belki ilginizi çeker
  1. · damsız girilmez
gündem
  1. · google wave
  2. · prison brake
  3. · günün tek şarkılık özeti
  4. · her yerinden öpüyorum rüştü
  5. · bir kadının bilmesi gerekenler
  6. · domuz gribi
  7. · 25 kasım 2009 emekçi grevi
  8. · hansaplast
  9. · evlenme teklifini öküz gibi yapmak

kendi ülkende ikinci sınıf vatandaş olmak  

sayfa  / 2
  1. (bkz. bodyguard)
    (bkz. öküz)
    (skuba, 24.07.2004 00:05)
  2. sömürgeci insan topluluklarının işgal ettikleri ülkelerde yerli insanları maruz bıraktıkları hadise
    (nienna, 24.07.2004 00:19)
  3. (dr conners, 24.07.2004 01:24)
  4. turistlerin bol olduğu mevsimde güneye tatile gidildiğinde oteldeki muamele nedeniyle içine düşülen durum.
    (si, 19.04.2005 17:16)
  5. (azwepsa, 19.04.2005 17:32)
  6. bütün türkler'in türkiye'de içine düşürülmeye çalışılan durumdur açıkçası.
    (hell guardian, 12.01.2006 20:34)
  7. alman konsolosluğunda vize almaya çalışırken konsoloslukta çalışan türk memurların (almanlar değil) size gösterdiği muamele sonucu başınıza gelen şey.
    (analist tilki, 12.01.2006 22:42)
  8. (ephendy, 12.01.2006 23:17)
  9. öss ve yabancı uyruklu öğrencilerin üniversite için girdiği sınav karşılaştırıldığında, neredeyse hepimizin bulunduğu durum.
    (nepenthe, 13.01.2006 00:28)
  10. ıraklıların yaşadığı durum
    (youaremywonderwall, 13.01.2006 02:09)
  11. eşittir öğrenci olmak
    (zeyneq, 30.09.2007 17:15)
  12. (agaton, 04.07.2008 22:35)
  13. devlet dairelerine gittiğim bazı zamanlarda hissettiğim duygu. adamlar seni sallamıyor bile var mısın yok musun pehh..
    (wayy, 04.07.2008 22:39)
  14. türkiye'de almancı
    almanya'da şayze türke olmak. *
    (badi, 08.07.2008 07:54 ~ 07:55)
  15. herkes ikinci sınıf vatandaş olmanın ırkla alakalı olduğunu sanıyor, ki böyle bir şey saçmalıktır. egemen ırka ve dine de mensup olsan birinci sınıf vatandaş olabilmen için gerekli olan paradır para. geri kalan her şey saçmalıktır. eğer paran yoksa ikinci sınıfsındır. evini ve arabanı hırsız soymaya kalktıysa, tatile ancak yılda 1 hafta gidiyorsan veya hiç gidemiyorsan, birinci sınıfların bodrum maceralarını tv den sevrediyorsan, çoluk çocuğunun geleceğini düşünüyorsan, hasta olmamaya çalışıyorsan ikinci sınıfsındır. senin görevin birinci sınıfın eğlencesini seyredip eğlenmek ve topluma zarar vermeden yaşayıp gitmektir.

ayrıca toplum dışı diyebileceğimiz, pavyon tiplemelerinden hatırlayacağınız, ipsiz, sapsız, pezevenk(pezevenk dediysem kallavisi değil), orospu, bağımlı, sokaklarda, izbe yerlerde veya içi lağım kokan otellerde yatıp kalkan, hiçbir gelecek kaygısı taşımayan, yani sadece günü yaşayan, asan, kesen, vuran, vurduran kişiler de vardır. bunlar değil ikinci sınıf, vatandaştan bile sayılmaz. ikinci sınıf vatandaşlar bunları gördüğü zaman yönünü değiştirir. kendisi o halde olmadığı için tanrısına ve devletine şükreder.
    (soyut, 08.07.2008 09:11 ~ 12:16)
  16. ikinci sınıf insan olmak insanın sadece kendi ülkesinde değil, dünya'nın hiçbir yerinde içine düşmemesi gereken durumdur.
    (burasi neresi, 08.07.2008 09:24)
  17. yer: hindi cumhuriyeti
    yönetim şekli: çeteciliğe dayalı oligarşi
    vatandaşlık durumu: 2. sınıf (default)
    beyaz türkler: aktif
    azınlıklar: herkes
    (anka, 08.07.2008 09:35 ~ 09:38)
  18. (bkz: @1734298)
    (trouble, 08.07.2008 10:14)
  19. (dünyayı kurtaran adam, 08.07.2008 10:16)
  20. her akşam yatmadan önce ortaokul vatandaşlık bilgisi kitabından çıkardığı özetleri okuyup, sınıfsız bir toplumda yaşamakta olduğuna dair sanrılar içinde uykuya dalanların şaşıracağı durum ancak. "ya ne olacağıdı?" diyesim var bu arkadaşlara fena halde. dublajımın da bizzat rahmetli kemal sunal tarafından yapılmasını istiyorum, bu tip meseleleri herkesin anlayabileceği dille en güzel anlatan oydu çünkü.

ideolojileri öldürdük, akımları yaktık, fikirleri yıktık. birbirine karışmış ırk, millet, din, meshep ağları üzerinden açıklamaya çalışıyoruz yaşadığımız çağı. beş bin yıllık komplolar, kutsal kitaplar ve gizli örgütler, olay bazlı bir tarih anlayışından etnosantrik bakış açısına göre süzülmüş sözde analizlerle, kaçış noktaları kaymış bir perspektif, pikselleri birbirine karışmış bir görüntü elde ediyoruz. kendi elimizle kendi gözümüzü kör etmek için daha ne yapalım?

kendi ülkende ikinci sınıf vatandaşsın, evet, onu biliyoruz, başka? ne olarak? türk olarak mı? ırk olan türk mü? (öyle bir şey var mı?) millet olan türk mü? sünni olarak mı? ne zaman farkına vardın sünni olduğunun? o halde birinci sınıfta seyahat edenler kim? kürtler? ermeniler? aleviler? afyonlu katolik gay taşfırın ustaları?

her gösterilen hedefe dört nala saldıran hazır kıta "atıl kurt" rolüne bir parça ara verdiğimizde, neden daima ikinci sınıf olduğumuz üzerinde düşünmeye de başlayabileceğiz diye umuyorum.
    (tembel, 08.07.2008 10:52)
  21. (cıvık müdürüm afedersin, 08.07.2008 11:14)
  22. aynı ekonomik sistem içinde yaşayan insanların refah dağılımının hiç bir zaman mükemmel hatta onu geçtim tatmin edici sayılan bir düzeyde olmaması neyin sonucu olabilir. uygarlık bu kadar dinamikken 6000 yıldır aşağı yukarı statik kalan bir konsepti müthiş bir keskinlikte açıklayacak bir süperkompüterim yok ama fikir yürütmek beleş nasıl olsa. tek giride uygarlık tarihi dersimize hoşgeldiniz

ekonomik organizasyon: binlerce kilometre gidip kavşaklarda takas yoluyla ticaret yapılırdı. daha sonra altına tapan kilisenin etkisiyle mercantilism geldi. localar geldi. insan iradesini baş tacı eden aydınlanmayla laissez faire fikri yeşillendi. şu anda da devlet müdahalesinin günah sayıldığı bir global ekonominin karını maksimize etmeye çalışan agent larıyız. bu arada ticaret hacmi viktoryen endüstri devrimi zamanlarında ekonomik büyüklüğün yüzde altmışına kadar yükseldi. kısmen teknolojinin sağladığı bitmek bilmeyen maliyet düşüşleri sayesinde uluslararası ticaretin ekonomideki ağırlığı gün geçtikçe artıyor. (sarkozy gibi hödüklere rağmen) bütün bu hikaye süresince sosyal adaletsizlik hep çok ciddi derecede varoldu.

politik organizasyon: biraz güvenlik için özgürlüğünü feda etmeye karar veren insan dev bir adım atıp yerleşik düzene geçti. o günden bugüne yükselen fedakarlık trendi iyi kötü devam etti ve sayesinde devletin insan tarafından yaratılan devasa gücü kullarını ezmeye hiç ara vermedi. 18. yüzyılda kralın öldürülmesi ve papanın saçından sürüklenerek zindanlara atılmasıyla devletin kıçını dayadığı kutsiyet yerle yeksan oldu. rousseau sayesinde devleti aslında bizim kurduğumuzu anladık ve biraz daha kan döktükten sonra özgür serfler olarak cumhuriyeti kurup 6000 yıllık geçmişi olan resmi köleliği günah ilan ettik. cumhuriyetin yeni tiranları ve kukla temsilcileri bir kaç yüzyıl daha her yanı kan gölüne çevirip önüne geleni sömürerek dünyanın anasını ağlattı. bu adamlardan fazlaca hesap sorulmayınca, insanın kendini yönetme kaygısının da oldukça zahiri olduğunu anladık. aralanan demir perdenin arkasında saklanan eşitlik ideali de aslında bir ortaçağ şatosuymuş. akıllı olanlarımızın bir kısmı piçliğin ve kar maksimizasyonunun hem insanın hem devletin doğasının ortak nüvesi olduğunu yazıp çizdi. hevesimiz biraz daha kırıldı.

insanların eşitlik idealine en yakın olduğu yıllar 1938-1945 arasıydı. gerisini sen düşün

dini organizasyon: şekil üzerinde göstereyim.

http://mapsofwar.com/...

işte böyle. milyonlarca değişik coğrafi konumda, yukarda sayılan farklı sosyal, dini, iktisadi kombinasyonların varlığında insanlar asla eşit olmadı. eşite yakın bile olmadı. inanmıyorsanız iskandinavya dahil dünyanın herhangi bir yerinde yürütülen seçim kampanyalarını oturup inceleyin. o zaman, bütün egaliteryen safsatalara rağmen insanların eşit olmamasının sebebinin, insan aklının bizatihi kendisi olduğunu göreceksiniz. o yüzden mutlaka bir şey eleştirilecekse, tekil olarak insanlar ve ülkeler yerine hiç olmazsa kavramlar tartışılsın ve de arabalar sarıda geçmesin istiyorum.
    (büyükşehir belediyesi, 08.07.2008 11:38 ~ 15:14)
  23. bana asıl koyan durum sosyoekonomik sınıfımın first class olmaması değil. günümüz toplumunda zenginin borusu ötüyor dünyanın her yerinde en sosyalistim bizde sınıf yok eşitiz sonuna kadar diyen ülkede bile bu böyledir. bana asıl koyan, elin amerikalısı avrupalısı benim ülkemde benden daha fazla saygı görüyor. adamlar vize yok konsolosluk işi yok pat giriyorlar ülkeme, bi kıytırık harç pulu alıyorlar 15-20 euro'ya biz gitmeye kalksak istemedikleri belge, çıkartmadıkları eziyet yok. otelindedir iş yerindedir, seninle aynı statüdeki turiste karşı takınılan saygı sana karşı yok. günde 20 cinayet olur mesela, bir avrupalı öldürülse manşet manşet haber, rezalet, rezil olduk avrupaya, bir amerikalıya tecavüz edilse ki canım ülkemde hergün kim bilir kaç türk kızı tecavüze maruz kalıyor, vay ilkellik de amerikalı turiste tecavüz de hayvalık da internette gazetede tv de baş köşede bu haberler görünür. asıl ilkellik asıl vahşilik asıl rezillik türk olmuş yabancı olmuş millet ırk cinsiyet ne olursa olsun insana yapılmış her türlü saldırıdır oysa. ama benim milletimin kendi özsaygısı kalmamış olacak ki, öyle bir eziklik psikolojisi içindeyiz ki, kendi içimizde olursa bize müstehak diyoruz olası gözüyle bakıyoruz, yabancıya olursa da kendimizden utanıyoruz. napalım ülkemiz böyle, biz bunu hep yapıyoruz.
    (schopenhauer, 08.07.2008 11:57)
  24. türkiye'de türk olmanın şartıdır.
    (hebehöbe, 08.07.2008 20:54)
  25. (simliboya, 08.07.2008 21:01)
 sayfa  / 2

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil