?" sorusuna "o konuyla ilgilenmiyorum, eserimi ortaya koyup kendi hazzımı almak bana yetiyor" demişti. şiir okuyan
dursun ali erzincanlı da "korsan albümü alanlara hakkımı helal ediyorum" demiş. "
batsın bu dünya" diyen
orhan gencebay da boğazdaki yalısında bacak bacak üstüne atmış "korsana hayır" diyor. bir de üfürükten filmleri uğruna ekranları korsanlardan çektiklerini anlatarak meşgul edenler var tabi.
paran yoksa önce para kazanmayı öğren o zaman, tıpkı eserlerinden hiç bir geliri olmayan bizim gibi; ya da gerçekten sanatsız duramam diyorsan
fuzuli gibi
peyami safa gibi en berbat sefalet içinde iken bile bir şeyler üretebil. hem sefalet sayesinde
kreatifliğin de artar da daha kaliteli eserler ortaya koyarsın.
editsi: ben sanatçı olsam -basılmaya dğer kitap olduğu varsayılsa- kitaplarımı internetten dağıtır, korsanlara da teşekkür ederdim. yayınevi de beğenirse beğenir, beğenmezse beğenmez. işine geliyorsa kitabı basar ya da basmaz. yayınevi de sadece bir araçtır, eseri kitleler ulaştırmak için.
vivaldi (emin değilim) gibi bazı sanatçıların eserleri ölümlerinden asırlar sonra ortaya çıkmıştır.
yine de, "korsana hayır" diyenlere, bu "
nafaka" amaçlı sanat malzemeli işlerinden dolayı illegal şeyler yapmamak gerektir. (edit: editsi kısmı için geçen sürede iki parça inerdi rahat)