gündem
  1. · apertura 2009
  2. · 21 kasım 2009 beşiktaş fenerbahçe maçı
  3. · zongul ducks
  4. · itü sözlük yazarlarının aslında içmek istedikleri
  5. · dtp genel başkanının izmirlileri tehdit etmesi
  6. · okan bayülgen
  7. · yeşim salkım
  8. · anne kız diyalogları
  9. · desem de inanma

kemalist eğitimin tarih dersleri  

1. "ajitasyondur.belirli çevrelerin bize ettiği oyundur.bunu yapana hakaret gerekir lakin elimden gelmez" dedirten internet yalanı. zira kemalist eğitimde din dersi yoktur zaten. din kültürü dersi 1982 anayasasının bir ürünüdür. o olsa olsa mustafa kemal döneminde basılmış bir dinler tarihi kitabının bazılarının işine gelecek şekilde günümüz türkçesine dönüştürülmüş halidir.(bunun bile olduğunu sanmıyorum)

dinler tarihini anlatmak, muhammed'e "hz." ön ünvanı getirmek, mekkeli kervana yapılan saldırıya "cihad" demeyi gerektirmez.çünkü tarih pozitif bir bilim dalıdır...din kültürü dersinde diyemezsin.o ayrıdır.tarihçilerce yazılmış bir din tarihi kitabıyla hocalarca yazılmış bir din kitabının ayrımına varın...ikisinin yeri ayrıdır.

"bir de kaynak diye bazı güçlerin elinde olan saçma salak siteleri götümüze sokanlara ayıptır.kendi kendini kaynak göstermek kadar traşbazisyondur." dedirtir.
    (korkusuz ördek, 03.08.2007 00:14 ~ 16:31)
  2. çeviri kitabın iki sayfasının resmini çekerek atatürk düşmanlığı yapan internet sitesinin haberi. www.belgehaber.com sitesinden, atatürk, kemalizm hakkında binbir haberlerini okuyabilirsiniz.

haber, özellikle tarihi bir haber yaparken, asıl kaynaktan yapılır. ne idüğü belli olmayan çeviriden değil.
    (thedewil, 03.08.2007 00:14)
  3. tarihi tarih olarak anlatmamış derslerdir.

"vay efendim eşkıyalık" diyenlerin neden mekkelilerin durup dururken medinedeki müslümanlara saldırdıklarını araştırmalarını öneririm.

veya at gözlüğü filan taktınız bilmiyorum.

(bkz: at gözlüğü)
    (kısaveacısız, 03.08.2007 00:19)
  4. kemalist eğitimin her bölümü gibi laik eğitimdir.kemalizmin esaslarına sonuna kadar uygundur ve bu ülke için çok doğru bir yoldur.memleketin yarısının kahrolsun kemalizm!! naraları atan bir güruhu desteklediğini görse atatürk neler hissederdi acaba?türkiye cumhuriyetinin varlığını sürdürüp modern dünyada yerini alabilmesi için atatürk tarafından çok önceden öngörülmüş düşünce mirasına laf atanlara yazıklar olsun!!!bu ülkenin sonu gelecekse eğer, onu getirecek olan yalnız ve yalnız sizlersiniz...

ama elbette anlıyorum.şu anda yapılmakta olduğu gibi, bir ülkeyi yönetmenin en kolay yolu halkın vicdani duygularını sömürmek çok çekici geliyor değil mi?
    (power of the right, 03.08.2007 00:23 ~ 00:25)
  5. her kuşu sktik bir leylek kaldı hikayesi bu resmen.

bu topraklardaki hür varlığını borçlusun kemalist diyip tükakaladığın şeye. "hiçte bilea" gibi farazi bir yaklaşımın muhatabı saymıyorum kendimi. madem herşeyin dininin etrafında dönüyor; o kemalizm olmasa memleketin her yerinde 5 vakit ezan değil çan sesi duyacağını farketmeyen adamla neyin kavgası verilir ki bir kere ?

şunu da göreceğimden eminim burada: "bu ülkedeki 2 kişiden 1 'i aksi düşünen bir partiye oy verdi" diye. sadece karnına giren ekmeğin fiyatı 4-5 sene değişmediği için haklı olarak oy veren seçmenleri gözümün önüne "milyonlağr herkeşleerğ !" diye getirip koymayın rica ederim.
    (lefteyenine, 03.08.2007 00:35)
  6. inatla ve inatla atatürk düşmanları(evet başka bir tanımlamaları yok, açıkça bu kelimeyi kullanmaktan korkan atatürk düşmanları) tarafından bok atılmak istenen şey.zil takıp oynayabilirler din düşmanı atatürk amacına ulaşamadı!!!ulan atatürk istese hepiniz ateisttiniz şimdi be!!!ufacık, daha zihinsel gelişimlerini tamamlamamış gençlere özgür bir irade getirecek olan bu derslere bok atmanın daha önce de belirttiğim gibi tek bir sebebi vardır: halkın vicdanını sömürmek.başka birşey değildir.

ve evet farkında olmayanlar için belirtelim:halkının büyük bölümü müslüman olan türkiye cumhuriyeti müslüman bir devlet değildir.türkiye cumhuriyeti laik bir devlettir.kemalizmin eğitim anlayışına karşı olan herkes laikliğe de karşıdır.

sen şu anda din kültürü kitaplarında eski arapların putlarına açıkça sövmüyor musun ki peygamber efendinin isminin başına hz. getirilmedi diye kıyametleri kopartıyorsun.

laik eğitimin ders kitabı belli bir dinin arkasında yer alamaz.ve maalesef şu anda laik bir eğitim alamıyoruz, evet...bu tamamen sizin yüzünüzden!!!
    (power of the right, 03.08.2007 00:42 ~ 00:46)
  7. (lefteyenine, 03.08.2007 00:59)
  8. hala tüm okullarda ayırımsız her derste milli eğitim bakanlığınca devam edilmesi istenen eğitim biçimi.
    (heraklit, 03.08.2007 01:39)
  9. türkiye cumhuriyeti kemalist ideolojiye göre hareket eden bir devlet olmasıyla birlikte, devletin ideolojik aygıtlarının başlıcalarından olan eğitim meselesinde devletin uygun gördüğü tarih dersleri biçimidir.

aynı ideolojinin mimarları, halkın dinini sünni islam olarak kabul etmiş ve devlet sınırları içerisinde dini faaliyetleri düzenleyen diyanet işlerini bu şekilde kurgulamıştır.

tarih ve din gibi, kökenleri uzak geçmişte olan iki kurumun, modern bir ülkede, savaştan yeni çıkmış bir halka, dil devriminin ve halifeliğin kaldırılması gibi inkılapların etkileriyle baştan anlatılması ihtiyacı ve bu ihtiyacın yeni ve modern bir ideoloji çerçevesinde yapılması düşüncesi bir araya geldiğinde, mesele daha da rasyonel değerlendirilebilir.

osmanlı devletinin son dönemlerinde yetişen aydınların temel meselesi bu ülkeyi nasıl düzlüğe çıkarırız meselesiydi. atatürk ve kemalizmin ideologları diyebileceğimiz silah arkadaşları, böyle bir entelektüel çevrede yetişmiş, bu tartışmalarının içerisinden gelmişlerdi.

kemalist ideolojinin yeniden şekillendirmeye çalıştığı bir tarih anlayışı eğitim kurumlarınca elbette ki uygulanmak istenecektir. pozitivizmin parlak günleri olan 1900'lü yılların başında, katı pozitivist bir kuram geliştirmiş olması da gayet normaldir.

ancak şunu bilmek gerekir ki, pekçok ideolojinin iflas ettiği günümüzde, kemalizm'i tartışmaktan dahi korkmak ve kemalizm'e eleştiri getiren herkesi, devletin bütünlüğünü parçalama çabası içerisinde görmek, stalin dönemindeki bürokratik çıkmaza sürükleyecek ve büyük yıkımları beraberinde getirecektir.

kemalizm yüzünden yıllardır geri kalıyoruz demek istemiyorum, ancak her ideolojinin yenileyici bir takım entelektüel tartışmalara ihtiyacı vardır. din dahi böyledir. islam dininde müceddidlik müessesi diye bir şeyden bahsedilir ki, ayrıntılı bilgi için şerif mardin'e danışılabilir.

kemalist eğitimin tarih dersleri üzerine bir araştırma yapmak, entelektüel bir ihtiyaçtır ve hemen hurafecilikle, atatürk düşmanlığı ile yaftalanmazsa, memlekete hayırlı bir araştırma olarak yürürlüğe girer. aksi takdirde kutuplaşmaya yol açan zararlı bir neşriyat olaraktan sansüre uğrar ki, bazılarının istediği galiba bu istibdad durumudur.
    (şiirbaz, 03.08.2007 01:50)
  10. gerçeğini "çeviri"den değil, aslından okuduğum kitaptır. kitabın adı "kemalist eğitimin tarih dersleri" değildir, ki bu iddia zaten gülünçtür. tarihi tahrif etmemek gerektir.

kitapta, müslümanların peygamberi için sadece muhammed denildiği, sav mav eklenmediği doğrudur. üstelik islamiyetten de arap dini diye bahsedilmektedir. bunda biraz o dönemki türkçülük etkisi biraz da laisizmi tam olarak uygulama isteği neden olmuştur sanırım.

bu kitap, arapların dinini övmediği için güzeldir. 12 eylül sonrası "atatürkün sevdiği şarkılar atatürkçülüğü" yapanların dahi arkasında zor duracağı kadar "laik"tir. hatırlanılmalıdır ki, o dönemde bunlardan öte, türkçe dışında bir dilde ezan okumak da yasaklanmıştı.

bu din düşmanlığı mıdır? belki. peki iyi bir şey midir? evet, insanları böylesi bir afyona bağımlı yapmamak çok iyidir.

genç nesillerin gerçekleri seçemeyecek yaşta afyonlanmasını isteyenler, karalayabilirler. türkiye en ufacık bir laik dönem yaşadıysa bu uygulamalar sayesinde olmuştur. fakat, dp'den sonra türkiye'de laisizm kalmamıştır arkadaş.

m.kemal'i taşlayın şimdi. laikliği din vicdan özgürlüğüne indirgeyene kadar taşlayın.
    (mühendis pervane, 03.08.2007 02:26)
  11. öncelikle (bkz: @289533), ve kitabın adına bakınız: http://www.kaynakyayinlari.com/...

dikkat edildiyse kitabın adı din veya islam değil tarihtir.

tamam. şimdi bundan hareketle birkaç önermede bulunacağım.

1- kitap bir tarih kitabı oldugundan ve islamı yayma gibi bi amacı doğal olarak gütmeyeceğinden (ısrarla bakınız: @289533) islamın peygamberine ünvanlarıyla hitap etmemesinden doğal birşey olamaz. bunu garipseyen arkadaşların fatih sultan mehmet e roma imparatoru demeyen tarih kitaplarını da garipseyip garipsemediklerini merak etmiyor değilim. (ne alaka demeden önce araştırınız)

2- tabi ki tüm dini bütün arkadaşlar vahiy olayının perde arkasını, yani "yüce yaradan cebrail alehisselam ı hira dağının bir mağarasındaki muhammet sav a gönderdi" versiyonunu biliyorlar. ancak yine bakınız @289533. nasıl tarih kitaplarında haçlı seferlerini avrupa devletlerinin askeri ekonomik ve sosyal durumlarının bir sonucu olarak okuyorsak muhammet i de aynı bakış açısından okumalıyız bence. tabi sizce haçlı seferlerini "yüce meryem aziz benedict e elinde gözyaşı dolu bir tasla göründü" şeklinde okumak daha mantıklıysa susuyorum ve gidiyorum.

3- @1778632'te değinmiştim ama araştırılmamış. şöyle yaklaşıyım: varsayalım ki şimdi türkiyede bir sahte peygamber çıktı, insanları islamdan koparıp yeni bir dine davet ediyor. tabi ki hiçbirimiz buna kanmadık ve adamın üzerine baskılar kurarak birkaç inananıyla birlikte suriyeye göç etmesini sağladık. istediğimiz olmuştur değil mi? adamdan kurtulmuşuzdur yani. artık ülkemizi rahatsız etmeyecektir. bundan sonra adamın peşinden suriyeye ordu göndermeye gerek var mıdır? adamı öldürücek olsaydık zaten burda da öldürürdük. peki ne zaman savaş düşünülmeye başlanır? bu adam suriyeyi örgütleyip bizim mısırla olan ticaretimizi baltalamaya başlarsa...

son olarak lütfen bi daha, allahınızı severseniz, (bkz: @289533)
    (noctis, 03.08.2007 15:17 ~ 15:36)
  12. (azureel, 21.11.2007 01:35)
  13. tek parti dönemini "o zamanın şartlarının öyle gerektirdiği" savıyla yutturmaya çalışan dersler bütünü. hayır efendim kazın ayağı öyle değil, yutmuyoruz artık bunları. cumhuriyet öncesi dönemde de hatrı sayılır bir sivil toplum örgütlenmesi ve çeşitli siyasal oluşumlar vardı. pekala siyaset yapabilir konumda olan ve mecliste temsil edilmesi gereken bu oluşumlar tek parti döneminde tabir yerindeyse silindirle ezilir gibi ezildi. ocak bucakların kapatılmasıyla halk tabanında siyaset yapılması yasaklandı (yani halka siz ne anlarsınız siyasetten dendi), sol partilere yapılan baskıları yazmaya gerek duymuyorum isteyen mustafa suphi konusunu araştırabilir. özetle, kemalist ideolojinin sivil toplum düşmanı ve elitist tutumu dönemin şartları bahanesinin arkasına sığınarak kamufle edilmeye çalışıldı.

edit: "halk düşmanı" "sivil toplum düşmanı" olarak değiştirildi
    (tobiyas makkenzi, 22.07.2009 00:59 ~ 01:03)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil