koşmak   

adana çık aradan

1. insanı bedensel açıdan yorsa da zihinsel açıdan son derece rahatlatan bir spor aktivitesi. dışardan bakıldığında çok basit bir spormuş gibi görünse de oldukça zor ve komplike bir spordur. yapılması için zaman ve mekan tamamen kişiye bağlı olduğu yani takımsal bir aktivite olmadığı için ömür boyunca yapılabilir.
    (siradisi, 07.04.2005 11:33)
  2. bunalımlı dönemlerde yapılmasının ruh sağlığı açısından çok faydalı olduğu test edilip onaylanmış hareket. yalnız yürümenin çoğu zaman derin, zaman zaman da bunalım düşünceleri dürtüklemesine karşın, koşmak öyle değildir. gaza gelmiş bir harekettir. kaçıştır, silkiniştir. yağmurlu günde koşmak ise yapılabilecek en güzel eylemlerden biridir.
    (kremberiz, 07.12.2007 03:39)
  3. (bkz: run forrest run)**
    (thecrimson, 07.12.2007 04:08)
  4. platonik bir aşkın belirtisidir.

"bir insan niye koşar?"
    sordun mu hiç kendine
    bu soruyu sevgilim?
    ben yo(ı)llar boyunca sordum
    ve bir cevaba ulaştım sonunda.

bir insan sevgilim
    iki sebepten koşar:
    bir yere,
    bir şeye,
    bir kişiye yetişmek için
    ya da
    bir yerden,
    bir şeyden,
    bir kişiden kaçmak için
    koşar.

eğer ikisi için de koşuyorsan
    bu ne anlama gelir
    biliyor musun sevgilim?
    hiç olmayacak bir yerde,
    hiç olmayacak bir zamanda,
    hiç olmayacak bir kişiye
    aşık olmuşsundur.

peki sen hiç gördün mü
    ikisi için de koşanı?
    ben gördüm.
    bak;işte burada,
    tam karşında duruyor.

işte bu yüzden koşuyordum
    durmadan,dinlenmeden
    ve sürekli mantıklı bir sebep arıyordum:
    "spor için koşuyorum,strese iyi geliyor..." gibi
    hepsi bir yığın saçmalık
    bakınca şimdi

aslında senden kaçmak için koşuyordum.
    her gün o yola bunun için çıkıyordum.
    gel gör ki
    her adımda uzaklaştığımı sanarken
    diğer adımımda
    kucağına düştüğümü
    görmüyordum.

kısacası sevgilim
    aşk bir kez daha gösterdi bana
    gerilla ruhlu
    bir duygu olduğunu
    ve
    pususunu bu kez
    sağlıksız yaşam koşuma
    kurdu
    (tangocu kedi, 09.09.2008 17:50 ~ 23:48)
  5. rahatlamanın, mutluluğa ulaşmanın kestirme yolu. sıkıntıdan, öfkeden kurtulmanın anahtarı çoğu zaman. hem de sağlık pompalayarak bütün vücuda...

ilk başlandığında sıkıcı ve yorucu gelebilir belki, ama bir - iki hafta sonunda, vücut biraz alışınca, insan zevkine varıyor koşmanın. ciğerler açılıyor ilk önce, nefes düzenli ve derin hale geliyor; insan kaburgaları arasında kaslar olduğunu ve bunların o boşluğa daha fazla hava doldurabilmek için nasıl da çalıştıklarını hissediyor. iki haftanın soğunda, bütün vücudun daha diri, daha güçlü ve sağlıklı olduğunu hissediyor. ve mutlu ediyor bu da..

endorfin denilen meret var bir de. mutluluk hormonu olarak bilinen molekül. egzersiz yapıldığında bolca salgılanıyor bu; koşmaya başladıktan 5 dakika sonra etkisi gayet net hissediliyor. kafanın içinde insanı deli edecek kadar öfke bile olsa, silip atıyor bir güzel. daha mantıklı düşünmeyi sağlıyor; zihni öfke ve üzüntününü karanlık çemberinden kurtarıp. kırk dakikalık bir koşunun sonunda, nefes nefese, ciğerleri öterek duruyor insan, bütün vücut terden sırılsıklam, eller dizlere dayanmış. ama aynı anda huzur dolaşıyor damarlarda, mutluluk. ve dudaklarda dışardan görene saçma gözükecek hafif bir gülümseme..
    (selenosistein, 28.09.2008 00:41)