|
|
- bu konuda fatih sultan mehmet' in oldukça adaletli bir uygulaması vardır:
kendisi istanbul' un fethi sırasında savaşılarak ele geçirilen bölgelerdeki kiliseleri camiye çevirmiş ancak şehrin teslim olan kısımlarındaki kiliselere dokunmamıştır.
kaynak: bizans'ın son günleri - yannis kordatos - alkım kitabevi
- neden yapıldığını bir türlü anlayamadığım eylem. geçenlerde elime fotoğraf makinesini aldım kayseri'de birkaç yer çekmek için. malum kayseri eski bir yerleşim yeri. neyse geziyorum filan baktım birçok kilise camiye çevrilmiş. anlam veremedim. kiliseyi camiye çevirmenin mantığı nedir ya? yani kilise oradayken toplum tehlikede mi? hıristiyanlık mı yayılacak ülkede? onu da geçtim, tamam hadi çevirmişsin ama be kardeşim orijinal yapısını bozmuşsun kilisenin ya da caminin her neyse işte. eski yapıdan eser yok. mesela ayasofya da çevrilmiştir bir kısmı ama halen harika bir yapıttır benim için. burada sen inşaat ustasını çağırmışsın vur kazmayı demişsin yıktırmışsın birçok yerini sonra onu camiye benzetmişsin. tam cami de değil zaten camimsi olmuş. kiliseyi eğer camiye çevireceksen de adam gibi insan bulup usulüne göre çevireceksin ki ben şahsen karşıyım tarihi bozmanın bir anlamı yok. sonra kıçıma benziyor hepsi. sonuçta bir bok çekemeden eve geldim işte.
edit:imlâ(spitzer, 01.05.2009 17:31 ~ 17:33)
- devlet kaynaklarını harcayıp adım başı cami yapmaktansa zaten bomboş olan bir kaç kiliseyi camiye çevirmek daha mantıklıdır diye düşünerekten dengeli olmak koşuluyla desteklediğim eylem.
|