|
|
- organik kimya dersinde adı bolca geçen bileşik
- amerikanın kullanılmasına kısıtlama getirmeyeceğini açıkladığı, ozon yerine amerikanın g*tünde delik açmasını dilediğim gaz.
- cfc kısaltması ile bilinen ozon düşmanı
- bir zamanlar, bir çok alanda olduğu gibi buzdolaplarında da oldukça sık kullanılan ve ozon tabakasına ciddi anlamda zararı olan gaz
- çoğumuzun, bir zamanlar deodorant tüpleri üzerinde bulunan "içerisinde cfc yoktur" ibaresi ile tanıdığı gaz. o günlerde sadece deodorantlarda bulunduğunu düşündüğümden ve ozon dostu olmayı kendime düstur edindiğimden deodorant kullanamaz oldum. ozon tabakasının sadece deodorantlardan dolayı delindiğini zannederdim.
(bkz: çocukken yapılan abukluklar)
o gün bugündür leş gibi kokuyorum.
- tekerleme gazı
- küresel olarak ısınılma nedeni olan gaz. deodorantlarda bulunur.
- artık deodorantlarda ve buzdolaplarında kullanımı terkedilmiş gazdır. bu sebepten ötürü ozon tabakasındaki incelme gerileme eğilimi göstermektedir. elbette sanayide inatla kullanan devletler vardır ama sayısı azalmıştır, dünya bu konuda genel olarak bilinçlenmiştir.
ozon tabakasındaki incelme, güneşten gelen zararlı ışınları filtreleme görevinin yeterince yapılamaması sonucu cilt kanserlerinin artışına neden olmuştur. ancak küresel ısınmanın nedeni atmosferde oranı artan karbondioksit gazının neden olduğu sera etkisidir, bu ne yazık ki sanayileşme ve aşırı(gereksiz) tüketimin getirdği durdurulamayan bir süreçtir. durdurulamamasının nedeni ise bireylerin gereksiz tüketimidir herşeyden önce. arz talep dengesine dikkat etmek gerekir.
|