kiliselerin camilerden temiz olması   

sayfa  / 2
adana çık aradan

1. (bkz: müslümanların hristiyanlardan pis olması)
    (kızkurusu, 27.08.2007 21:05)
  2. sadece pazar günü kullanılmasından dolayıdır kanımca. biz günde beş sefer kullanıyoruz bi kerem ona göre yine temiz sayılır.
    (şerbet, 27.08.2007 21:20)
  3. (bkz: @1553229)
    (labarba, 27.08.2007 21:20 ~ 21:33)
  4. ''kiliselere ayakkabı ile,camilere ayakkabısız girilmesine rağmen haaa'' şeklinde iç geçirttiren saptama.
    (adrian, 27.08.2007 21:20)
  5. camilerin hergün yüzlerce kişi tarafından ibadet amaçlı kullanılmasının ve sürekli ziyaret edilmesinin aksine kiliselerin sadece pazar günleri küçük bir cemaat tarafından kullanılmasıyla açıklanabilecek durum.
    (işte, 27.08.2007 21:21)
  6. nasıl yani rahibelerin görevi acaba silip süpürmek mi ? diye düşündürtten önerme.
    (deathsqeeze, 27.08.2007 21:25 ~ 28.09.2007 17:41)
  7. kiliselere ayakkabıyla girildiği için mümkün olmayan durum.
    (hayvanat bahçesinde kuş olsam, 20.11.2007 04:19)
  8. hayatında kilise görmemiş insanların işkembe-i kübradan salladığı tezdir.
    (kremberiz, 20.11.2007 04:26)
  9. çünkü genel olarak müslümanlar temiz değildir de ondan ( burdan temiz müslümanlar gay'dir gibi bir yaklaşım çıkarılmasın lütfen ), başka hangi dinde temizlik imandan gelir denmiştir ki ? demek ki o zamanlar bunun vurgulanması gerekiyormuş. günümüzde ise sadece kiliseler camilerden temiz değil , kiliselerin bahçesi camilerin bahçesinden , kiliselerin çevresi camilerin çevresinden , kiliselerin görevlileri camilerin görevlilerinden daha temizdir. mezarlıkları bizim mezarlıklarımızdan daha temiz ve tertiplidir. kimse siz öldükten sonra sizin mezarınızın üzerine basarak bir yakınının mezarını aramaz mesela. ölünce rahat bırakılırsınız en azından. kiliselerde ibadet eden insanlarda camilerde ibadet eden insanlardan daha temizdir , sabun bilirler , çoraplarını hergün değiştirirler , bayramlarda ibadet ederken en temiz giysilerini giyerler , bir gün önce giydikleri leş gibi ter kokan giysileri ile üç gündür giydikleri çoraplarını giymezler mesela ibadet ederken. birçok müslümanın ibadet etmeden önce yıkanmak aklının ucundan geçmez , leş gibi ter koksalar bile sadece abdest alarak allah indinde temizlendiklerine inanırlar ama ayakları o kadar kötü kokar ki bayram sabahı burnunuzun direği kırılır kokudan ve bütün bayram ayak kokusu duyarsınız. buradaki amacım dini kötülemek değil , dinimiz güzeldir ama birçok müslüman sudan korkar.

bu kadar çok eksilediğinize göre ; birçok müslüman özeleştiriden de korkuyor demek ki.ne oldu arkadaş hani islam hoşgörü diniydi. pisliği hoşgörüyorsunuz ama pisliği eleştireni hoşgörmüyorsunuz. müslüman adil de olmalı değil mi ?
    (albertkamuvicdanı, 20.11.2007 09:44 ~ 10:08)
  10. camiler pırıl pırıl olsa, mis gibi koksa, istenilenden dahi kat be kat temiz olsa 5 vakit namazımızı gidip camide kılacak mıyız ?

bu tıpkı türkçe ezanı savunmak gibi birşey...

ezan türkçe olsa, ezanın türkçe okunmasını savunanlar 5 vakit namazanı kılacaklar mı? kılacaklar ise türkçe okunsun. ama yok kılmayacaklar ise namaz kılanlar nasıl istiyorsa öyle okunsun...

sonuç: ibadet ya da ibadethaneler ile ilgili yorum yapma hakkı o ibadethaneyi kullananlar ya da ibadet edenler için geçerlidir. bu kilise için de, havra için de, tapınaklar için de böyledir. hindistanlı bir keşiş için de ne kadar pis diyebilir miyiz ? diyemeyiz, dememeliyiz diye düşünüyorum.
    (kukumsal, 20.11.2007 09:55 ~ 10:17)
  11. kiliselerde ibadet edenlerin camilerde ibadet edenlere göre daha temiz, özenli olmasından kaynaklanan gerçektir.
    (arapbebek, 20.11.2007 10:15)
  12. (bkz: nayır nolamaz)
    (azwepsa, 20.11.2007 10:37)
  13. mekanın değil, insanların temiz tutmasından kaynaklanan birşey. sokakalara sigara izmariti atan, çöpünü hergece sokak ortasına atan, yolda sümküren ve tüküren bir toplum olduğumuza göre camilerimiz de bizler yüzünden kirleniyor. ayak bakımı bilmediğimiz için ayakkabılar ne kadar çıkarılırsa o kadar kötü koku yayıyorsa, beş vakit abdest alındığı halde kolonya dahi kullanmayan kültüre sahipsek, yollarımız hala temizlikten yoksun ve çamur deryasında ise, hem kokar hem de, pantalon paçalarındaki çamurlar cami halılarının üzerine kurumuş olarak silkelenir. daha o kadar var ki...
    (baharda geldim, 20.11.2007 12:43)
  14. provokasyon kokan düşüncedir.

''benim babam senin babanı döver, ananı da...'' demenin bir başka şeklidir. mantıksız bir genellemedir. gören de bunu iddia eden arkadaşın dünyadaki tüm cami ve kiliseleri gördüğünü falan sanır. üzerinde daha fazla tartışmaya değmeyecek konudur bu yüzden.

ama sen gel de ki '' kiliselerin mimarisi camilerden daha güzel'' o zaman tartışalım.

not: yukarıdaki cümleyi okuyup da bana mimar sinanlar'la selimiyeler'le sultan ahmetler'le gelmeyin. çünkü şimdinin kilise ve camilerinden bahsediyorum.

edit: düşündüm de: nerede yeni yapılmış kilise gördüm ki lan ben? ama eski kiliselerle yeni yapılan camileri kıyasladığımda da kendimce edindiğim fikirde pek değişiklik olmuyor.
    (nokia şarzı, 20.11.2007 13:03 ~ 17:32)
  15. "kıyas kabul etmez bir bildiğim var" dediğim.

en pisi bizim ordaki cami,
    caminin imamı bildiğin manyak.
    zorla müslümanlaştırldığına inanıyor.
    diyorum ki "hocam zorla müslümanlaştırılan biz değiliz teee 1000 küsür sene önceydi bu iş"
    "yok"deyip çember sakalından bir tel kopartıyor. "yok kardeşim yok yerim ben bu işi; ben avrupa hunlarının atillanın torunuyum benim atamı zorla müslüman yaptılar ben aslında hristiyanım" diyor
    töbe estağfirullah diyorum
    bi bakıyorum evinin çöpünü getirip minberin altına boşaltıyor, "duur napıyosun?" dememle beraber, gözlerini pörtletiyor öyle bir bakıyor ki gözlerimi kaçırıyorum.
    attığı çöplere bakıyorum ayak tırnakları, yarı dolu köpek öldürenler, çürümüş yumurta, küflenmiş kuru fasulye ııııyyykkk
    kokudan durulmuyor
    kaçıyorum camiden ama çıkar yol yok, yakında başka cami de yok cuma günü yine mecbur gidiyorum

imam hutbe okumak için minbere çıkıyor başlıyor anlatmaya
    - ey pis müslüman topluluğu, bakın halinize caminiz bile leş gibi kokuyor oysa hristiyanların kilisesi misler gibi insan huzur buluyor.............
    (khaki, 20.11.2007 13:17 ~ 13:42)
  16. kiliseleri ziyaret eden müslümanlarda vardır ki bu biz pis müslümanların camiye gittikleri zaman haftada bir çorap değiştirdikleri için etrafa rezalet bir koku yayarlar secdeye inemez insan..öyle bir ter kokarlar ki selam veremez insan, rolon felan bilmezler, cep telefonlarını açık unuturlar, pistir bu insanlar, görgüsüzlerdir. amma velakin bu pis kokulu insanlar kiliseye gittikleri zaman oranın hikmetinden midir, burberry touch kokusundan mıdır yoksa lacoste pink kokusundan mıdır bilinmez çiçek kokarlar o da yetmez kıvırta, kıvırta mum tezgahından gidip mum alırlar ve yakıp dilek tutarlar..sen yapsan! cami'de ticaret derler. imam şu ihtiyacımız var, bu ihtiyacı var dediğinde de ulan ne dilenci adamsınız be! siz pis türkler! zavallılar diyip, internette de geyik konusu yaparlar..güzel kokarlar, buram buram kalite kokarlar..arada bir de camiye uğrarlar..
    (obsession, 27.11.2007 11:18 ~ 11:20)
  17. misyonerler için muhteşem bir argümandır.
    (azwepsa, 27.11.2007 11:55)
  18. kilisiye gidenlerin camiilere gidenlerden daha az olduğunu düşündüren durum."kardeşim biz günde 5 defa gidiyoruz hangi hırıstiyan günde 5 kere kiliseye gitmiş". şeklinde bir savunma mekanizması da geliştirilebilir ayrıca.
    (nyksss, 27.11.2007 12:03)
  19. camilere gelen insan sayısının kiliselere gelenden daha fazla olduğunu düşünüp herhangi bir gözlem yapılmadan ortaya atılmış saçma konu. ibadethaneler ne olursa olsun temiz tutulur, bakımları yapılır.
    (emrahman, 27.11.2007 12:04)
  20. bir camii imamının''adamlara sağdan soldan bok gibi para akıyo kardeşim,biz cuma namazından önce dilenecezde tavan akıo şurası kokuo falan diye belki çıkarıp üç beş kuruş verecekler e camiiler pis olmasında kiliseler mi olsun''şeklinde dellenmesine yol açan mevzu.
    (hayata protest insanlara marjinal, 27.11.2007 12:44)
  21. bana, almanyada camii yapmak için alınan kilisenin içindeki pis kokunun çıkarılması için en az bir ay uğraştıklarını hatırlatan yanlış düşünce.
    (buyukdusunuryinebuyukdusundu, 27.11.2007 12:57)
  22. ayakkabı ile girilen bir yerin ne kadar temiz olduğu tartışılır. neticede adam helaya da o ayakkabı ile giriyor. temizlik anlayışı nedir onu da çözemedim. camiler daha temiz değilse suç müslümanlarındır islamiyyetin değil. temiz tutarsan temiz olur. kiliseler velev ki bal dök yala olsa ne yazar. cehennemde onların kalbindeki pisliği temizleyecek tek şey ateş olacaktır. ben dinlere hakaret etmiyorum yanlış anlaşılmasın. ama benim dinim öyle diyor. müslüman olmayan ağzıyla kuş tutsa gene sonsuz cehenneme gidecektir. kaynaklar öyle yazıyor. ben sadece açıkça naklediyorum. şimdi bana dinlerarası diyalog safsatası altında değişik şeyler diyenler, islamiyyetin savaş dini olduğunu söyleyen gayri müslim vatandaşlar karşı çıkacak ama hakikat bu.
    (karahisari, 01.12.2007 01:43)
  23. taharet musluğu kullanmayan,üzerlerindeki kokuyu örtebilmek için parfümü icad eden bir medeniyetin ibadethanelerinin günde beş vakit temizlenmesi* önerilen bir medeniyetinkinden daha temiz olduğunu söyleyen önerme.halbuki biz islamiyetin söylediklerine* uysak zaten koku veya kir diye birşey olmayacaktır.
    (lord hypnos, 14.03.2008 12:54 ~ 12:54)
  24. kıyamet alametidir *
    (cumaya gittim gelicem, 14.03.2008 13:00)
  25. camilere , tuvalete ve de türlü yerlere yerlere girip çıkmış ayakkabılarla girilmediğinden mümkünü olmayan önerme.ayrıca kabul etmek gerekir ki islam dinin gerekleri , farzları hristiyanlıktan çok farklıdır.müslümanlar günde beş vakit ibadet ederken kilisede toplu ibadet haftada bir kere. neticesinde hristiyanlar haftada bir kere , o da pazar sabahı olan ibadetleri için duşunu alıp tertemiz gidebilir kiliseye.sen tutar bunu hükümet konağından çıkmış devlet memuru , oto sanayisinde , atölyede çalışan usta, işçi yaz sıcağında servis yapan garson ve bunlar gibi çalışanların , öğrencilerin cuma namazına temiz gelmemeleri ile karşılaştırırsan haksızlık yapmış olursun.ki cuma namazına giden aklı başında her müslüman perşembe akşamı ya da cuma sabahı muhakkak gusül abdesti alır , cuma mübarek gün olduğu için.
    her halükarda bu önermeyi oraya atanın özeleştiri yapiyim , sosyal tespitte bulunayım derken haksızlık yaptığı aşikardır.camiden kastının ne olduğunu anlamak ise mümkün değildir.çünkü namazın oniki farzından ikisi (hadesten taharet , necasetten taharet) temizliktir.bireyin kendisinin ve namaz kılacağı yerin, elbisesinin vb. temiz olmasıdır.
    (kil han, 14.03.2008 13:21)
 sayfa  / 2