günahtır, değildir amaan der geçerim. benim değineceğim nokta farklı; cd maliyetleri üzerine çift salto tam burgu yapan arkadaşlarla biraz
aritmetik çalışmak istiyorum, müzik sektörünün kıyısından köşesinden içinde olan bir adam olarak:
1) en mütevazi albümün öz yapım maliyeti (stüdyo+miks+mastering+müzisyen vs.): 30.000 ytl.
2) kartonet, bandrol, cd, telif ücretleri vs. maliyeti (10.000 adetlik basım için): 8.000 ytl.
3) dandik 1 adet klip, promp cd, pr, vs. maliyeti: 10.000 ytl.
toplayalım, 30.000 + 8.000 + 10.000 = 48.000 ytl
sanırım buraya kadar anladık, şimdi birim maliyeti hesaplayalım: 48.000 / 10.000 = 4.8 ytl
4.8 ytl'lik maliyet, sadece yapım maliyetidir, %20 kar ile dağıtımcıya verildiğinde dağıtımcıya geliş fiyatı yaklaşık 5.8 ytl olur. dağıtımcı %20 ile perakendiciye verse, yaklaşık 7 ytl olur, kalanı da perakendecinin karıdır.
piyasanın mevcut haliyle, doğru dürüst albüm satılmadığı için, pek çok müzik firması batma noktasına gelmiş, pek çoğu da batıp gitmiştir. yani öyle %1000'lik karlar filan, korsan taklasıdır, yalandır. maliyet hesabı yaparken, kırtasiyeciden aldığınız
boş cd fiyatını baz almayınız, gülünç olur.
başka açıdan bakalım:
piyasada sanat eserleri dışında hiçbir malı, "yahu bunun fiyatı çok yüksek, fazla kar ediyorlar" diyerek bedavaya alamazsınız. alırsanız sikip çoğaltır, hapislerde süründürürler. yiyorsa girin bir
renault bayiine, "ulan bu sikindirik
clio nasıl 25.000 lira eder? ver lan anahtarları, para mara vermiyorum" deyip alın arabayı çıkın bakalım.
asıl noktaya gelelim:
etik, gotik, yarak, kürek diyecek değilim. insanların bir mala veya hizmete bedava ulaşma yolu varsa pek çoğu o yolu tercih edecektir. yasal düzenlemelerle ve teknik/yasal bir takım önlemlerle bu iş çözülebilir ancak, gerisi yalandır. fırsatını bulursanız da çekinmeden istediğiniz şarkıyı, filmi indirin. indirin ama en azından sağda solda "siktiğimin herifleri zaten hak etmiyorlar" tarzında yalap şap konuşmayın; tanesi 5 ytl'den iki paket sigaraya günde 10 ytl verip ciğerlerinizi hamam süngerine çevirirken ya da ne bileyim burger king'de hamburger yerken ya da iki saat arabanıza yalandan göz kulak oldu diye değnekçinin kucağına otururken filan bir albüm için aylarca çalışan insanlar aklınıza gelir de vicdan azabı filan çekersiniz mazallah.