21 mayıs 2012 pazartesi
günün başlıkları: 860 tane
günün başlıkları: 860 tane
- ·
- ·
- ·
- ·
- ·
- ·
- ·fakir ama güzel kız (18)
- ·
- ·
- ·
- ·
- ·
- ·gazimağusa (3)
- ·
- ·oğlum bak git (19)
- ·
- ·survivor anıl (4)
- ·
- ·
- ·
- ·
- ·
- ·
- ·
- ·
- ·
- ·
- ·
- ·yesilelbiselikız (4)
- ·
- ·uludere katliamı (3)
- ·
- ·kadın peygamber (12)
- ·
- ·
- ·axe (3)
- ·
- ·mefkud (2)
- ·
- ·
- ·
- ·
- ·
- ·
- ·
- ·behzat ç (40)
- ·cumhurbaşbakan (2)
- ·
- ·
- ·
videolar
belki ilginizi çeker
kerpiç kerpiç üstüne
- orjinali cümbüş le çalınan bir türkü. sahibi yusuf tapan dır. şarkıyı aşık olduğu leyla adlı bayana yazmıştır. ama evlendiği kadın o değildir. arkadaşımın dedesidir oradan biliyorum.
- naz yapan, süründüren, adamın başını belaya sokan, gösterip de vermeyen yelloz sevgili için söylenesi bir türküdür; çok güzeldir. leyla orjinalinde öyle bir insan mıdır bilemiyorum tabi dedelerimize ayıp olmasın. sözleri de şöyledir
kerpiç kerpiç üstüne kurdum binayı
binayı kurar iken gördüm leylayı
leyla başıma açtın türlü belayı
ah leyla leyla leyla etme bu nazı
gel barışalım baban kıysın nikahı
kerpi kerpiç üstüne düzdüm bir sıra
leyladan haber aldım gitmiş mısıra
kuzu olup melesem arkası sıra
erkan oğur aralarda kopuzla kopartmaktadır gerçekten. - resul balay'ın albümünden bir parça.
- erkan oğur ismail hakkı demircioğlu'nun mükemmel söylediği diyarbakır yöresine ait bir türkü..
leyla başıma açtı türlü belayı
kerpiç kerpiç üstüne düzdüm bir sıra
leyladan haber aldım gitmiş mısır'a
gel barışalım baban kıysın nikahı - erkan oğur'un harika yorumladığı türküdür.
- erkan oğur'dan başkasından dinlenmemesi gereken bir diyarbakır türküsü. gerçi üstaddan bir kere dinlediğiniz zaman, isteseniz de bir başkasından duymak istemezsiniz bu türküyü.
- yurtta öylesine oturup müzik dinlerken bir arkadaş atıldı. bu türküyü görmüştü albümde ve dinlemek istedi. biz zaten mal gibi oturuyorduk, biraz da efkar mı vardı artık? ne bok yemeye öyleydik bilmiyorum, salak tırt bi efkar vardı üstümüzde.
arkadaş, bu şarkıyı ısrarla dinlemek istedi işte o sıra. açalım dinleyelim dedik biz de. zeynep türküsünün arkasından dinlediğimizden midir artık, bu türkü içimizi acıttı. belki de arkadaşın o anki halindendir, türküyü dinlerken ne aklına geldiyse adamın keyfi iyice kaçmıştı türkü bittiğinde.
akabinde derdim çoktur hangisine yanayım'ı da ekledik listeye. sonra intihar etmeye karar verdik. sonra da korktuk, vazgeçtik. - yüksek minarede kandiller yanar türküsüyle dinlerken hep aklıma gelen türküdür.
benziyorlar tavır olarak. - ibrahim tatlıses'in mükemmel yorumladığı mükemmel türkü.
http://www.youtube.com/watch?v=leUBu88e79I - erkan oğur'dan dinlenilmesi gerekir. efkarlanmak için birebirdir.
http://www.youtube.com/... - (bkz: asche zu asche)
- öncelikle kerpiç nedir bilmek lazım. heralde tanım yapılsa bir tür dolgu malzemesi, anadoluda evlerin temel hammaddesi olarak geçebilir.
ne kibar, ne güzel ve de ne anlamlı(!). ama durun ben size biraz kerpiçten bahsedeyim. sonra üst üste koruz ve daha sonra içimizdeki evle bu adamın(eo) ne dediğini daha iyi kavrarız. ben kerpiç anlatacağım diğer kısmı sizin algınız. aynı türküdeki gibi. panjur filan yapmak isterseniz boyasına karışmam söz veriyorum.
kerpiç durup dururken yapılmaz. içine bol saman gerekir. samanın çürümemiş olması gerekir. yani siz hayvanlara vermek için havayla temas etmiş, beklemiş, çürük vs. gibi evi oksitlenmiş samanla kerpiç yapamazsınız. taze olması gerekir. çok iyi kurumuş olması gerekir. suyla ve güneşle şoklanmadan önce. bu yüzden kerpiç genelde hasat zamanının ardından yapılır. agustos, eylül, ekim gibi diyebiliriz. ama biraz sonra da açıklayacağım gibi hızlı olmanız lazım, yağmur düşmeden önce de damı "çatmak" gerekir.
ayrıca toprakla samanı kazıp kerpiç yapamazsınız. içinde killi toprak olmalıdır. televizyonda zirzoplar sevgili günü pastası filan yapıyolar ya. 20 yaşında ahçılar türedi lan. ellerinde silikon kaşıklar akıl dağıtıyolar. siktirin gidin pasta çocukları.
bu kültür bin yıllarda gelişmiş, depremler kutlayarak!o oranı iyi ayarlamanız gerekir. çimento kıvamını tutturmanız lazım.
gelelim törene; bir ailenin tüm fertleri ya da imece üsülü (önce evler, sonra ahırlar) aileler birleşerek bu hamuru yaparlar. çok defa gördüm 1 kat ev için yaklaşık 50-60 cm kalınlığında ve 3-3.5 metre yarıçapında hamur karılıyor. bu kadar büyük homojen çamuru yapmak inanın inanabileceğiniz kadar kolay değil. o yüzden hayatları pahasına koruyorlar. krediyle alsalardı o evleri bu ülke olmazdı emin olun. o yüzden de zaten efendi(!) onlardır. rantın çimento olduğunu bilenler değil.
konuyu şehirl piçleri aşağalamaya getirmeyim. bu zaten malum.sadece kendilerine itiraf edemezler. neyse. tarife döneyim demi. belki 2 gün bir kaç kişi bu rakamla küçük görünen ama git gide su emerek ağırlaşan hamuru çevirmekle uğraşır. evlerinizdeki elektronik altlerin her seferinde bir un tanesini öğütmesi gibi zahmetli ve uzun bir iştir.
evin hamuru kıvama ulaşınca zaman geçirmeden kalıba koymak gerekir. hani ahçı deyimiyle bekletmemek gerekir. bir günde bu işi tamamlamak gerekir. bu yüzden hamurun son kıvama gelmesi akşam saatine denk getirilmez. vay be dedin demi.. ben çok eksik yazıyorum. daha çook vaybeler var.
her biri 4 bölmeli en az iki kişi her biri bunları doldurabilecek güçte kürek kaldırabilen 2 kişi bu hamuru iki saat içerisinde önceden hazırlanmış, düzeltilmiş ve yaklaşık 3000 m2 lik zemini terbiye edilmiş (anlayın) ortama sererler.
neden 8 li değil de dörtlü? yaklaşık 30 kilodur o dörtlü kerpiçimsi. kürekle dolduranlarında pantolonları yırtılır destek almaktan. ya. komik değilmi. yok değil.
ev yapmaya geçmeyim. hesaplar kitaplar çoğu mühendislik derslerinden daha karmaşıktır belkide o eğitimdeki adam için.
isterseniz bir daha dinleyin keyifle ve bir miktar sözel farkındalıkla...
http://www.youtube.com/... - erkan oğur ve ismail hakkı demircioğlu ile dinleyince ebenizin amını tersten göreceğiniz türkü.ben bi kötü oldum ya of.aç karnına dinlemeyiniz.
(bkz: http://www.youtube.com/...)
leyla başıma açtın türlü belayı
kerpiç kerpiç üstüne düzdüm bir sıra
leyladan haber aldım gitmiş mısıra
gel barışalım baban kıysın nikahı - adamın ammına koyan şarkılar içerisinde kafadan ilk üçtedir.o müziği,o duygusu,o sözleri.ve o enstrümental çalgısı.aşık adamı perişan eder.ve ben nedense gökhan kırdar'dan dinlediğimde daha kötü oluyorum be.bu dünyadan kopuyorum resmen.
- dinlemeyenler icin gökhan kırdardan dinlemelerini tavsiye ettigim insanı alıp götüren eşsiz parçalardan biridir.