genelde kerhanelerin önünde satılan, enerji vermesi için bol bol şekerle bulanmış tatlı, cevizli sucuğa parası yetmeyen yada cevizli sucuğa vereceği parayı hayat kadınına verip full muamele yaptırmak isteyen abaza arkadaşların birinci tercihi. bunu yiyenin 10 şahin k gücünde olacağı söylenir.
cips yiyen genç kızımızın kendini tatilde hissetmesine affen " canınız kerhaneye mi gitmek istedi , gümbükoğlu kerhane tatlılarıyla yiyine her yer kerhane" sloganıyla beni uçurmuş hoş karikatürün ilham kaynağı yiyecek.
tüketildikten hemen sonra kerhaneye gitmek yerine minimum 1 saat kadar sokakta dolaşılmasını gerektiren tatlı.1 saniyede sindirip kana geçmeyeceğine göre.
-osman senin iş ne oldu?
+hangi iş olum?
-milli olamadın mı olum hala?
+elimdekine bakasana kerhane tatlısı, oradan geliyorum şimdi.
-hadi lan seni tatlıcı hayri de görmüşler kimi yiyorsun.
+sanane lan.
-zengin ettin lan tatlıcı hayriyi.
+günah olum o yüzden yapmıyorum.
anlam veremediğim bir tatlı çeşidi. zira eğer öyle bir kudretiniz yoksa neden zorla yaratıp kerhaneye gidiliyor?
(bkz: başkasının şeyiyle gerdeğe girmek)
şerbet yerine zift bulunduran tatlıdır. çoğu kişi adını tam olarak bilmez bu tatlının. adını söylediğiniz vakit size "keraneci" gibi bakarlar. hemen tatlının şekli anlatılır. "abi şöyle halka gibi, kahverengi gibi hani, el arabasında satılıyor filan" karşı taraf hemen tatlıyı anlamıştır.
bu yüzden siz siz olun büyüklerinizin ya da kız arkadaşınızın yanında "kerhane tatlısı yiyek mi yahu" demeyin. şayet kız arkadaşınıza derseniz "bu beni zükecek" diye düşünür.
büyüklerinizin yanında söylerseniz de "bizim paraların nereye gittiği belli oldu, zürafa sokak hep" diye düşünürler.
not: aslında varoş tatlısıdır. ucuz olup, bol enerji barındırır. yiyen en az 5 kg filan alır.
bir ara babamın sürekli eve getirdiği ve abimle her seferinde gülme krizine kapılmamıza neden olan, soru soran gözlerle bakan anne babaya cevap verememenin de hafif ezikliğini hissettiren, mizah deriglerinde kerhane olan her kareye mutlaka sığdırılan bol kalorili halka şeklindeki tatlı.
bir ateştuğla efsanesidir. tadından mıdır, isminden midir bilinmsz büyük bir rağbet görmektedir bu tatlı bu güzide semtimizde. koca koca amcalar taş misali ablalar uzun kuyruklar oluşturmaktadır tatlıcının önünde.
benim anlamadığım şey; 18-19 yaşındaki gençlerin bu tatlıdan 3 er 4 er tane hüpletip öyle keraneye gitmelerii.. ne gerek var yiğidim, ne gerek var barbunyam???