belki ilginizi çeker
  1. · korsana hayır
  2. · korsan alan hırsızdır diyen ahlaksız
gündem
  1. · bittikten sonra insanı mal gibi bırakan filmler
  2. · sevgilinin 5 gün aramayıp naber diye mesaj çekmesi
  3. · 25 kasım 2009 emekçi grevi
  4. · zongul ducks
  5. · kedi keserek internette yayınlayan kız
  6. · giyotine yolladılar gitmedim
  7. · 22 kasım 2009 galatasaray manisaspor maçı
  8. · hasankeyf
  9. · unutulmayan reklamlar

korsan alan insanlar  

sayfa  / 2
  1. insan baba parası yemiyorsa ya da zengin degilse her istedigi albümü almaya parası nasıl yetişebilir ? hele bir ögrenci bütçesini düşündügümüzde her almak istedigi cd ye insan 30 ytl verdiginde sanırım geri kalan günlerde aç gezmesi, hiçbir yaşamsal fonksiyon göstermemesi gerekir. albümlerin fiyatları bu kadar pahalı oldukça korsan almak, amacı eger istedigin cdyi dinleyebilmek ise gayet normal. bunu garip karşılayanlara anlam veremiyorum. mp3 indirmek ya da korsan cd almak, ikiside aynı kapıya çıkar, ha ben ikisini de yapmam hep orjinal alırım diyen varsa helal derim ama herkes zengin dogmaz tabii ki.
    (partikel, 15.03.2006 01:54)
  2. (bkz: @710640)
    (chaghdash, 15.03.2006 02:12)
  3. bu insanlar herkestir aslında.

zira kimse aslında bedavaya ulaşabileceği birşey için "hayır, ne demek bedavacılık, ben buna para ödemeliyim, tamam, farkındayım, ben bunu istediğim zaman bedavaya da alabilirim, ama ben gene de para vereyim de benim beğendiğim adamlar zengin olsun, zaten benim istediğim beğendiğim adamları dinlemek, izlemek, okumak falan değil, bu adamlara para kazandırmak" diye düşünerek para vermek derdinde olamaz. vermesin de zaten. çünkü bu adamlar zaten zengindir. emek hakkı, "ben anarşistim geleyim burada ucuz propaganda yapayım, aslında bedava olmalı ben de kaaveye gideyim de memleketi kurtarayım hem de parazit olayım, maksat zararlı olmak ya!" diyen adamların eline kalmamıştır. ama bunu diyenlerin eline kalmışsa, vay hepimizin haline...
    (chaghdash, 15.03.2006 02:59)
  4. (love metal, 15.03.2006 03:30)
  5. (chixculub, 15.03.2006 10:23)
  6. (gxix, 15.03.2006 12:41)
  7. bazı üniversitelerde 66 euro fiyatla satılan ders kitaplarını ucuz fiyatla fotokopi çektiren vatan hainleri de bu kategoriye girer. bunlar öylesine vatan hainleridir ki, bölüm başkanının derse almayın bunları demesine rağmen kavga ederler, söyleyin o zaman yayıncı şirkete beni mahkemeye versin, derse girmek benim kazanılmış bir hakkım falan derler. oysa okulda zaten yayıncı şirketin bir görevlisi bu durumu denetlemek için mevcuttur.

mazallah, bunlar birgün devleti yönetirlerse olacakları düşünmek bile istemiyorum. herkesin önünde korsan kitaplar, ders işlenir, bir kuruş telif hakkı ödenmez, ipini koparan üniversiteye gelebilir ve şirketlere çalışan eğitim sisteminden eser kalmaz, eğitim rant kapısı olmaktan kurtulur, isteyen istediği kitabı okur ve insanlar ellerinde o korkunç kitaplarla okula giderler, otobüste kitap okurlar, bırrrr...... gerisini düşünmek bile istemiyorum.
    (chaghdash, 15.03.2006 13:12)
  8. sanatı her dalıyla yeniden amatörleştirip özgürleştirecek olan kaçınılmaz evrimin ilk adımını farkında bile olmadan atan insanlardır bunlar. korsan kitap satışı edebiyatı, korsan cd-dvd satışı ve p2p paylaşım araçları müziği ve sinemayı özgürleştirecektir. bu konuda bu kadar gürültü yapanlar acaba resim ya da heykellerin replikalarının varlığına da bir tepki koyuyorlar mı merak etmemek mümkün değil. her konuda statükonun korunumundan yana olmak yanlış bir davranış kalıbı olmamakla beraber gelişim için bazen bundan fedakarlık etmek gerekmektedir kanımca. evet.
    (diskonnektus erektus, 15.03.2006 15:02)
  9. -korsan aldım hacı,nasıl iyi mi?
    -iyi olmasına iyi de bunun kancası nerde ya?
    -ne kancası?
    -hani ellerine taktıkları.
    -hastir,korsan korsan almışım ben!
    -ben sana demiştim korsan korsan alma diye.
    (sycrone one, 15.03.2006 15:04)
  10. kınamamak lazım belki de iyi insanlardır.
    (ataraksia, 15.03.2006 15:09)
  11. incelenmesi gereken insanlardır. bedava da elde edebileceği ürünleri, telif hakkını ödemekten kaçınarak -yani asıl parayı kazanan aracılara ödeme yapmadan- sokaktaki adama 3 - 5 kuruş kazandıran adamlardır.

olaya biraz daha derinlemesine dalınca, aslında kurulu düzen içerisinde çokta büyük bir sekte yaratmayan bir durumdur.

bir örnek vermek gerekirse:

fifa 2005 oynamak için gereken minimum donanım, fifa 2006 oynamak için gereken donanıma yeterli değildir. yani fifa oyununa hasta olan k.a.i.* her yeni versiyonla donanımsal güncelleme yapmak zorunda kalacaktır. buda aslında satılan bu ürünün*, donanım ürünlerinin ikamesi olduğu düşüncesini doğurur.

elbetteki amaç bağcıyı dövmek değildir. bal yemektir. tartışmanın sebebi ödenen paranın kimin cebine gireceğidir. distribütör yada yayımcı yada aracı firmlar mı yoksa başkaları mı? yada minimum değerlerde para harcanarak en fazla keyif alınması mıdır?

burda yapılanın yanlış olduğunu savunmakta gayet yanlıştır aslında. canı isteyen korsan ürün alır. korsan ürün alması için yeterince sebep var nasıl olsa. canı isteyende "arkadaş ben crack'le mrack'le uğraşamam. veririm oyun başına 50, kitap başına 30, müzik başına 20 $ kafama göre takılırım." düşüncesiyle istediği yönde para harcaması yapar.
    (volvox, 15.03.2006 15:40 ~ 17.03.2006 11:23)
  12. müzik sektörü hakkındaki bilgileri, televolelerden aldıkları gazın ötesine gidemeyen, binlerce insanın ekmek yediği sektörü üç-beş assolistten ibaret zanneden ve bunlara karşı ucuz devrimci söylemlerle ortaya çıkıp özgür sanattan bahseden zavallılardır korsana destek veren ve alanlar.
    bir albümün ortaya çıkmasındaki maliyetleri bakkal hesabı ile yapıp "ahan da bu kadar parayı nasıl götürdüler, ben korsan alırım kardeşim" düşüncesindeki insanlar acaba çalıştıkları işyerinde bir ay maaş alamazlarsa veya dükkanlarındaki mallardan biri bedeli ödenmeden alınmak istense nasıl tepki verecekler acaba?
    iki milyonluk korsan cd için bile pazarlık yapan asgari ücretlinin emeğinden dem vuranlar, bir albümün ortaya çıkmasında görev alan yüzlerce isimsiz insanın emeğini görmezden gelirken kendileriyle çeliştiklerinin farkındalar mıdır?
    sanatın amatör ve özgür olmasını isteyen arkadaşlar, onu üreten kişinin hayatını nasıl devam ettireceğinin çözümünü biliyorlar mıdır ya da amatörce yapılan sanata ne kadar destek vermişlerdir.ve bu arkadaşların gıpta ile izlediğimiz yabancı konserlerin,büyük turnelerin, müzikallerin filmlerin vs bütçelerinden haberleri var mıdır?"türkiye'den neden böyle işler çıkmıyor?" sorusunun yıllardır sorulmasının nedeni ile ilgili en ufak bir fikir yürütebilirler mi?
    "senin sanatının değeri ucuz korsan kadar ediyor" yorumlarını yapan ve korsana para verip sonra da bayıla bayıla dinleyenler, beğenmedikleri işleri satın almayarak veya konserlere gitmeyerek tepkilerini göstermelidir.
    televole maymunu sözde sanatçıların büyük paralar götürmesine tepki verenler, bu gidişi değiştirmeye çalışan ve özgün şeyler üretenlerin de korsan yüzünden düşük tirajlarda kaldığını ve zaten zorla ikna ettikleri yapımcıların bu yüzden "tek şarkıyla star olanlara" prim verdiğini biliyorlar mı?korsana verilen paranın hiçbir şekilde kayıt altında olmadığını, vergilendirilemediğini ve bu sayede kılını bile kıpırdatmadan para kazanan bir kitle olduğunu bilmiyorlar mı?
    radyolar ve tv'ler eseri satın almak istemeyenler veya maddi durumu yeterli olmayanlar için varken, bunun dışında esere sahip olup istediğin an ve yerde dinleyebilmenin tabi ki bir bedeli olacaktır. ayrıca yerli bir cd'nin iki paket sigara parası olduğu günümüzde, 2000 dolarlık pc'lerinde binlerce kaçak mp3 barındıran arkadaşlar züğürtlük edebiyatından vazgeçmelidir.tek parça için koca bir albüme para yatırmak istemeyenlere de yasal sitelerden mp3 indirme imkanı başlamıştır ama itüsözlük gibi bir ortamda bile "beleşi varken neden para vereyim" zihniyeti sürdükçe bunun da bir işe yaramayacağı kesindir ve türkiye gündemindeki müziğin-kişilerin serdar ortaç-petek dinçöz'den öteye gidemeyeceğinin de bir kanıtıdır."korsan alan insanlar"a layık olan da budur zaten...
    (mr drummer, 15.03.2006 16:27 ~ 18:50)
  13. nasıl bir zihniyet parası olan alsın, parası olmayan almasın'ı savunabilir ? nasıl bir insanlıktır ki bu ? parası olan yaşasın, parası olmayan ölsün. parası olan istedigi her hakka sahip olsun, parası olmayan ise hımm parası yok ne de olsa ne hakkı olabilir ki..?!?! müzik dinlemek, kitap okumak, film izlemek abartı lüks ihtiyaçlar degillerdir, bunları herkesin yapabiliyor olması gerekir. en başta kitap okumak. hangi insan parası olan kitap okusun, olmayan okumasın diyebilir ? insanın gelişimi için bu bir zorunluluktur, parayla, maddiyatla uzaktan yakından alakası yoktur. kitapları bu kadar pahalı yapmak ne kadar saçma ise, kitap okumak isteyip de para bulamayan bir kişinin daha ucuz bir kopyasını alması da bir o kadar mantıklıdır. ne kadar kazık yiyor olursak olalım, farketmeyiz bile, sınıf ayrımcılıgı mı o da neymiş, biz emege saygılıyızdır, ee parası olsaymış, o da herkesin yaptıgı gibi birilerini sömürseymiş.. zenginin de fakirin de her türlü kültürel aktivite yapabilme hakkı vardır. tiyatrolar neden ucuz peki? onlar bilmiyorlarmı işi ticari boyutlara getirmeyi, gelenler olmaz mı? olur tabii ki, kazık yemeye niyetli o kadar fazla insan var ki. ama yapmıyorlar bunu, amaçları herkes gelebilsin, zengini de fakiri de.
    eski yıllarda kitaplar günlük gazetelerde bölüm bölüm verilirmiş, böylece herkes okuma şansı elde edermiş, bu şekilde kazandırmışlar artık kazandırabildikleri kadar okuma alışkanlıgını..neden şimdi böyle bir imkan yok? para almadan kimse adım atmıyor çünkü, bu kadar abartı fiyatlara kitap satmak da normal geliyor artık. haklarıdır alsınlar, ama kitap yazarkenki amacını unutmasınlar, bunları insanların okuması lazım, bilinçlenmesi lazım, yazdıklarının sadece parası olanlara degil bütün insanlara ulaşması lazım. amaç burada sadece para kazanmak olmamalı, öyle oluyorsa bence bu işte bir yanlışlık var. bunu savunmakta da bir o kadar gariplik var.
    (partikel, 15.03.2006 16:33 ~ 17:01)
  14. yarın bir gün ticaret gemilerine gözünü dikebileceğini düşünen geleceği gören işadamının yapabileceği yatırımdır. ileride korsanlarını açık denizlere salarak mala vurabilecektir.
    (bluesky, 15.03.2006 16:43)
  15. (sycrone one, 15.03.2006 17:19 ~ 17:20)
  16. çok katmanlı bir sorunsalın aktörleridir. öncelikle, pahalı ders kitaplarının fotokopisini çektirenlerle sanat ürünlerinin korsan versiyonlarını kullananları karıştırmamak gerekir. belli bir dersi geçmeye mecbur olan öğrenci, o dersten geçmesi için kendisine dayatılan, ve alternatifi olmayan yabancı menşeli ders kitabını öyle ya da böyle edinmek zorundadır. burada belli bir mala tekel niteliğinden yararlanarak rekabet etiğine aykırı fiyat verilmesi, bundan da önemlisi, temel vatandaşlık haklarından eğitim hakkına doğrudan bir saldırı söz konusudur. bu durum kitabı yayınlayan kuruluşun suçu olmasa da, eğitim hakkı üzerindeki tehdidi ortadan kaldıracak alternatif yöntemler tasarlamak, eğitimi vermekle mükellef kuruma düşmektedir. aksi halde, örneğin benim okuldan mezun olabilmek için bir celine dion cd’sine sahip olmam şart koşulmuş olsa, tereddüt etmeden gidip korsanını satın alırım. halbuki normal olarak kimsenin orta 2 milli güvenlik kitabının fotokopisini çektirmek ya da korsanını araştırmak gibi bir çaba içinde olacağını zannetmem.

korsanı ne için aldığına da bakılması gereken insanlardır. korsan yazılım kullananları ele alalım; örneğimiz de photoshop olsun. adobe’nin web sitesinden anladığımız kadarıyla (bkz: http://store.adobe.com/...), bu programı online olarak satın almak için 650 usd gibi bir para ödemek gerekmektedir (daha başka masraf çıkıyor mu bilmiyorum). şimdi, bu programı tatilde çektirdiği fotoğraflarda sevgilisiyle kendisini kalp içine almak, kankasının kafasına eşek kulağı imal etmek için kullanacak insan evladının şakırt diye 650 doları bayılmasını beklemek en iyimser ifadeyle safdillik olur. ancak aynı programı, örneğin gülşen’in koltuk altındaki kırışıklıkları gidermek, bir de çıkıp bu marifetini televizyonda gerine gerine anlatmak için kullanan abinin herhalde parayı bastırıp yasal kopya kullanması gerekir.
    (tembel, 15.03.2006 17:26 ~ 21.06.2007 16:20)
  17. (ali kamber, 14.05.2006 14:02)
  18. (ben ihsan değil hilmiyim, 14.05.2006 14:03)
  19. kimi zaman çaresiz kalan insanlardır.

geçen yaz koca malatya'yı arşınladım ancak sezen aksu cd'si bulamadım. herkes "abi kaset verelim" dedi, ben "yok ben cd istiyorum" dedim (mp3 yapmak için). en son biri "bende 1 adet orijinal cd var, isteyenlere oradan çekiyorum, 2 ytl alayım" dedi. "nasıl yani" dedim, "bu yaptığınız korsana girmiyor mu?". "ehemm" dedi, "kaç senedir burada kasetçilik yapıyorum, ilk kez biri benden orijinal cd istedi". almadım.

maalesef türkiye'de korsan oturmuş durumda. insanlar tercihlerini hep bu yönde kullanıyorlar. dolayısıyla orijinalini bulmak neredeyse imkânsız hale geliyor.

["hadi ordan" diyenler için (bkz: türkiye yi istanbul dan ibaret sanmak)]

lâkin burada durup düşünmek gerek: memleketimde düşük gelirle geçinmek zorunda kalan insanların müzik dinlemeleri, kitap okumaları ve hatta film izlemeleri imkânsız hale gelmiş. biraz daha irdelersek, üç kuruşa iş yapan bir dolu firmanın, göt zoruyla bir bilgisayar alabilmiş ve akşam ne yiyeceğini kara kara düşünen bir öğrencinin korsan yazılım kullanması maalesef zorunlu hale gelmiş.

"korsana hayır" derken gerçekçi olmak, evvela memleket insanının alım gücünü düzeltmek gerek diye düşünüyorum.
    (eksiksizuyum, 14.05.2006 14:06)
  20. bilişim sektörünün türkiye'de gelişmesini en çok engelleyen kitledir. korsan satışların %10 azalması durumunda bilişim sektörünün %60 büyüyeceği tahmin edilirken bu insanların hala kopya yazılımı savunması ve alması üniversiteden sonra işsiz kalmayı çok istedikleri izlenimini yaratmaktadır. aynı zamanda ekonomiden milyarlarca dolar uçurmaktadırlar.
    (com90, 14.05.2006 15:20)
  21. (wondrous, 17.07.2006 14:57)
  22. aslında o ürünü boykot eden insanlardır.kişi veya kurumlara korsan ürünleri alarak daha çok darbe vurmak isterler."ürünü almayıp ben de zarar göreceğime alırım korsanını hem çatır çatır kullanırım;hem de kişi,kurum her neyse beş kuruş vermem." zihniyetine sahip insanlardır.
    (burakk, 11.05.2007 12:57)
  23. ingiltere 6,99 sterlin'e satılan 4 cdlik bir albümü burada 110 ytl'ye satmaya kalkan insanlara karşı tokat gibi bir cevap veren kişidir.
    (bergerac, 11.05.2007 13:36 ~ 13:36)
  24. özellikle sevdikleri ve bu aldıkları albüm film vb eserinin devamının gelmesini bekledikleri sanatçılara karşı yaptıklarında bu hareketi kendi isteklerinide baltalayanlardır. türkiyede müzik sektörünün bu seviyede olmasının sebebi budur. bu yüzdendir ki bomboş insanlar türkiyede albüm yapmaktadır, gerçekten işini iyi yapan insanlarsa para kazanamayıp korsancılara para kazandırmakta bu işi bırakmaktadır. üzücüdür ama türkiyenin alım gücünün düşük olmasının sonucudur. tabi alım gücü yüksek olduğu halde bunu ahlaksızlık haline getirmiş olan insanlar da vardır.
    (medium, 11.05.2007 14:35)
  25. (mustafa, 16.08.2007 00:24)
 sayfa  / 2

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil