belki ilginizi çeker
  1. · 23 sentlik askere dair
  2. · türkiye nin kore ye asker göndermesi
  3. · kore savaşında türkler
  4. · kore gazileri
  5. · kumyangjangni muharebeleri
  6. · kunuri muharebeleri
  7. · asker kaçakları
  8. · ikinci dünya savaşı
  9. · the universal soldier
  10. · ji woon kim
gündem
  1. · zongul ducks
  2. · kurban kesmeye karşı olan dallama
  3. · 21 kasım 2009 beşiktaş fenerbahçe maçı
  4. · öğretmenler günü
  5. · google wave
  6. · aşk ı memnu
  7. · prison brake
  8. · dumur detayları
  9. · sözlüğü dincilerin basması

kore savaşı  

1. ikinci dünya savaşından sonra kore'nin bağımsız bir devlet olarak kurulmasını kabul eden müttefik devletler, japonları kore'den çıkarmak için 8 eylül 1945'de kore'ye asker çıkardılar. fakat işe müdahale eden sovyet rusya 38. paralel dairesini tabii sınır olarak kabul edince kuzey ve güney kore devletleri teşekkül etti.

25 haziran 1950'de kuzey koreliler, güney kore'yi hücum ederek işgale başladılar. birleşmiş milletler, güvenlik konseyi, kızıl kore'nin bu saldırısını güvenliğin bozulması olarak vasıflandırdı. ve üye devletleri saldırıyı püskürtmek üzere yardıma çağırdı. elli üç millet prensip itibariyle kore'ye yardımı kabul etti. fakat yalnız on altı üye devletin kuvvetleri kore cumhuriyeti ordularıyla birlikte, birleşmiş milletlerin komutası altında saldıranlar ile çarpışmak üzere asker gönderdiler.

aradan birkaç ay geçmeden çin askeri birliklerinin birleşmiş milletler kuvvetlerine karşı savaşa girdiği görüldü.

1950'de başlayan kore savaşı 1953'e kadar devam etti. 1953 yılında yapılan mütareke ile kore'de silahlı çarpışma sona erdi.

birleşmiş milletler üyelerinden olan türkiye cumhuriyeti hükümeti barışın devamına yardım için 4500 kişilik, 141. alaydan teşekkül eden tugayı tuğgeneral tahsin yazıcı komutasında kore'ye gönderdi. kore savaş alanında diğer on beş ulusun erleriyle omuz omuza savaşan türk askeri, kahraman bir ulusun, kahraman evlatları olduklarını cihana bir daha gösterdiler. kaybedileceği düşünülen kore savaşının gidişatı değiştiren kahraman türk askerleri sayesinde kore ile güzel bir dostluk başlamış, birbirinden kilometrelerce uzaktaki bu iki milletin dostluğu hala devam etmektedir.
    (ceycey, 19.06.2004 22:40)
  2. asker ve sivil 3 milyona yakın kişinin hayatına mal olan savaş. türkiye'ye bir nato üyeliği ve amerikan yardımı sağladı. bu savaş, türkiye'de savaş etiğinin sorgulanmasına yol açmış olan bir savaştır. üzerinden çıkar sağlanabilecek her savaş bizim savaşımızmıdır sorusunun tartışılmasını sağlamıştır.

(bkz. kore savaşında türkler)
    (atlantis, 19.06.2004 22:45)
  3. türk kahramanlığının, türkün gücünün dünyaya gösterildiği savaşta, savaşın kahramanı ilan edilen türkler, yardımseverliğini bir kez daha göstermiştir.
    bu olayı unutmayan koreliler, günümüzde dahi türk-kore dostluk derneklerini devam ettirmekte, bizim milli bayramlarımızda kutlama mesajı göndermekte, kore savaşının yıl dönümünde türk şehitliğine mutlaka uğramaktadırlar. belgesellerde türk askerlerinin kurtardığı koreliler ağlayarak o günleri anlatmakta ve türk askerine olan minnetini defalarca, içten bir şekilde dile getirmektedir.
    merak edenlere:
    kore harbinde türkler, başbakanlık yayınları, (kimin yazdığını hatırlamıyorum ama koreli birisi tarafından kaleme alınmıştır, bence korelilerin türklere olan minnettarlığının da bir göstergesidir)
    (ceycey, 19.06.2004 22:58)
  4. ülkemizde adet olduğu üzere, parlatılmış aslanlar edebiyatı dışında kore savaşıyla ilgili ciddi bir araştırma yapılmamıştır. hâlâ şehitlerimizin ve kaybolan onlarca askerimizin envanteri doğru dürüst çıkartılamamıştır. koreden dönen gazilerle yeteri kadar ilgilenilmemiştir. halbuki başka bir devletin böyle kahramanlıklar içeren bir savaşı olsa bu kahramanlıkları nesilden nesile aktarılacak bir destan haline getirirken kahramanlarını unutmaz, ve bu olay üzerine ciddi araştımalar yaparlar.
    (bkz. kunuri muharebeleri): 28-30 kasım 1950.
    kısaca türk tugayı komutanı tahsin yazıcı önderliğinde gerçekleşmiştir. tahsin yazıcı'nın akıllıca uyguladığı savaş stratejileri, ve amerikan uçaklarının yetişmesi sonucu, çinliler tarafından birliklerimizin toptan imhası edilmesi engellenmiştir.
    (bkz. kumyangjangni muharebeleri):24-26 ocak 1951.
    kunuri muharebelerinin intikamı olan bu savaş türk birliğinin kesin zaferiyle sonuçlanmıştır. düşman kaybı 1734 ölü, türk askerinin kaybı cennet mekan 12 şehit.
    (atlantis, 19.06.2004 23:00 ~ 06.07.2006 15:13)
  5. cumhuriyet sonrası dışa kapalı politikalarla yönetilen türkiye'nin ilk kez dışarıya açıldığı olay
    (mavio, 19.06.2004 23:26)
  6. (telvin, 23.01.2005 16:14)
  7. (bkz: 23 sentlik askere dair)" onmousedown="return bkc('312427','%6023+sentlik+askere+dair%60')">23 sentlik askere dair)
    (barkingcat, 23.01.2005 17:12)
  8. birleşmiş milletler komutanı general macarthur tarafından kumanda edilen savaş
    (atlantis, 06.03.2005 23:09)
  9. amerika'ya yapılan en büyük yalakalığımızdır, zira 50lerde 2. dünya savaşı'nda tek bir şehri bile bombalanmamış balkanlardaki tek ülke olan ve bunun avantajını kullanamayan türkiye'nin nato'ya girmek için yaptığı bir yavşaklıktır, sonradan 1960'ta darbeyi yapacak olan ordunun dış politika üzerindeki baskısının yokettiği bir tümenin hikayesidir.
    (spitfire, 10.04.2005 09:59)
  10. hikmet feridun eş'in hatıralarından: (özet)
    "anex hastanesinde bir yatağın önünde duruyorduk. çocuk denecek yaşta bir türk askeri yatıyordu. tamamen bandajlarla kaplıydı. adı ahmet çiçek. çankırı'lı. vücudunun büyük bölümü patlayan bir bomba nedeniyle yaralanmıştı. 'neyin var' dedim, 'birşeyim yok' dedi. doktor bir elindeki bandajları açtı. bir elin bu hale gelebileceğini hayal bile edemezdim. doktor hastanın parmaklarından birini göstererek bana ingilizce 'bu parmağını bugün kökünden kesmemiz gerektiğini söyleyin' dedi. tereddütümü görünce 'sorun nedir? bu çok önemli' dedi. ahmet çiçek puslu gözlerle bir bana bir beyazlar içindeki adamlara baktı. karşı çıktım. 'doktor çocuğa böyle kötü bir haber verdirmeyin bana' dedim. 'gene de ne olacağını bilesi lazım, ve ameliyata hemen başlamamız lazım' dedi. tartışmayı farkedince çankırı'lı ahmet çakır 'noluyor abi' diye sordu. sonunda açıkladım. 'ahmet. parmaklarından biri artık işe yaramaz evladım. eğer kesilmezse elinin tamamını tehlikeye sokabilir. şimdi seni ameliyat odasına götürmek istiyorlar' o an hiç beklemediğim bir şey oldu. ahmet çiçek gülmeye başladı. evet gülüyordu. 'bunda bu kadar üzülecek ne var? ben zaten 4 gündür o parmağın bütün kolumu çürütebileceğinin farkındayım. kendim kesecektim ama diğer elimde o kadar kuvvet yoktu. denedim ama yapamadım. bırakın kessinler. 9 parmak yeter.'"
    (easy company, 12.11.2005 11:36 ~ 13.11.2005 09:51)
  11. esir alınan çinlilerin tek bir ingilizce cümle öğrendikleri söylenir. 'turkish soldiers number one'. bir hiç uğruna yığınla asker kaybederek number one olmak bir yana, abd ermeni lobisi tarafından bunun sözünün bile edilmesi engelleniyor. 2000 yılında kore savaşı'nın 50. yılı anma törenlerinde inigiliz, kanadalı, yunan ve hatta kolombiyalı ve etiyopyalı askerlerin kahramanlıklarından ve başarılarından söz edilirken türklerin doğru dürüst bahsi bile geçmedi. elbette bu ülkelerde kayıplar verdi (bazıları 10u geçmese bile) ancak hiç birisi koca bir amerikan tümenini mutlak kıyımdan kurtarmadı. gelin görün ki malum güçler abd medyasında türkler hakkında tek bir güzel söz bile söylenmesine engel oluyor.
    (easy company, 12.11.2005 11:54 ~ 13.11.2005 10:05)
  12. kore harbinde türkiye taraf olduğunu göstermiştir bir nevi. harbe girişimiz dünyada belirginleşen iki pakttan birine yaklaşma amaçlıydı şüphesiz. türkiye kore harbiyle bolşevizme karşı savaşan dünya devletleriyle birlikteliğini göstermiştir. zaten türkiye'nin o günki vaziyette başka seçim şansı yoktur.
    (organometallic complex, 12.11.2005 11:59)
  13. bu savaşa katılmkla üst seviyede bir dış politika başarısızlığı göstermemizle beraber askerlerimizin çoğunun amerikan kamuflajları giymesine rağmen bir taarruz esnasında dönüp baktıklarında geri çekilme emrinin kendilerine bildirilmediğini ve çatışmanın tam ortasında kaldıklarını farketmeleri de gerçek dostumuz amerika'nın hainlikte sınır tanımadığını gösteren yüzlerce örnekten biridir.
    (şuursuz, 12.11.2005 12:01)
  14. tuğgeneral tahsin yazıcı'nın kumanda ettiği türk tugayının sevkiyat komutanı o günlerde binbaşı olup gönüllü olarak harbe iştirak eden faik türün paşadır. tahsin dora harb esnasında amerikan merkez komutanlığından gelen emrin türk tugayı için olumsuz netice verebileceğini farketmiş ve kendi taktiği ile hem tugayı kurtarmış, hem de nato kuvvetlerine üç gün kazandırmıştır.
    (organometallic complex, 12.11.2005 12:02 ~ 13.11.2005 18:14)
  15. yönetmen halit refiğ de kore'ye gönderilen birliğe gönüllüğ olarak katılmıştır. oyuncu süleyman turan da kore gazilerindendir.
    (organometallic complex, 12.11.2005 12:06)
  16. eniştemin, kafayı yemesine, alkolik olmasına ve nihayetinde ölmesine sebep olan savaş..savaş insanları sadece mermiyle öldürmüyomuş..
    (psikolojik gerilim, 21.05.2007 23:10)
  17. büyük babamın da yer aldığı türkiyenin yarım yüzyıldan fazla bir süreden beri dış politikasını şekillendiren olaylar dizisinin ilk ayağıdır.ikinci dünya savaşı boyunca uygulanan hatalı dış politikalar; akabindeki dönemde de itinayla sürdürülmüştür bu olay da bu süreçin küçük bir parçasıdır.türkiye, cumhuriyet tarihi sonrasında hiç de dışa kapalı bir polika izlememiş netice itbariyle bu hadise de türkiyenin dışa açılmasını sağlamamıştır.türkiye zaten cumhuriyetin öncesinde de olduğu gibi küresel polikayla hep iç içeydi bugün de iç içedir.aynı zihniyet lübnana asker göndererek varlığını gene üstümüzde hissettirmiştir.
    (absolution, 22.05.2007 00:03 ~ 03.09.2008 15:03)
  18. amerikalı bir yetkilinin çıkıp "türk askerinin bize maliyeti çok ucuz. 23 cent'e maloluyor" dediği savaş.

nazım hikmet bunun üzerine bir şiir kaleme almıştır.

(bkz: 23 sentlik askere dair)
    (onurene, 03.09.2008 13:32)
  19. nato'ya girmek için sakat kalan,

kaybedilen evlatlar:

ölü canlar üzerinden çıkar sağlamak.
    (shiva, 03.09.2008 13:41)
  20. nato üyeliğini garantiye almak isteyen türkiye açısından sonuçları :
    741 şehit
    2068 yaralı
    163 kayıp
    244 esir .
    (cyclops1988, 09.09.2008 00:11 ~ 00:11)
  21. (onurene, 18.09.2008 23:35)
  22. türkiye bu savaşta 724 şehit vermiştir.
    bir albay,3 binbaşı,6 yüzbaşı,19 üsteğmen,7 asteğmen,15 başçavuş,10 sfc,82 çavuş,47 onbaşı,533 er ve bir aşçısan oluşmaktadır.
    (şimdi ben ne desem, 04.02.2009 16:11)
  23. 1950'li yıllarda artan abd-sovyet birliği rekabeti ve bunun sonucunda hızlanan soğuk savaşideolojisiyle kore sorununa yaklaşım etkilenmiştir .

bazı olaylar ; örneğin esir kamplarında çıkan isyanlar , esir alınan kişiler basından gizlenmiştir.her iki olayın, daha sonraları gazetelerce öğrenilip, haberlerinin yapılması amerikan askeri yetkililerini zor durumda bırakmıştır.genel olarak bakıldığında,amerikan basının kore savaşını destekler mahiyette bir tavır sergilediği söylenebilir.

birinci, ikinci dünya savaşları'nda ve kore savaşı'nda, amerikan yönetimlerinin kararını destekleyen ve ulusal konsensüsün sağlanmasına yardımcı olan amerikan basını, vietnam savaşı'nda aynı tavrı sergilemeyecektir.vietnam'daki amerikan yenilgisinden basının sorumlu olduğu tezi büyük destek görecektir.

ayrıca güney kore için bir şey söylemek isterim ki ; insanları türklere gerçekten hayran, minnet borçlular.en azından öyle göstermişlerdi. her sene en az 30 gazi torununu güney koreye götürüyorlar. yeme, içme, yol masraflarını elbette ki kendileri üstleniyorlar. çok güzel bir tarihi gezi yaptırıp en lüx yerlerde ağırlıyorlar. kura (sözde kura ne derece şike var ; ya da yok bilemicem , ben yedekten çıktım ) sonucu belirlenen torunlara 1 haftalık tatil veriyorlar. dedem kore gazisi olduğu için bu şansı ben de buldum. buradan teşekkür ederim. her ne kadar bizim dedelerimizin hakkı bunlarla ödenmese de en azından girişimcisiniz buna şükür . saygılar.
    (thedill, 24.02.2009 23:20)
  24. (bir şeyler olacak yarın, 07.05.2009 23:32)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil