bir hoca mottosudur. tabi bu sözü duyduktan sonra tövbe edip iflah olan kaç kişi vardır, orası tartışılır.
çaresiz kalmış hoca sözü. kendine güvenen hoca "yakalanmadan çekebiliyorsanız çekin" der, yakalarsa neler olacağını belli etmez, etrafta gergin bir ortam yaratır.
(malina, 05.06.2007 22:34 ~ 07.06.2007 00:05)
en klasik hoca laflarından biridir.bir diğeri için (bkz:
çalışana kolay)
(çavuş, 05.06.2007 22:41)
-arkadaşlar kopya çeken kendisini kandırır.
+ama hocam sınavda burdan soru çıkmayacağını söylemiştiniz, sormuşsunuz. siz de bizi kandırmışsınız.
aslında doğru bir sözdür. çünkü eğer o dersi yeterince iyi bilmiyorsanız hele de hayat boyu kullanacağınız, alanınnızın temel dersiyse daha da bir doğrudur. ama mecbur kalmasak yapar mıyız hiç hocam? hele de siz 220 sayfalık ders notunun en uç noktasını sorduysanız.
hocanın kendini kandırdığı cümledir.
bunu söyleyen hoca zaten "biz de çektik zamanında ne yapsanız farkederim kül yutturamazsınız" der, yine kendini kandırır.
(venom, 05.06.2007 23:17)
eğitim sisteminin öğrencilerle taşak geçtiğini görmezden gelen ibibiklerin ağızlarından düşmeyen söz..
hocaların ananın babanın kendisinin daha önce yapmadığını iddaa ettikten sonra dışa vurdukları kolpadır inanmamak gerekir bu laflara gereksizdir öğrenciyi öğrencilikten soğutmaya yarayan bir söz öbeğidir zaten öğrencinin bananesidir.
hocaların çocuklara kendilerini suçlu hissetmeleri için söyledikler , aslında bu lafı söylerken kopyanın ve dayağın cennetten çıkma olduğunu unuttukları fakat söylerken bir o kadar kendi kendilerine " lan sen kimi kandırıyon len şerefsiz bende zamananında az kopya çekmedim " demelerine sebep olan kelimeler bütünü.
(adige, 05.06.2007 23:56)
(bkz:
at yalanı sikeyim inananı)
hocanın kendisinin bile inanmadığı, zamanında çoğu öğrenciden fazla kopya çektiğini, tüm yöntemleri bildiğini düşünürsek pek gerçekliği ve inandırıcılığı olmayan söz öbeği
hocaların bu lafı söylerken inandırıcı olmaması sadece kendisinin bu lafa olan inançsızlığını gösterir; yoksa lafın doğruluğundan ve kesinliğinden hiç kimsenin şüphesi yoktur sanırım.
büyük yalanların başı çekenlerinden biridir. bir de
bor var tabi.
yıllara dayanan öğrencilik kariyerimde defalarca kopya çekmişliğim vardır. ve notlar açıklandığında hiç bir zaman o notu kopya çekerek aldığımı unutmadım. kendime "vay be, süperim" demedim. ama hocalar o notu tamamen benim hakettiğimi sandılar. hala da öyle sanıyordurlar. buradan hocalarımın ellerinden öper ve "kopya çeken aslında hocayı kandırır" derim.
bu önermeye inanan kişi büyük ihtimalle arkadaşı camdan atlayacaksa o da atlayacaktır. en azından hayatında bir kere çantasının dışında kendini de unutmuştur. hem unutkan hem de intihara meyilli. neymiş, sağlık için dönemde bir sınavda bile olsa kopya çekmek şart.
- kopya çeken aslında kendisini kandırır, dikkat edin arkadaşlar.
+ hocam tüm dersin konusunu bize öğrettiğinizi, 1 saatte yanıtlamamız gereken bu 1 soru ile mi anlıyorsunuz?
- evet.
+ yani benim bu soruyu yapmam, dersi geçmemi sağlar...
- hıhı.
+ ama dersi ve konuyu bilmediğimi göstermez. sınava çalıştığımı gösterir
- yani sınava çalışmadın?
+ hocam genel olarak konuyu biliyorum
- kalk bakayım sen şöyle yakına gel
+ bi sn sırayı sileyim. pislenmiş baya
- bırak bi fukaranın işine yarar belki.
+ üüüğ kopya çekme hakkımı istiyorum
sistemin attığı kazıklardan sonra kendisi kevgir görevi gören kişinin kazık atma isteğiyle gösterdiği doğal bir dürtüdür. kandırmak felan ayıp şeyler hemen öyle dememek lazım.
yıllar yılı süregelen öğretmen (genelde lise, ortaokul; ilkokulda pek gerek yoktu kopyaya malumunuz)
propagandası. defalarca kopya çektim mi? evet, kendimi mi kandırdım? hayır. zaten milleti kopyaya yönelten sistemin acizliğidir. kopyanın cezası hafiftir, sınav da fil hafızası gerektirir. kimi zaman sömürdük başkasını, kimi zaman da biz kopya vermek zorunda kaldık. "kopya çeken aslında kendisini kandırır" diyenler bizim zorlamayla harbiden bi sik öğrendiğimizi sanan hıyarlardır.
kopya çekme eylemini bir türlü ortadan kaldıramayan, çaresiz hoca repliğidir. ümidini yitirmiştir ve aslında bu konuda asla yeterince ümitli olmamıştır; zira kendisi de zamanında aynı eylemin faili olarak nefes almıştır.
kopya çeken kişi, zaten o konuyu bilmediğinin veya yapamadığının gayet farkında olduğu için, aslında kendisini hiç kandırmaz; kopyaya başvurduğu konu gereksiz ve normalde kitabı açıp bakabileceği şey ise tam tersine gayet gerçekçi davranmış olur.
kopya çeken aslında kendini kandırır diyerek öğrencileri kopyadan vazgeçirebileceğini sanan salak hocaların aslında kendilerini kandırdıklarını görmenin verdiği hazza sebep cümle.
bu lafı hoca söyledikten sonra kendimi kandırıyorum daha kopya çekmeyeceğim diyip de sınavı geçemeyen kim vardır merak ediyorum,kopya çekmeye niyetli adamı caydırıcı bir cümle değildir açıkçası.
yanlıştır çünkü kopya çeken aslında ne yaptığını en iyi bilendir.. bu eğitim sistemi içinde gerekli gereksiz her şeyi öğrenmek; pardon ezberlemek zorunda olan öğrencinin, boşuna beynini gereksiz şeyleri ezberlemek için yormaması normaldir, zaten ezberlenenler unutulacaktır en kısa zamanda..
bi siktirgit dedirten olgudur.hayat boyu bir yerde karsımıza cıkmayacak abuk sabuk şeyleri saatlerce ezberlemenin ne mantığı vardır-ki aylardır ertelediğim filmi gidip alır izlerim o zamanda-peki,kabul edilebilir her bilginin mutlaka işe yarayacağı fakat öğretiş biçimi yanlışsa kopyanın nesi yanlıstir?
şimdi kopya çeken öğrenci kendisinin kopya çektiğinin farkında değil mi? öğrenci şuursuz bir şekilde kopya çekmekteyken öğretmen onu görmezden gelip içten içe derde kedere mi bürünüyor? hocam açıklayın nedir asıl demek istediğiniz?
dur lan yoksa? yoksa?
hayıııırrrrrrr!!!!!!!!! yıllardır kopya çekmişim kendimi kandırmışım, lanet olsun lanettttt! nedennn? neden kimse beni daha ciddi bir şekilde uyarmadı?
çok pişmanım çok...