-çoğu ipekten yapılmış kalın ip.
-saat veya madalyon gibi şeyleri asmaya yarayan çoğunlukla ince zincir:
-ince tellerden örülen ve özellikle ev araçlarında kullanılan elektrik iletkeni.
-ince uzun sıralar durumunda yapılmış oymalı duvar veya mobilya süsü.
-teneke ve çinkodan yapılan eşyaların üstüne süs yapmak için kullanılan araç.
-bir yere girip çıkmayı denetim altına almak için görevlilerden oluşturulan dizi.
-coğrafya kabaran denizin kumsalda bıraktığı döküntü katmanı.
güzel izmirimiz sahil şeridi..kıbrıs şehitleri ve alasancağın sahilden tamamını kapsar..yaz akşamları gidilip, gezilip, arkadaşlarla sevgiliyle bira içilesi mekanları olan yer..ayrıca güneş batarken tabloluk oluyor manzara..
izmir'deki, üzerinden bir çevre yolu geçirilmesi planlanan, türkiye'nin gezilebilir en uzun şehir içi sahillerinden birisi. mevcut belediyenin girişimleriyle, çevre yolu yapılması meselesi davalık olmuş ve hali hazırda doldurulmuş olan körfez izmir'e yakışan bir park alanına çevrilmiştir. gel gelelim hükümet bir sahilin daha anasını belleme fırsatını kaçırmayacaktır diye korkmaktayım.
evet, bu ülkede birileri sabah yatağından kalkıp "haydi izmir kordon'a çevre yolu yapalım!" diyor.
alev alev yanmamakla beraber içinde semadaki yıldızlar misali bitmek tükenmek bilmeyen bir kor halde oluşu barındıran don. valide edip vardar'ın en önemli kitaplarından biridir ayrıca: ateşten don.
izmir kordon'da bir akşamüstü... güneşin batışı körfezle birleşmiş manzara muazzam... yavaş yavaş akşam oluyor akşam simitleri çıkmış. izmir'de gevrek denir simite. gevrekleri boyozları kumruları koymuş tablasına ağır ağır ilerliyor kordon'da. henüz 9 10 yaşlarında. gözünde yaşadıklarının izleri... "simitçi" diyorum bana doğru bakıyor. yanına gidip iki gevrek istiyorum. biri bana biri sevdiceğime. okula gidip gitmediğini soruyorum gidiyormuş. yüzü aydınlanıyor okuldan bahsederken. parasını ödeyip sevdiceğimin yanına gidiyorum.
martılar adeta dans ediyor iyiden iyiye kızıla boyanmış gökyüzünde. bir vapur sesiyle kendimize geliyor; biraz daha yürümek için kalkıyoruz. işte bu üç noktalarımın bittiği an oluyor. bu romantizmden bu harikulade akşamüstünden sevgilimin şıpır şıpır terlik sesleriyle uyanıyorum. terlikle geldiğini unutmuştum hem de parmak arası. elem dolu gözlerle bakıyorum ayaklarına o farketmiyor. yürümeye başlıyoruz bizi takip eden şıpırtılarla...
iş bu hikaye tamamen hayal ürünü olup tek gerçek kısmı izmir'e parmak arası terlikle gelen sevgilidir. ağlak edebiyatçı olup üç nokta kullanmak istedim bi an için.
adını her duyduğumda duygulandığım ve tüylerimi ürperten, bende derin bir acı bırakan yer. yeni foça'daki acemi birliğime katılmadan önce kordonda gezmiştim. o anki duygularımı anlatamam. kordondaki ahşap oturma yerlerine dikkatli bakın. emrahman imzasını göreceksiniz. o yazıyı kendimi en son emrahman hissettiğim anda yazmıştım. o andan sonra jandarma acemi er emrah ç. oldum. (of ulan off)
izmirin '' güzel izmir'' sıfatını hak ettiği tek yer. izmir'in yeşil fakiri olduğunu ve coğrafik olarak bi boka benzememesinden dolayı dumura uğrarken aklınıza kordon boyunun güzelliğini getirin.
tabi bide bir şehri güzel yapanın sadece yerşekillerinin değil, insanların zihniyeti ve mahalle baskısı denen kavramı unutmamak kaydıyla!