görseller
kemankeman
kemankeman
belki ilginizi çeker
  1. · iyi bir kemanda bulunması gereken özellikler
  2. · vivaldi four seasons
  3. · keman çalan kızların güzel olması
  4. · alırsın kemanı yersin boynuzu
  5. · gotik
  6. · suna kan
  7. · arşe
  8. · paganini
  9. · viyola
  10. · farid farjad
  11. · madde 97: bir ünlü şahsiyeti seninle mcdonald's a gitmeye ikna et (reklam)
gündem
  1. · günün tek şarkılık özeti
  2. · 2012
  3. · colin kazım richards
  4. · google wave
  5. · domuz gribi
  6. · sözlük yazarlarının hayalleri
  7. · ezel
  8. · yaran uyku sayıklamaları
  9. · asansör içindeki gerginlik

keman  

sayfa  / 3
  1. şu ana kadar birşey yazılmamasına içerlediğim giri. şurasında şu vardır burasında bu vardır demiycem, öğrenilmesi zor bir müzik aleti. iyi bir kulak sahibi olmak **ve profesyonel bir solfej dersi almak gerekir. birçok yaylı enstrüman gibi öğretiminde kolay kalıplar yoktur, akor falan öğrenmek gibi değildir. solfeji yani notaları yutmanız gerekir. hele benim gibi 19 yaşında * damdan düşüp "ben de keman öğrenicem" derseniz hapı yuttunuz demektir. istanbul'da çakallarla dolu müzik evlerinde saati 75 milyondan başlayan fiyatlarla bu çalgıyı öğrenmeniz az biraz sıkar. *devlet operası sanatçılarından iyi kalplilerine denk gelirseniz daha uygun fiyatlara birşeyler öğrenebilirsiniz. itü konservatuarından bahsetmiyorum, arkadaşım aracılığıyla fiyat sordurmuştum, *kucaklarına oturtmak istediler. perdesiz olması şu işinize yarar, notaları öğrendiyseniz yanlış çalıp çalmadığınızı anlarsınız. hocamın şu sözlerini beynime kazıdım: "şimdi sen birkaç birşey öğrenip arkadaşlarına çalmak istiyorsun, normaldir, onu istiyorsan adın çalgıcı olur; ama adam gibi öğrenmek istediğinde kemancı olursun, bunu için de yılların hesabını yapma, sürekli öğreneceksin." devrilmemek için duvara tutunmuştum * . arkadaşlarınızın "ne çalabiliyosun?" sorularına kulak asmayın, rachmaninoff 'tan symphony-1 cevabını verecek haliniz yok. siz çalışmanıza bakın. *
    (centrocampista, 20.08.2004 02:29)
  2. insanın ta ruhunun derinliklerine hitap eden müzik enstrümanı. her tarz müzikte rahatça kullanılabilinecek çalgıdır aynı zamanda
    keman için;
    (bkz. vivaldi - four seasons)
    (markrenton, 20.08.2004 03:04)
  3. genelde klasik müzik türünde kullanılan bu müzik aleti kumkapı semalarında müzik yapan elemanların elinde bulunmaktadır.
    (axel fox, 20.08.2004 10:37)
  4. yıllar öncesinde sevgilime almak için bilmem kaç ay yemeyip içmememe neden olan telli çalgı.
    (bkz: alırsın kemanı, yersin boynuzu)
    (gertaugh, 03.04.2005 01:01)
  5. (bkz: kemancı)
    (allah kızlara güvenseydi zar koymazdı, 03.04.2005 01:01)
  6. ney gibi için için inleyen bir şey. at kuyruğundan olurmuş makbul olanının telleri. sesi ince hastalığa sebep olur, kemancıların çoğu veremden gidermiş.
    edit:at kuyruk kılından olan telleri değil arşesiymiş, fiddle söyledi.
    (organometallic complex, 26.05.2005 02:20 ~ 27.09.2005 12:10)
  7. kalından inceye doğru sırasıyla sol,re,la,mi tellerine sahip olan ve duyguları en ince detayına kadar dışa yansıtmayı başarabildiğimiz anlatılmaz yaşanır bir varlık..
    (bkz: arşe)
    (fiddle, 23.09.2005 23:29 ~ 05.05.2007 17:25)
  8. bu aralar gotik olma çabasındaki hanımefendilerin öğrenmek için çaba sarfettikleri çok çalınmışı makbul olan insan icadı.
    (dkzcn, 09.05.2006 21:52 ~ 29.12.2006 20:27)
  9. yaklaşık bir senedir gizli bir biçimde öğrenme çabalarına girdiğim alet, uğraşlarımın meyvelerini sabırla bekliyorum. başlangıcı başarmak zor, ilerlemek de zor, kolaylaştıran tek şey içten gelen tek damla bir istek.
    (caydanlik, 09.05.2006 22:02)
  10. (farsça)dört telli, çenenin altına dayayarak çalınan yaylı sazdır.hangi enstrüman olmak isterdiniz sorusuna verilebilecek en güzel yanıt!...bir ruha notalarla bu kadar mı güzel dokunulur dedirten en güzel,en içten müzik aleti.
    (ksanikse, 28.07.2006 23:20 ~ 27.09.2006 18:48)
  11. (manha de carnival, 04.08.2006 14:26)
  12. doğadaki tüm sesleri çıkarabileceği söylenir. bir yıl özel ders almama rağmen hiçbir şey bilmediğimi hissettiğim zorlukta rakip tanımadığım enstrüman. mithat can, tevfik tutu gibi kemancılara ait metodlar öğrenme aşamasında kullanılır. karşıyaka'da tevfik tutu beyden ders almıştım. yaşlı, prensipli, düzenli amcamız meraklılarına önerilir.
    (adenozin tri psikopat, 04.08.2006 14:37 ~ 14:40)
  13. ansızın yollarımızın kesiştiği, hiç tanımadığım halde kanımın ona ısındığı, çalmasının zor ama bir o kadar da bağımlılık ve hırs yarattığı, her zaman daha iyisini yapabilirim dedirten canlı varlık.
    çaldıkça ve yıllandıkça sesinin icraatçısında büyük hazza sebebiyet veren enstürman.
    (misbeliever, 03.01.2007 20:22)
  14. 4 telden ve ladin ağacından ibaret olan; 12 senedir çaldığım zavazingo. ilk çalmaya başladığım zaman batı-türk diye ayırmışlardı,ben batıyı seçmiştim. şimdi zorunlu olarak evde,jazz-blues takılıyorum(bkz: zaman).

arap kökenli olduğu sanılır. bugünkü şeklini stradivarius vermiştir. 600 kadar yapmıştır,350 kadarı günümüze gelmiştir. sihri cilasındadır. 19.yy da yaşamış olan keman virtüözü niccolo paganini'ye 19 yaşında hediye edilmiştir. efsane şudur: paganini yörede tanınan bir kemancıdır. bir besteciyi ziyaret eder,adam ilk başta sklemez bunu. sonra adamın yazdığı bitmemiş bir konçertoyu masanın üzerinde görür. alır kemanı eline çalmaya başlar. adam etkilenir ve bir stradivarius marka keman hediye eder. daha sonra bunu kumar tutkusu yüzünden kaybedecektir.

bu afedersiniz o.çocuğunun yazdığı 24 kapriçyo vardır-ölmüş adam tövbe tövbe-. bu kapriçyoların hepsini tek bir sahnede çalabilen kemancı yok denecek kadar azdır. kemanın ortadaki iki telini bilerek kırar,en kalın tele erkek der,mi teline kadın der ve bunları arasında konuşturur. bu da şuradan çıkar: 10-11 yaşında bir konser sırasında kemanın tellerinden biri kopar. seyirciler gülmeye başlarken bu istifini bozmaz ve konsere üç telle devam eder. daha sonra da ulan ben neden bunu şov haline getirmiyorum der ve böyle birşey yapar.

en iyi kemancılar macaristan'da çiganlar arasından çıkar. çoğu besteci çigan müziğinden etkilenip beste yapmıştır. örnek olarak kemancıların beylik parçalarından brahms'ın macar dansları örnek verilebilir. keman çalmak için bi hava hali gerekir. buna kemancıların nirvanası denilebilir. doğru teknikle tutulduğu zaman hiçbir kasılma olmaz. tekniğin yanlış olduğunu buradan anlayabilirsiniz. perde yoktur. çalmak için kulağınızı kullanırsınız. ancak bir tutturdunuz mu devamı çok rahat gelir. türkler genelde tekniksiz tutar*. bu yüzden en fazla 4.konuma kadar çıkabilirler.

konumları öğrenmek de zordur. gitarda herşeyin yeri belli iken,istediğiniz yerden başlayabilirken kemanda ilk önce 1.konumda ustalaşmak zorundasınız. öğrenmek için birçok metod vardır. türklerden en yaygını ömer can'dır. fakat bana göre pek işe yaramaz. zaten parçaların çoğunu başka kitaplardan almıştır. 1900'lerin başında yazılan sevcik metodu en iyi metodlardan biridir. bunun dışında spohr,pracht metodları en fazla tutulan metodlardandır.

tanınmış virtüözleri,tek geçtiğim yehudi menuhin,maksim vengerov,simon standage;jazz alanında stephane graphelli,joe venuti,charles mengus;türklerden de suna kan ve cihat aşkın sayılabilir. insan sesine en yakın enstrüman olduğu için bestecilerin 1. aletidir. mozart'ın keman konçertolarını dinlemenizi öneririm. sahip olmak istiyorsanız doğru dürüst birşey için 1000 $ kadar bir miktarı gözden çıkarmanız gerekir. bunun teli var,fiksi var,yastığı var,yayı var...ohoo pahalı iş.

edit: bir de arkadan seksi görünüşü yok mu, tahrik ediyor resmen. her gün karına tekrar aşık olmak gibi birşey.

bahsedilen keman şudur (kendi kemanım): (görsel: keman/6765)
    (transistör kazancı, 05.01.2007 13:16 ~ 14.04.2008 00:39)
  15. telinin resmen ateş pahası olduğu şey. 3 senedir kırmıyordum,piyasadan uzak kalmışız. kırmaz olaydım.*
    (transistör kazancı, 25.01.2007 23:38 ~ 23:40)
  16. teline dokununca içimi titreten, ruhumu alıp götüren müzik aleti...

bir annemin ninnisi, bir kemanımın sesi...
    (yokuşlarda susamış sonbahar adamı, 16.04.2007 01:27)
  17. en meşhur keman imalatçısı, antonio stradivarius'tur.
    (stay away, 17.05.2007 23:27)
  18. yaklaşık 84 ayrı parçanın bir araya gelmesiyle oluşan enstrüman.

(bkz: luthier)
    (misbeliever, 31.05.2007 22:53 ~ 01.06.2007 14:32)
  19. otuz yaşından sonra öğrenmenin mümkün olup olmadığını merak ettiren enstrüman.
    (subaquatic, 04.07.2007 03:05 ~ 03:05)
  20. çok geç başladığım ama azmim sayesinde kısa sürede öğrendiğim beni hiçbir zaman yalnız bırakmayan enstrümanım.bence dünyanın en duygulu enstrümanı.insan sesine en yakın çalgı olduğu söylenir.aşktır...ağlatır...
    (kemancı cerenimo, 08.07.2007 16:51)
  21. kendisi, ailesinin en küçüğüdür; viyola, viyolonsel ve kontrbas onun büyük kardeşleridir.
    tiz mi telinin parlak sesi, mozart ve bach gibi üstadlara çok çekici gelmiş zamanında.
    heveslenip çalmaya çalıştığım tüm enstrümanların arasında beni germeyen, yormayan tek enstrüman bu, o kadar da iyi anlaşıyoruz.
    (alternatif maliyet, 30.07.2007 20:58)
  22. 11 senedir çalmaya çalıştığım çalgıdır. feminen bi görünümü vardır. insanı deli eder. çalışmadığınız zaman affetmez bi bakmışsınız bildiğiniz şeyleri unutuvermişsiniz. anlıcanız çok nazlı, ilgi isteyen bi bayandır.
    (caneeeeer, 02.08.2007 13:31)
  23. dört telle ağlayan,ağlatan dünya ötesi müzik aleti...

(bkz: stradivarius)

keman olmasa da marka olmuş büyük abiler ablalar;

(bkz: paganini)
    (bkz: itzhak perlman)
    (bkz: yehudi menuhin)
    (bkz: yann tiersen)
    (bkz: isaac stern)
    (bkz: fritz kreisler)

gönüllerine sağlık,bileklerine zerafet dilediklerim;

(bkz: suna kan)
    (bkz: ayla erduran)
    (bkz: cihat aşkın)
    (bkz: ismail aşan)

ayağa düşürdü iyicene olayı ama yine de kemana popülerlik kazandırdığı için kızacak değilim (en azından biraz daha alete yakışabilir,ne lan o elbiseler fln,koşmalar coşmalar,ağır ol biraz);

(bkz: vanessa mae)

bi de bunun yaşça,cinsiyetçe ve locationca olmasa da bi türevi var;

(bkz: nigel kennedy)

ve biraz daha bizden;

(bkz: kemani kevser hanım)
    (bkz: kemani ali ağa)
    (bkz: kör sebuh)
    (bkz: serkis efendi)
    (bkz: tatyos efendi)

allah hepsine gani gani rahmet eylesin,zordur kemanilik,aç kalırsınız valla,müzik ruhun gıdasıdır o başka...

not;kemandı değil mi başlık,neylersin ki saptık,özürlerimle efendim...
    (kirlikirpi, 14.08.2007 15:50)
  24. ağlatan, güldüren, sevdiren, sevindiren alet keman. aşık olunan, aşık oldurtan. keman çalmak öyle bir şeydir ki bulutların üzerine çıkarsınız bir anda. herşey bir anda olur, bir anda.
    (beyourself, 17.08.2007 03:27)
  25. isteyen ve az biraz da yetenekli olan kişiler için öğrenmenin ve çalmanın hiç de zor olmadığı, insanın içinde bulunduğu ruh halini dış dünyaya en iyi şekilde yansıtabilen enstrüman.
    trt 2'deki pazar konserlerini izleyerek büyüme şansına sahip olmuş olanlar için ilk aşk olabilir.
    (pasak, 01.09.2007 20:08)
 sayfa  / 3

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil