gündem
  1. · 24 kasım 2009 barcelona inter maçı
  2. · zongul ducks
  3. · domuz gribi
  4. · 25 kasım 2009 emekçi grevi
  5. · sevgilinin 5 gün aramayıp naber diye mesaj çekmesi
  6. · the twilight saga new moon
  7. · öğretmenler günü
  8. · sütlaç
  9. · kablo

konuşulanı anlıyorum fakat konuşamıyorum  

1. muhtemelen ingilizce bildiğini zanneden, aslında en fazla orta seviye ingilzice bilgisine haiz insanların söyleyebileceği söz öbeği.
    (atsuo kawamura, 10.10.2004 22:52)
  2. yıllarca ingilizce eğitimi almış insanın, başı sıkışıp da ingilizce konuşması gerektiği ana kadar sarfettiği cümle..
    (bınar, 10.10.2004 22:55)
  3. benim gibi alamanya doğumlu olup da küçük yaşta vatan ve sıla hasretine dayanamayıp türkiyeye gelmiş olan çocukların büyüyünce alamanca hakkında sarfettikleri cümle
    (boundless, 10.10.2004 23:06)
  4. (hepten aykırı, 10.10.2004 23:12)
  5. bir çeşit agnostikliktir.çok şey vardır söylenecek nerden başlanılacağı bir türlü bilinemez.
    (disorder, 21.09.2007 15:43)
  6. (bkz: köpek)
    (bkz: kedi)

ve bilimum ev hayvanı.
    (kl7mu, 21.09.2007 15:52)
  7. dili kullanma yetisinin, sahip olunan bilgiden ayrı olduğunu düşününce doğal olduğunu söyleyebiliriz. şöyle garip bir örnek vereyim de tam olsun. aşağıdaki tamlamayı okuyunuz.

"türkye cumhrty delvti anasysası "

ne demeye çalıştım?

"türkiye cumhuriyeti devleti anayasası"

ama ben bunu tamamen eksik harflerle yazdığım gibi, üstüne bir de bazı harflerin yerini değiştirdim. ali cengiz oyunu yaptım. neyse bunun konuyla alakası yok.ama bu ifadeyi doğru algıladınız. peki şimdi bunu bir de yazıldığı gibi - yani yanlış haliyle bir çırpıda okuyun . yani eksik harfleri hiç dikkate almadan.
    veya hangi harfleri atladığımı hemen bakmadan bir yere not edin. noldu? zorlaştı değil mi?

işte dili bilip de konuşamamak da böyledir. anlatılmak isteneni anlarsınız fakat bunu telaffuz etmek, yazmak, düzgün ve kurallı hale getirmek daha zordur. bu sebeple "anlarsınız ama konuşamazsınız" zira konuşmak anlamaktan sonraki eylemdir meğer ki ezber yapıyor olun. (eğer ezber yapmıyorsanız)

haftaya bir başka kolpa dersimizde görüşmek dileğiyle. oruvar.
    (altlejant, 21.09.2007 16:14 ~ 22:22)
  8. -levent, stand up and answer the question.
    -mını götünü sikiyim.
    -ohh i cant hear.
    -yok bşy , mr and mrs brown go to the seaside diyorum.
    (dark elven, 21.09.2007 16:44)
  9. tipik ingilizce bilgisizliğidir aslında ama insanların bu konuda kendileri inkar etmesinin sonucudur. aslında üstüne eğilinse başarılı olunacağı aşikardır.
    (mark denver, 21.09.2007 16:50)
  10. yabancı bir dili biliyorsanız konuşma pratiği eksikliğinden ileri gelebilecek ama düşünüdükçe de "eğer anlayabiliyorsam neden bir iki kelam dahi edemiyorum" dedirten bahanemsi...
    (divine spleen, 21.09.2007 21:18)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil