belki ilginizi çeker
  1. · aldatan kocayı affetmek
  2. · gülümsün özkök saatçi
  3. · 8 mart 2006 fenerbahçe galatasaray maçı
  4. · senin kazandığın para benim makyaj parama yetmez
  5. · seçimlerimizde özgürüz ama sonuçlarında değil
  6. · paraları sütyende saklamak
  7. · orospunun teki
  8. · kadın
  9. · türkan saylan
  10. · ekspresyonist tiyatro
  11. · madde 97: bir ünlü şahsiyeti seninle mcdonald's a gitmeye ikna et (reklam)
gündem
  1. · izmirli altıncı nesiller buluşuyor sevişiyor
  2. · 27 yaşında olduğu halde bir hayat kuramayan insan
  3. · erkekte ses tonu
  4. · köpekbalığı görünce yapılması gerekenler
  5. · başkaları sevinsin diye yapılan atraksiyonlar
  6. · itü sözlük hiçbirimiz komiklik yapmıyoruz günü
  7. · insanın hayatına sıçan şeyler
  8. · prinz eugen
  9. · türkiye ye en az 10 yıl kaybettiren insanlar

koca  

1. bir erkeğin* nikahlandığı kadın* ile olan hukukunu belirten sıfattır...
    (van den budenmayer, 09.09.2006 01:36 ~ 01:37)
  2. koca; ebat bakımından büyük, iri anlamına gelen bir kelimedir.
    ancak ikinci bir anlamı daha vardır. türki kavimlerde bilge, ulu, yaşlı kişilere koca denilirdi. ihtiyarlara büyük hürmet gösteren bu kavimlerde erkekler için "koca" lafı bilgeliği ifade eden bir sıfatken yaşlı kadınlar için kullanılan karı lafının bilgeliğe atıf yapan herhangi bir anlamı yoktu.
    bu lafın kullanımını özellikle dede korkut hikayelerinde görebiliriz. dede korkut ihtiyar, bilge kişileri hikayelerinde "ulu koca" sıfatıyla ifade eder.
    (tanrim ben nerdeyim, 17.07.2007 19:41 ~ 19:42)
  3. gün gelip eski hale gelen.zaten iyi bir şey olsa gonca derlermiş. ing:husband.eskisi :exhusband.
    (fitnefücur, 16.08.2008 08:36)
  4. evin içinde sürekli bişeylerini* * * * arayıp bulamayan erkek kimse yada ben henüz bulanını görmedim.
    (blondie, 03.12.2008 03:12)
  5. evlenen erkeğin düştüğü durum.
    (bakarsinbirigelirelimdekielmayiyer, 01.01.2009 15:22)
  6. kadınını gocatan kişiye verilen addır.
    (abartı martı, 04.01.2009 21:25 ~ 21:25)
  7. bana hep çok kaba gelmiş bir kelimedir.özellikle kadınların eşlerini eşim yerine kocam diye tanıştırmaları da itici gelir heralde o nedenle..sanki hep bunu demeyi beklemişler gibi.
    (paramour, 04.01.2009 21:29)
  8. yaşlı kimse, pir, akil kişi anlamlarındaında kullanılan sıfat. osmanlının başlangıç dönemlerinde bey'e danışmanlık vazifesi gören kişilerin bir kısmı bu sıfatı taşır.
    (kaynak kişi, 04.01.2009 21:31)
  9. evli çiftlerdeki erkek cinsinden olanına verilen addır.
    (jungle, 04.01.2009 21:33)
  10. konuyla ilgili iki söz duydum farklı hikayelerin içinde.

biri: "iyi bir şey olsa adı koca değil gonca olurdu."
    diğeri: "neden koca diyorlar? çünkü koca koca dertleri var."

sevdiğim ve ilişkilerine saygı duyduğum birçok evli çiftin ayrıldığını, ilişkilerinden ilişkinin bir tarafınca bilgilendirildiğim ilişkilerde öyle ya da böyle aldatmanın hakim olduğunu görüyorum. basbaya tırsıyorum.

evlilik fikrine arada ısınıyor, arada bu fikirden tiksinecek kadar soğuyorum.

belki kelimenin altında, bir yastıkta kocamak dileği vardır. ya da erkeğin iriliğine, büyüklüğüne, koruyuculuğuna gönderme yapılıyordur; ailenin reisi hallerini takınsın diye bir gaz vermedir.

bilemiyorum.

tanım: varmaktan da yalnız kalmak kadar korktuğum gelecek eşi. affedilmeyecek günahlara bulaşmamış olmasını umduğum. hmm bi de cimri olmasın, hiç çekemem.*
    (zinkafnun, 21.06.2009 01:07 ~ 01:08)
  11. karı olmayan...
    (zildjian, 21.06.2009 01:17)
  12. (bkz: damat tarafı)
    (amphitrite22, 21.06.2009 01:17)
  13. koca, kocamış kelimesindeki gibi, "yaşlı, yaşlanmış" demektir. büyük, obanın koca'sı (yaşlısı) gibi bir anlamdan evrilmiş. enteresan olan, karı kelimesinin de aynı anlama gelmesi. kartlaşmış, eskimiş gibi bir anlamı var. böyle olunca "karı koca olmak" da apayrı bir anlam kazanıyor, birlikte yaşlanmaya dönük bir vizyon gibi.
    (bor madenleri, 22.06.2009 09:58 ~ 11:38)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil