içinde karamel aroması kullanılan ve içerdiği kafein nedeniyle bağımlılık yaratabilen bir çeşit meşrubat.
çok içilmesi durumunda karbondioksit zehirlenmesine neden olan, dişlerin çürüten gazoz. bir rivayete göre çamaşır suyu yerine temizliklte kullanılabilinir.
susadığımda kana kana içemediğim, boğazımı yakan, ikide birde geğirten gereksiz içecek.
gömleklerin yakalarının genellikle düzgün ve temiz görünmesi için kullanılan hede.
ve
mythbusters'in da kanıtladığı gibi, kendisi kanı temizler..
(zeus, 09.05.2005 01:01 ~ 01:01)
diet versiyonunda şeker bulumayan sofra içeceği. amerika'daki diet versiyonunda kafein de bulunmamaktadır.
asitli siyah içecek
edit: şeklinde tabir edilerek küçük çocukların anlamaması hedeflenir
çünkü aşırı bi zaafları vardır bu zararlı şeye, ne var ik bi müddet sonra gelip
"anne ben asitli siyah içecek istiyorum" da diyebilirler
(greeen, 21.06.2005 14:00 ~ 30.09.2005 13:04)
britanya'da üzerine "soft drink with vegetable extracts" yazılarak tüketicinin gözüne olabildiğince masum gösterilmeye çalışan içecek.
(bkz:
biz de yedik)
ne yazık ki kanser yaptığı da söylenmeye başlanan,en sevdiğim ve bırakamadığım içecek türü...
coca cola firması hakkında söylenenleri(tuvalet temizleyicisi olarak kullanılabilmesi gibi) gerekçelerle reddetmektedir...fakat malesef kanser yaptığı büyük ihtimal gerçektir...
triyakilerinin bırakması gerçekten çok zordur,tüm zararlı etkileri bilindiği halde tadı çok güzeldir,hoştur,hatta bazıları su yerine kola içer...
(johnn, 27.11.2005 03:57)
ilk çıktığı zaman yeşil renk olan içecek. uyuşturucu amaçla üretildiğini duymuştum. mide için ilaç olarak üretildiğini iddia edeni de vardır.
(coban, 03.03.2006 22:43)
amelelik tarzı işlerde çalışırken içilmesi iyi olan şey. misal balya taşıyacaksınız, hem uykunuzu giderir hem de enerji verir. zararlı bi meret.
ph'ı yaklaşık 3 civarında olan, boş mideye zarar veren içecek. et türü yiyeceklerle içildiğinde hazmı kolaylaştırabilir
*. yine de zararlıdır, içmeyiniz içirmeyiniz.
ülkeler ve bayrakları serisi ile gönlümde taht kurmuş şekerli sakız. 10 kuruşluk para üstü yerine almayı adet edindiğim sakız ağızda şeker tadı bırakıyor ki bu da şekerli sakız olduğunu kanıtlar nitelikte. ama ben sakıza sarılmış
ülkeler ve bayrakları serisi için alıyorum bu sakızı seviyorum ulan her sakız alışımda sakıza sarılmış halde bir nijerya bir izlanda bayrağı ile karşılaşmak. koleksiyonunu yapıyorum şerefsizim. duvarımda bir sürü ülke bayrağı var.
içindeki asit özelliğini
karbondioksitle sağlayan, 2,5 sene önce içmeyi bıraktığım koyu renkli amerikan şerbeti.
ham maddesi karbondioksit ve karbondioksit yararlı bir şey olsa insan her nefes verişinde vücudundan uzaklaştırması gerekmezdi.
o koyu renge sahip olsun diye içine meyan kökü konulan içecek.ve maalesef ki meyan kökü tarlalarında fareler yaşamaktadır.meyan köküyle fareler de karışıyor içine.ama coca cola firması acılan davada kendini'zaten içinde bir sürü kimyasal var onlar dezenfekte oluyor'diye savundu.gerisi siz düşünün
taa orta birdeyken okulun kütüphanesinde "amerika amerika" diye bir kitap bulmuştum ve oturup iki saatlik türkçe dersimizde okumuştum..ve o iki saat boyunca "coca cola" başlığını kaç kez okudum hatırlamıyorum.o kadar şaşırmıştım ki sürekli başa dönüp aynı yerleri okuyordum.okuduğum kadarıyla kolanın hikayesi şöyleydi:
bu kola amerikalı bir eczacı tarafından bulunmuş,(kitapta bu eczacının ismi veriliyordu tabi kaç sene geçti üstünden unuttum)şöyle ki bu eczacının asıl amacı bir ilaç meydana çıkarmakmış.girmiş laboratuvara ve başlamış belirlediği formüllen ilacı oluşturmaya.ilaç tasarlandığı üzre bir şurup olacakmış.ilacın içine kattığı maddeler arasında belirli ölçüde "kokain" de bulunuyormuş.bir kaç gün üzerinde çalıştıktan sonra ortaya çıkan karşımın tadına bakmak istemiş.ancak ne yazık ki formül başarılı olmamış.eczacı,glikoz oranını abarttığı için ilacın içindeki diğer,hastalığa etki eden kimyasalların etkisini öldürmüş.fakat eczacıya bu tat çok lezzetli gelmiş.içindeki asit oranını biraz daha yükselterek fazla glikozdan kaynaklanan baygın lezzeti daha farklı kılmak istemiş.ve istediğini de başarmış yepyeni ve güzel bir tat çıkmış ortaya.ve kimyager bir arkadaşına daha danışarak böyle bir içeceği piyasaya sürme kararı almış.daha sonra büyük şirketler ile sponsorlar ile anlaşarak kolayı piyasaya sürmüşler.kola üretilip piyasaya sürüldüğü ilk iki hafta yapılan iyi reklamların da neticesinde ülke genelinde yeni bir içecek olarak bir milyon gibi gayet iyi bir satış elde etmiş.üreticiler bakmışlar ki kola bayağı bir tutuldu,üretimi tam gaz arttırmışlar.paraya doymayan üreticiler ne yapar eder tüm dünyada sürekli kullanılır bir hale gelmesini ve bu içeceğin insanlar üzerinde sürekli bir istem duygusu oluşturmasını sağlarız diye düşünüp kafeini de ilave etmeye karar vermişler kolaya.sonuç işte görüldüğü üzre;sabah kahvaltılarında bile kola içen ve ciddi anlamda "bağımlı" olan gençler...amerika'nın yine sömürü politikası ve kapitalist zihniyetin had safhasına sahip,hiç kırpmadan para için insanları zehirleyen üreticiler ve bilinçsiz bir gençliğin bugünlere getirdiği,sahiplerini de zengin ettiği;banyolarda,mutfaklarda kullandığımız temizleyici maddelerden veyahut binbir türlü kimaysalı barındıran ilaçlardan;fazla glikozu ve etkileyici bir tadı dışında hiç bir farkı olmayan kafeinli,kokainli,asitli "kola".
şişe kolaların dezavantajlarından biri açtıktan sonra geriye kalan kola içilmediği zaman kapağı kapalı da olsa asitlerinin kaçması durumudur. bunu önlemek için ya da kolanın asidini daha uzun süre muhafaza etmesi için şişenin içinde kalan havanın içerde olmaması gerekir. yani bir çeşit vakumlama diyebiliriz bu yönteme. şişenin kapağını kapatırken içindeki havayı şişeyi sıkarak,büzüştürerek dışarı attıktan sonra kapağı hemen kapatırsak içerdeki havayı azaltmış ve kolanın da asidini daha uzun süre korumasını sağlamış oluruz. çünkü kolanın asidi havayla temas ettiği zaman havaya karışır.
günümüzde her yaştan insanın rahat ve sık tüketebildiği inanılmaz zararlı, gazlı içecektir. kanımca bu içecek yerine bira içilmesi bile vücuda kat kat daha az zarar verir. yaklaşık 3 yıldır dilime bile sürmüyorum, bağımlılık yapan bir şey olduğunu düşünmüyorum, insanlar gerek reklamların yaptığı etki gerek kolanın sahip olduğu hemen hemen her yemek ile tüketilebilme özelliği yüzünden tercih ediyorlar bunu, yani eğer insanlar bu içeceğin zararlarının farkında olurlarsa ve gerçekten içmek istemezler ise bırakabilirler içmeyi, sigara gibi değildir yani.
bulundukları her ortamda kendi reklamlarını yapan elemanlardan kurulu istanbullu punk grubu.
(bkz:
coca cola)
(hayır bu kadar zaman kimsenin aklına gelmemiş sanırım şu bakınızı vermek)
içerken insanı çok rahatlatan bir o kadar da zararlı içecek. kışın içildiğinde burunda bir yanma hissi oluşturan ,yazın içildiğinde ise sürekli tuvalete çıkartan siyah renkli , içerisinde ;su, karbondioksit,renklendirici,fosforik asit, aspartam(ki en büyük zararı teşkil eden) ve kafein gibi kimyasal gıda maddelerinin de yer aldığı lezzetli sıvı
içince hıçkırdığım içecek. yalnız tuhaf olan şudur ki; bira gibi alkollü ve gazlı şeyler içerken sorun yok, bu mereti içince hıçk hıçk.
(bkz:
çok dertliyim be sözlük)
kola içince vücutta neler oluyor?
ilk 10 dakika: 15 çay kaşığı şeker almış gibi vücudunuza girer (günlük almanız gereken şeker miktarının tamamı kadar). fosforik asit tat alma duyunuzu keser ve aşırı şeker yüklemesinden dolayı kusmanızı engeller.
20 dakika: kan şekerinizde ani bir yükselme olur, yüksek miktarda insülin patlamasına neden olur. karaciğeriniz vucudunuzdaki şekeri yağa çevirerek buna bir yanıt verir. bu sadece bir kaç dakika içinde olur.
40 dakika: kafein absorbsiyonu tamamlanır. göz bebekleriniz büyür, kan basıncınız yükselir, karaciğeriniz kana daha fazla şeker pompalamaya başlar. beyninizdeki adenozin reseptörleri rehaveti önlemek için bloke olur.
45 dakika: beyninizde dopamin salgısı artar. bu tıpkı eroinin vücuttta yaptığı tepkimelere benzer.
60 dakika: kafeinin diüretik özellikleri baş gösterir (tuvalet ihtiyacı).buda vücutta depolanmış kalsiyum, magnezyum ve çinkonun da beraberce dışarı atılması demek.
bir süre sonra şeker ihtiyacını tekrar duymaya başlayacaksınız, kendinizi halsiz ve bitkin hissedeceksiniz. vucüdunuzda kola ile alığınız bütün su tekrar dışarı atıldığı için sussuzluğunuzu tekrar hissedeceksiniz. şeker ihtiyacını takiben, kafein isteği de başlayacak (sigaradaki gibi).