belki ilginizi çeker
  1. · korsan alan insanlar
  2. · madde 98: hiç olmayacak birine dünyanın en inanılmaz konuşmasını yap (reklam)
gündem
  1. · itü sözlük hiçbirimiz komiklik yapmıyoruz günü
  2. · sözlük yazarlarının itirafları
  3. · kurban bayramı vahşeti
  4. · sevgilinin 5 gün aramayıp naber diye mesaj çekmesi
  5. · darbeci baro taksim e hoş geldin
  6. · ugg
  7. · kapının önünde bir yığın misafir ayakkabısı görmek
  8. · chixculub
  9. · seinfeld

korsan yazılım kullanmak  

1. bir çok ülkede yasalar ile yasaklanmış, fakat son kullanıcıların yasaları çiğneyerek yaptığı eğlemdir. yasaklanmamış ya da yasakların uygulanmadığı ülkeler de vardır.

bu konuyu lise yıllarımda din kültürü dersimize gelen hocama sormuştum:

+ hocam, korsan program kullanmak günah mı?
    - himm... şey... kullanmak hırsızlık olsa da artık günümüz teknoloji savaşına dönüştüğü için kullanabilirsin.
    + yani kullanabilir miyim ben?
    - evet, kullan.

ama bu hocanın bilgisayarına bu konuşmadan bir iki hafta önce lisansız işletim sistemi kurduğumu da söylemeliyim. kendisi de kullandığı için böyle bir yanıt vermiş olabilir.

(bkz: korsan yazılım)
    (mustafa, 13.08.2007 21:48 ~ 31.08.2008 13:44)
  2. siktiriboktan* yazılımlara dünyanın parasını ödemek istemeyen ve kendi yazdıkları virüsler için bilmem kaç dolar fiyata anti-virüs programı satan şirketlerden iğrenen insanların yaptıkları eylem.
    (albus, 13.08.2007 21:54 ~ 21:55)
  3. bi bakıma kızdığım, kardeşim adamlar para kazanamıyor bu yüzden dediğim, sonrasında ulan orjinal olanlarıda çok pahalı, tabi korsan alır insan diyerek bende komplike yaratan durum.
    (spark, 16.08.2007 10:33)
  4. doğru olmayan bir davranış biçimidir.
    bunu anlamak için (benim gibi) ille de yazılım üretip bu yazılımı satarak geçimini sağlamak zorunda olmak gerekmez. eğer yazılım denen şeyin de bazıları tarafından hiç de küçümsenemecek bir çaba ve disiplin ile üretildiği insanlara iyi anlatılabilirse herkes marketten ekmek aldığında parasının verilmesi gerektiğini bildiği gibi yazılımın kullanımının da karşılığı olduğunu bilecektir.

yaygın bir görüş şudur ki: tamam yazılıma para verelim ama çok pahalı yapıyolar bunu namussuzlar.
    buna karşılık;
    yazılımı pahalı diye daha da önemlisi değersiz birşey gibi görüldüğü için çalan kişinin hali buna benzer ki:

marketine bir bilgisayar alan (ve korsan işletim sistemi kullanan) bakkal ahmet efendinin bakkalından bir çocuk çikolata çalıp koşarak kaçarken
    "dur, hırsız!" diye bağırmasına karşılık
    çocuk ona dönüp:
    - ahmet efendi, tamam parasını vermem lazım ama babamın verdiği parayla istediğim şeylerin çoğunu alamıyorum, hiç kusura bakma bunu yürütmem lazım.
    diyebilir.
    (gomünüst, 16.08.2007 13:43 ~ 29.06.2008 22:54)
  5. özellikle işletim sistemlerinde zorla yaptırdıkları iş.

bir kucak para ödeyip alınan çift çekirdek 64bit işlemcili bilgisayarın yanında istesen de istemesen de windows vista home edition dayayıp ev kullanıcılarından internetten windows xp professional veya windows vista ultimate indirmeme salaklığını bekleyen cin fikirli bilmem ne departmanına selam ederim.

neydi lan o öyle, yok entegre kamerayı görmüyo, yok bilmem ne kuracakmış da desteklemiyomuş. birkaç euro'ya bir aylık rapid üyeliğine bakıyormuş çözmesi. call of duty oynarken artık askerleri tutmak bile mümkün değil, nfs'de arabalar bi kaçıyo bi görseniz...

vista dvd'sini de araba aynasına takmayı düşünüyorum. radardan yırtsın garibanın teki bari.
    (chaghdash, 14.01.2008 18:23)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil