|
|
- islâm alimleri denilen zatların tartışma programlarına -özellikle ramazan ayında- çıkıp (en az iki kişi), oruç tutarken şöyle yapılır mı? abdestsiz şunlar bunlar olur mu? bayanın eli erkek eline değse gusül gerek mi? gibi sorulara cevap verirken çıkan anlaşmazlıkta kullandıkları ana kalıp.
a: efendm o öyle yapılırsa şöyle böyle olur. caiz değil
b: hayır efendim o hanefi mezhebinde caiz bilmem kimin falanca senede zırt şeklinde yaptığı eylemden ötürü...
a: kitapta yeri var efendim, bakın falanca âyetin bilmem kaçıncı sûresine, demişler ki...(venom, 02.03.2007 20:31)
- bu cümleyi ''tekdir, sorgulanamaz zihniyetiyle'' söyleyenlerin yada bu cümleye ''koşulsuz'' anlam yükleyenlerin en büyük kabusu, o meşhur ak sakallı dedenin elinde kitap olmadan karşılarına dikilmesidir.. böyle bir durumda anadan üryan bir sabi hissiyatıyla baş parmaklarını emerek, seda sayan'ın sabah programlarını izlemeleri ender ifa edebilecekleri eylemlerin başında gelir...
sürüyüm-sürüsün-sürü , sürüyüz-sürüsünüz-sürüler
- aynı şekilde "kuran'da açıkça belirtilmiş efendim" versiyonu da vardır bunun:
-efenim kuran'da bu açıkça belirtilmiş, venimennekülen şebahatürrikifit ahareti cazibülatün kafam. bakınız çok açık...
- şüphe ile yaklaştığım ve gerçek olup olmadığını kontrol ettiğim sıkça suistimal edilen önerme
|