|
|
- muhteşem mat104 deslerinden birinde sycokiller ve 4 gemici arkadaşı otururken tam çaprazlarında bir genç mühendis! de gazate okumaktadır.syco ve arkadaşları azıcık taşakla beraber ders dinlemektedir ve mütemadiyen not tutmaktadırlar.dersin en yoğun ve heyacanlı anlarında bizim genç mühendis! itüde mühendis olmanın heyacanı ile hocanın sorduğu bir soruya atlar.hocada sonunda biri diye heyacanla sorar bizim gence:
hoca:neden sonuç sıfır oldu?
genç:hocam şimdi yukardaki n kare ile aşağıdaki n üzeri dördü sadeleştiriyoruz ve aşağıda n kare kalıyor.yukarıda 1 var aşağıda n kare artı 1 kalıyor.yani n yerine sonsuz koyarsak sıfır olur.
syco ve 4 arkadaşı yerlerde ve sınıf yerlerde.neye uğradıklarını şaşırarak kendilerinden geçiyorlar.
açıklama:genç mühendis n bölü n artı bir gibi bir denklemde n leri sadeleştiriyor.biz ise bu adamın mühendis olma ihtimalini düşünüyoruz.
genç:hocam doğru değil mi?(son bir umutla sınıfı göt etme umutları içinde soruyor tüm ciddiyeti ile)
hoca:tuhaf bir gülüş(ybsg der gibi) ardından arkasını dönerek ders anlatmaya devam.
sınıf:yerlerde '!^!'+
syco ve 4 gemici:sınıftan kendilerini zor atıyorlar.!'!'+%
bu nasıl mühendislik,bu nasıl okul okumak,bu nasıl öss kazanmak?
itüde kendini mühendis sanmak böyle olsa gerek.yazık sisteme ve adalete.
- aslında dünyadaki bilgi denizinin ne kadar geniş olduğunu bilmeyen bir insan bu tuzağa hemen düşecektir. kendim henüz yaşamamama rağmen değil son sınıfta doktora yapsam bile kendimi mühendis olarak görmeyeceğimi çok iyi biliyorum. alt tarafı 70-80 tane integral, seri, diferansiyel denklem, matris çözmekle insanlar kendilerini mühendis sanıyor. keza bütün bunları ileride çalışcakları işyerindeki bilgisayarların yapacağını ve bunları sırf "temel olsun, ortada neler döndüğünü bilsinler" diye öğrendiklerini bildikleri halde böyle düşünmeye devam da ediyorlar. mühendis olmanın hesap makinesinden ya da kağıttan çıkan sonucu cuk sesi eşliğinde herkesten önce söylemek zannediyorlar.
bu durumda daha 3 ay önce vefat eden okulumuzun inşaat bölümünden mezun, köprülerin sağlamlığını köprü boyunca çekilen bir keman telinin üzerinden geçen elektrik akımın ve mekanik titreşimlerin telin gerginliğine bağlı frekansına kalibrasyonuna göre denetleme mekanizmasını icat etmiş yüksek mühendisimiz, stfa'nın kurucularından feyzi akkaya'nın ve daha nicelerinin kemikleri sızlamaya başlamıştır bile.
dileriz ki mühensiliğin "ilerlemek", güçlendirmek, üretmek sözcükleriyle ilikşkisi olduğunu çabuk öğrenir bu zihniyetteki arkadaşlarımız.
- adam olmadan cin çarpmanın en güzel örneklerindendir. kendini ve yaptığı işi aşırı ciddiye almanın getirdiği olağan bir durumdur. mühendislik fakültesine ilk adım atıldığında hissedilen duyguların çığrından çıkmasıdır aslında da; işin güzel yanı akademik yaşamda ilerledikçe bu gaz azalır; hiçbir bok bilmiyoruma döner. her sene başka bir mühendislik tanımına bağlanılır.
gerek mühendislik fakültesinde, gerekse iş yaşamında yapılacak şapşallıkları ise kafaya takmamak gereklidir. sonuçta itü'nün vermiş olduğu gazla, ulan bunlarda çocuk oyuncağı dediğiniz anlarda; gözden kaçıracağınız bir sürü nokta olduğunu ileride anlayacaksınızdır zaten. yer yarılsa da içine girsem denilen anların çoğaldığını göreceksiniz. gülemeyeceksiniz tabi ki hiçbirine zira yaptığınız hatanın nelere yol açtığını, hem zaman hem de parasal olarak köküne kadar hissedeceksiniz.
bugün n/(n+1)'i sadeleştirmektir yapılan şapşallık, yarın vakumu göz önüne almamaktan çöken bir tanktır. (ki bu hatayı yapmış bir mühendis ağabeyle karşılaşmış, yıllar sonunda dönüştüğü mühendise gıpta ile bakmışımdır. kendisi en ufak bir soruyu, birkaç farklı yoldan irdeleyebilen; çözemezse milletin kıçında pireler uçuşurken çözüm peşinde koşan bir kişi olmuştur. gecenin 4'ünde sizi uyandırıp, çözümü telefonda anlatacak kadar heyecan duymaktadır her şey karşısında. bilgiyi saklamak şöyle dursun, zorla beyninize kazımaktadır.) ilk hatada vazgeçip gitmemektir ilerlemek. şemsiye açıldıkta hissedilen baskının, mühendisliğe duyalan sorumluluk duygusuna dönüşmesidir önemli olan. zira taşakta geçsem, dersi dinliyorum hacı diyenler ileride taşak oğlanın önde gideni olacaktır muhtemelen. yok ben başkasının hatasına gülmekten farklı olarak, onların hatalarından da ders alıyorum diyorsanız, ne mutlu size. adam gibi mühendisl olacaksınız demektir.
|