4 telden ve ladin ağacından ibaret olan; 12 senedir çaldığım zavazingo. ilk çalmaya başladığım zaman batı-türk diye ayırmışlardı,ben batıyı seçmiştim. şimdi zorunlu olarak evde,jazz-blues takılıyorum(bkz:
zaman).
arap kökenli olduğu sanılır. bugünkü şeklini stradivarius vermiştir. 600 kadar yapmıştır,350 kadarı günümüze gelmiştir. sihri cilasındadır. 19.yy da yaşamış olan keman virtüözü niccolo paganini'ye 19 yaşında hediye edilmiştir. efsane şudur: paganini yörede tanınan bir kemancıdır. bir besteciyi ziyaret eder,adam ilk başta sklemez bunu. sonra adamın yazdığı bitmemiş bir konçertoyu masanın üzerinde görür. alır kemanı eline çalmaya başlar. adam etkilenir ve bir stradivarius marka keman hediye eder. daha sonra bunu kumar tutkusu yüzünden kaybedecektir.
bu afedersiniz o.çocuğunun yazdığı 24 kapriçyo vardır-ölmüş adam tövbe tövbe-. bu kapriçyoların hepsini tek bir sahnede çalabilen kemancı yok denecek kadar azdır. kemanın ortadaki iki telini bilerek kırar,en kalın tele erkek der,mi teline kadın der ve bunları arasında konuşturur. bu da şuradan çıkar: 10-11 yaşında bir konser sırasında kemanın tellerinden biri kopar. seyirciler gülmeye başlarken bu istifini bozmaz ve konsere üç telle devam eder. daha sonra da ulan ben neden bunu şov haline getirmiyorum der ve böyle birşey yapar.
en iyi kemancılar macaristan'da çiganlar arasından çıkar. çoğu besteci çigan müziğinden etkilenip beste yapmıştır. örnek olarak kemancıların beylik parçalarından brahms'ın macar dansları örnek verilebilir. keman çalmak için bi hava hali gerekir. buna kemancıların nirvanası denilebilir. doğru teknikle tutulduğu zaman hiçbir kasılma olmaz. tekniğin yanlış olduğunu buradan anlayabilirsiniz. perde yoktur. çalmak için kulağınızı kullanırsınız. ancak bir tutturdunuz mu devamı çok rahat gelir. türkler genelde tekniksiz tutar
*. bu yüzden en fazla 4.konuma kadar çıkabilirler.
konumları öğrenmek de zordur. gitarda herşeyin yeri belli iken,istediğiniz yerden başlayabilirken kemanda ilk önce 1.konumda ustalaşmak zorundasınız. öğrenmek için birçok metod vardır. türklerden en yaygını ömer can'dır. fakat bana göre pek işe yaramaz. zaten parçaların çoğunu başka kitaplardan almıştır. 1900'lerin başında yazılan sevcik metodu en iyi metodlardan biridir. bunun dışında spohr,pracht metodları en fazla tutulan metodlardandır.
tanınmış virtüözleri,tek geçtiğim yehudi menuhin,maksim vengerov,simon standage;jazz alanında stephane graphelli,joe venuti,charles mengus;türklerden de suna kan ve cihat aşkın sayılabilir. insan sesine en yakın enstrüman olduğu için bestecilerin 1. aletidir. mozart'ın keman konçertolarını dinlemenizi öneririm. sahip olmak istiyorsanız doğru dürüst birşey için 1000 $ kadar bir miktarı gözden çıkarmanız gerekir. bunun teli var,fiksi var,yastığı var,yayı var...ohoo pahalı iş.
edit: bir de arkadan seksi görünüşü yok mu, tahrik ediyor resmen. her gün karına tekrar aşık olmak gibi birşey.
bahsedilen keman şudur (kendi kemanım): (görsel:
keman/6765)