|
|
- insanı bedensel açıdan yorsa da zihinsel açıdan son derece rahatlatan bir spor aktivitesi. dışardan bakıldığında çok basit bir spormuş gibi görünse de oldukça zor ve komplike bir spordur. yapılması için zaman ve mekan tamamen kişiye bağlı olduğu yani takımsal bir aktivite olmadığı için ömür boyunca yapılabilir.
- bunalımlı dönemlerde yapılmasının ruh sağlığı açısından çok faydalı olduğu test edilip onaylanmış hareket. yalnız yürümenin çoğu zaman derin, zaman zaman da bunalım düşünceleri dürtüklemesine karşın, koşmak öyle değildir. gaza gelmiş bir harekettir. kaçıştır, silkiniştir. yağmurlu günde koşmak ise yapılabilecek en güzel eylemlerden biridir.
- (bkz: run forrest run)**
- platonik bir aşkın belirtisidir.
"bir insan niye koşar?"
sordun mu hiç kendine
bu soruyu sevgilim?
ben yo(ı)llar boyunca sordum
ve bir cevaba ulaştım sonunda.
bir insan sevgilim
iki sebepten koşar:
bir yere,
bir şeye,
bir kişiye yetişmek için
ya da
bir yerden,
bir şeyden,
bir kişiden kaçmak için
koşar.
eğer ikisi için de koşuyorsan
bu ne anlama gelir
biliyor musun sevgilim?
hiç olmayacak bir yerde,
hiç olmayacak bir zamanda,
hiç olmayacak bir kişiye
aşık olmuşsundur.
peki sen hiç gördün mü
ikisi için de koşanı?
ben gördüm.
bak;işte burada,
tam karşında duruyor.
işte bu yüzden koşuyordum
durmadan,dinlenmeden
ve sürekli mantıklı bir sebep arıyordum:
"spor için koşuyorum,strese iyi geliyor..." gibi
hepsi bir yığın saçmalık
bakınca şimdi
aslında senden kaçmak için koşuyordum.
her gün o yola bunun için çıkıyordum.
gel gör ki
her adımda uzaklaştığımı sanarken
diğer adımımda
kucağına düştüğümü
görmüyordum.
kısacası sevgilim
aşk bir kez daha gösterdi bana
gerilla ruhlu
bir duygu olduğunu
ve
pususunu bu kez
sağlıksız yaşam koşuma
kurdu
- rahatlamanın, mutluluğa ulaşmanın kestirme yolu. sıkıntıdan, öfkeden kurtulmanın anahtarı çoğu zaman. hem de sağlık pompalayarak bütün vücuda...
ilk başlandığında sıkıcı ve yorucu gelebilir belki, ama bir - iki hafta sonunda, vücut biraz alışınca, insan zevkine varıyor koşmanın. ciğerler açılıyor ilk önce, nefes düzenli ve derin hale geliyor; insan kaburgaları arasında kaslar olduğunu ve bunların o boşluğa daha fazla hava doldurabilmek için nasıl da çalıştıklarını hissediyor. iki haftanın soğunda, bütün vücudun daha diri, daha güçlü ve sağlıklı olduğunu hissediyor. ve mutlu ediyor bu da..
endorfin denilen meret var bir de. mutluluk hormonu olarak bilinen molekül. egzersiz yapıldığında bolca salgılanıyor bu; koşmaya başladıktan 5 dakika sonra etkisi gayet net hissediliyor. kafanın içinde insanı deli edecek kadar öfke bile olsa, silip atıyor bir güzel. daha mantıklı düşünmeyi sağlıyor; zihni öfke ve üzüntününü karanlık çemberinden kurtarıp. kırk dakikalık bir koşunun sonunda, nefes nefese, ciğerleri öterek duruyor insan, bütün vücut terden sırılsıklam, eller dizlere dayanmış. ama aynı anda huzur dolaşıyor damarlarda, mutluluk. ve dudaklarda dışardan görene saçma gözükecek hafif bir gülümseme..
|