felsefe sözlülerinde hocayı çıldırtmaya yetecek cevap.
siz sırada oturup kendi halinizde test çözerken dersle hiç ilginizin olmadığı apaçık ortadadır. hocada durumun farkındadır. içinden "ulen şu çocuğu sözlüye kaldırayım da benim dersimde test çözmek ne demekmiş öğrensin" gibi sadist düşünceler geçmektedir.
felsefe hocası: oğlum söyle bakayım pozitivizm nedir?
siz: hocam şimdi biz her şeye olumlu bakıyorsak buna pozitivizm denir.
f.h.:hayır, evladım. pozitivizm olguculuk demektir, her şeye deney ve gözlemlerin ışığında bakmak demektir. dersi hiç dinlememişsin. otur sıfır!!!
siz: kime göre neye göre
f.h.: hıaaystt. ben senin ..
mızmız, arsız bir çocuğun, karşınıza geçip, sümüğünü çekerek kime göre neye göre, kime göre neye göre, kime göre neye göre şeklinde hızlı hızlı tekrar ederek ve utanmadan gözlerinize içine bakıp, sizi çığrınızdan çıkarması anında hissedilenlere gark eden eften püften bir şey
şöyle bir şey var kimbilir belki de alakalıdır:
(bkz: mükemmele göre)
en iyinin göreceli olmadığına dair bir inancım vardır hep sadece ona ulaşmak zordur, karmaşıktır o kadar.
kurtlar vadisi'nde aslan bey ve polat alemdar tartışırken polat abinin söylediği söz, şöyleki:
aslan amca: sen mafya diilsin la, sen babalar gibi devlete çalışıyosun. öyle yapmalısın da böyle yapmamalısın da vıdı vıdı vıdı dır dır dır zort.
pol al: kime göre neye göre?
aslan amca: sana göre bana göre.
görüldüğü üzere aslan baba cevabı vermiş ama bu cevap polatın sorusu kadar meşhur olmamıştır.
uyuz bir insanın kendini her konuda haklı çıkarmak için söyleyebileceği cümledir.verilecek hiçbir cevap da bu insanı kesmeyecektir.zira verilen cevaplara da aynı cümleyle karşılık vermesi muhtemeldir.
şarkı filan söyleyince “kargalı- margalı” espiriler yapılanlar vardır. sesi belki türkçe şarkılar için güzel olmayabilir, belki ingilizce şarkılar için de. fakat ne bileyim bir almanca için, bir urduca için biçilmiş kaftan olabilir. nerden bileceğiz. başka bir dilin en güzel şarkıları o kişinin sesi ile yorumlanınca insanlar coşabilir, hüzünlenebilir, hatta yeniden aşık olabilir, olamaz mı ? bu ihtimal ile mi ölecek insanlar!
belki bu beğeni şarkının dili değil de söylendiği coğrafya ile alakalıdır. esasında o eleman kutuplarda bir iki eskimo ağıtını yorumlasa , ya da fas – tunus civarında bir konser verse, en azından tokyo’da bir balık pazarında bir kuple haiku okusa merakım geçecek sanırım.
akışkanlar mekaniği dersinden aklımda kalan tek cümledir.
h:evet burada akım nasıldır hızlı mı yavaş mı
en önde oturan çancı zihniyet sahibi öğrenci: hızlııııııı
h:kime göre neye göre?
en önde oturan çancı zihniyet sahibi öğrenci:ama hızlıııı
sınıf dogal oalrak yarılır
lisedeki lanet ingilizce hocamın her soruya verdiği cevap.
+hocam zil çaldı
-kime göre neye göre
-haftaya bugun 1. yazılı
+hocam haftaya 23 nisan ders yok
-kime göre neye göre
+hocam hani son konudan sormayacaktınız?!
-kime göre neye göre
bu adamın bir defteri vardi. milyonlarca fıkra yazardı içinde. nöbetçiyken girdiği boş derslerde ya da dersin ilk20 ve son 20 dakikasında sınıfa okurdu:
-eveeet kaçıncıda kalmıştık..hah temel bi gün....
+hocam bunu okudunuz
-kime göre neye göre
+(bkz: ybsg)
-kime göre neye göre
-sana göre bana göre
-daha kime göre
-karakediye göre
-karakedi nerde
-ağaca çıktı
-ağaç nerde
-balta kesti
-balta nerde
-suya düştü
-su nerde
-inek içti
-inek nerde
-dağa kaçtı
-dağ nerde
-yandı bitti kül oldu
-kime göre neye göre yandı bitti kül oldu
-hönk?
yeni bir ayar verme akımıdır.
hay mk, öğrenmişsiniz bir "kime göre neye göre"yi her bokta bunu hatırlatma ihtiyacı içerisindesiniz. her şey, her - şey görecelidir, ve ona göre şuna göre farklıdır. bunun altını çiziyor olmanın ne anlamı var her başlıkta her defasında?!
anladık biliyormuşsun, aferin sana.
bir varlığın değer kazanabilmesi için gerekli olan diğer varlıklarla ne tür bi kıyaslamaya gidilerek verilen değerin ortaya çıktığını sorgulayan soru cümlesidir
örnek:
yıllar önce yapılan sabancı üniversitesi gezisinde üniversiteyi tanıtan görevlinin sarfettiği sözler üzerine tarafımdan söylenmiştir kütüphaneyi tanıtan kadın şu cümleleri kurmuştur
+kütüphanemizde eşşeğin sırtındaki tüylerin sayısı kadar kitap mevcuttur internet bağlantı hızımız sonsuzun sonsuzu kadardır ayrıca en güzel 1000 film üniversitemiz kütüphanesinde mevcuttur
-kime göre en iyi
kısa süreli bir sessizlikten sonra kadın soruma cevap vermeden üniversiteyi tanıtmaya devam etmiştir
salak, saçma ve bir o kadar gereksiz söz öbeğidir. o kadar harfe yazık.
bunun dışında bu lafı söyleyen insana uyuz olmamak-kafa atmamak- içten değildir. reel hayatta olsun, sanal hayatta olsun ortaya bir fikir, bir düşünce ya da bir görüş atarsınız. hemen akabinde türk aynştaynı bir insan evladı çıkıp "kime göre neye göre" diye zıplar ortaya-gereksizliğe gel hafız-. lan ben diyorsam bana göredir. kendi fikilerimizi söylemek için senden icazet mi alacağız ? o da değil yeni fikirler yeni görüşler nasıl atılacak ortaya ? resmen sorunsal oldu lan bu.
1. şahıs: dünya yuvarlaktır.
2-şahıs: kime göre neye göre ?
gaipten ses : ebenin .mı !